bloc sense fulls

L'oasi virtual també s'acaba

Dijous, 21 de gener de 2010 03:00 h

Amb la retirada de Pujol, l'oasi polític català es va acabar. Amb l'escàndol de Millet, l'oasi social es va ensorrar. Sense oasi polític ni burgès, Catalunya es normalitza en el pitjor dels sentits. Hi quedava, però, l'oasi virtual. La internet catalana era un bon mirall del país. La Catalunya digital millorava la real. Mireu, per exemple, l'èxit del domini .cat. Aquest 2010 pot ser l'any de l'explosió de l'oasi que ha estat la xarxa catalana. S'haurà acabat el regnat del bon rotllo, l'ànima col·laborativa, l'activisme saludable i culte, la militància digital amb esperit de radicalitat democràtica.

 

El somni s'esvaeix. No només perquè el control sobre la xarxa s'intensifica (els Estats hi potinegen), sinó per l'arribada a internet de projectes i artefactes analògics. El respecte, la conversa i les idees que caracteritzaven la majoria de portals, eines i blogs catalans donen pas a l'estirabot, l'insult i la intoxicació massiva.

 

Els comentaris van perdent la seva virtut de pluralitat, amb casos de riquesa intel·lectual, i han esdevingut una cursa quantitativa, una pugna del tot per l'audiència. En aquest sentit, la xarxa està copiant el pitjor de la televisió: la porqueria. Amb la diferència que a internet és porqueria encara més barata.

 

La proximitat electoral farà que això s'agreugi. Voldria equivocar-me i que aquest article es quedés en una caricatura, però tinc la sospita que els equips de campanya (alguns més que d'altres) engegaran el ventilador digital en lloc de prendre nota d'Obama. Quan un assenyala la lluna, el tonto mira el dit. No està provat que els que mirin la lluna l'aconsegueixin. Però queda clar que els que miren el dit fan un mal favor al conjunt de la comunitat internauta. Obama va guanyar la batalla d'internet. Recaptar fons, atraure militants, obrir el programa i connectar amb la ciutadania són la lluna en temps de desafecció. Organitzar internautes per escampar consignes, prejudicis, falsedats i insults sistemàtics (i en majúscules!) és el que fan els tontos. Estimats lectors, aneu amb compte a partir d'ara. S'imposa una ciberètica profilàctica contra l'energumen digital. A internet, no tots som iguals.


        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

El Punt

Dissabte, 12 feb.
Més fotografies

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2022, Saül Gordillo     Crèdits