bloc sense fulls

Referèndum a Barcelona

Dijous, 6 de maig de 2010 05:00 h

La ciutat que s'emmirallava en Porto Alegre i s'inventava Fòrums de les Cultures organitza el referèndum de la Diagonal. Bulevard, rambla o cap de les dues coses. La setmana vinent els barcelonins majors de 16 anys podran triar entre aquestes opcions i votar electrònicament en 108 punts presencials o per internet (www.bcn.cat/diagonal). Londres, Glasgow i Berlín són algunes ciutats europees que han vinculat la participació a projectes urbans de gran magnitud com la remodelació de la Diagonal. L'empresa Indra podrà exportar -és a dir, comercialitzar- el model de votació electrònica a tantes ciutats com vulgui un cop fet l'experiment, inèdit fins ara a la capital catalana.
 

Impulsat pel republicà Jordi Portabella, el referèndum de la Diagonal pot convertir-se en un plebiscit. L'alcalde Jordi Hereu, que observa les enquestes electorals amb preocupació, s'ho juga tot al tot o res en la consulta. Si la participació és un fracàs o guanya l'opció cap de les dues coses, la C, això seria un fort revés per als socialistes, que han anunciat una gran mobilització. Un èxit de participació donaria oxigen a l'alcalde, que ha revifat des que va anunciar l'aposta olímpica d'hivern. El cap de l'oposició, Xavier Trias, en canvi, sortiria enfortit amb una davallada de l'operació Hereu-Diagonal. Estem davant d'una prova de foc preelectoral.
 

Però la virtut d'aquesta consulta és que obre la porta a altres referèndums, que al marge del permís de l'Estat es podrien fer amb recursos municipals, o sigui públics. En aquest sentit, Portabella confia que l'onada de consultes independentistes arribi a Barcelona abans de les municipals del 2011. A Trias això l'incomoda i el compromet en l'ambigüitat sobiranista del seu partit, que abasta des d'un moderat Santi Vila fins a un independentista López Tena.
 

La Diagonal obre la via -bulevard o rambla- a altres convocatòries participatives. La ciutat que sortia massivament al carrer contra la guerra d'Iraq i que s'erigeix en capital de l'Euromediterrània difícilment pot frustrar que li arribi el volcà sobiranista que va fer erupció a Arenys de Munt. Si no és que funciona el pacte PSC-PP a Barcelona per anar-se'n per la tangent.
 

(Article publicat al diari Avui.)

        comentaris

Hi hi haguéssin prou diners per a fer-ho ben fet i aquests podrien venir en part de Saba, i una part dels altres de la fabricant dels tramvies, caldria fer un forat al centre en que hi capiguéssin una via de pujada o pujada/baixada de vehicles i a sota almenys dues plantes de parkings.

Indra? L'empresa armamentística que ven a Israel? Interessant. Ja veieu com Barcelona recolça el boicot a Israel.

5 -10 -20 -tots
1comentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

Estocolm

Divendres, 9 oct.
Més fotografies

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2022, Saül Gordillo     Crèdits