bloc sense fulls

Ara no toca

Dimecres, 23 de juny de 2010 11:30 h

"Ara no toca" és una expressió popularitzada per Jordi Pujol, protagonista l'altre dia de l'homenatge dels 80 anys a TV3. Miquel Calçada entrevista Pujol i li pregunta sobre la independència. Anys enrere Pujol hagués despatxat Calçada amb algun estirabot, perquè la independència no era debat seriós en aquest país. Possiblement Calçada tampoc no hauria tingut tribuna a TV3 per preguntar-li. Anys enrere l'independentisme era sinònim de marginalitat política, associat a radicalitat en el pitjor sentit de la paraula. Ara Pujol i Calçada parlen d'independència en prime time amb tota naturalitat. És l'alegria de tenir una televisió nacional i pública. Últimament Pujol ha virat, abraçant la possibilitat de la independència com una sortida real, possible, justificable fins i tot. Una altra cosa és que no se'n declari, d'independentista. Però l'evolució, provocada per l'atzucac espanyol, és notòria en el cas de Pujol. Hi ha un sobiranisme creixent a la societat catalana que toca les cúpules dels partits, fins i tot expresidents com Pujol.

Artur Mas
sembla pujolejar quan diu que la independència ara tampoc no toca. Mas ve a dir que primer és l'economia, superar aquesta crisi. També diu que abans d'anar al referèndum d'independència -que, segons ell, es perdria- cal reclamar el concert econòmic. La proximitat electoral obliga CiU a modular molt bé el seu missatge en l'eix sobiranista. No toca mostrar una CiU massa sobiranista perquè això deixaria l'espai dit "de centre" en mans de PP o PSC. El càlcul fa que l'independentisme del partit favorit a totes les enquestes es matisi, relativitzi i caigui en una mena d'"ara no toca" pujolià. La prudència electoral ho aconsella.

El tacticisme, en precampanya, és legítim. Per totes les bandes. Però el que em preocupa és com s'ho farà el país per evitar que la frustració o el desconcert s'apoderi dels catalans engrescats amb les consultes populars. Prioritzar les eleccions és important, però com es preserva ara el capital polític acumulat els últims mesos amb els referèndums populars?

(Article publicat al bloc del Directe.cat)

        comentaris

MAI9, es tracta de construir una majoria social favorable a la independència. Això no és fer política?? Amb 21 diputats al Parlament, la gent d'Esquerra hem canviat el paradigma d'aquest país: el federalisme ha passat a ser una utopia i la independència ha passat a ser un projecte assolible. Amb 23 anys de governs de CiU això no es va aconseguir mai, precisament perquè la direcció de CiU mai ha volgut avançar en aquest sentit.

De tota manera, com que potser no m'explico clarament i pe... Llegir més

lluis, em sembla bastant evident que quan es pregunta què se'n farà del capital polític de les consultes, la resposta no pot ser "mira, seguirem buscant signatures". Sembla mentida que no vegis que això no és cap resposta.

Per això es van crear els partits polítics, i són ells els que tenen capital polític, perquè representen i capitalitzen la política dels ciutadans.

Que el líder d'un partit surti a dir que prioritzaran les signatures vol dir que està políticament buit, no té c... Llegir més

LLUÍS, jo també tinc la sensació que no m'has entès.

Tu entens que el paper d'un partit polític és que els ciutadans fagin política ("inundar el parlament de signatures") i jo entenc que són els partits que han de fer política i no el tactisme de deixar passar els ciutadans i les seves signatures.

En el fons jo sóc un ciutadà que espera que els partits facin política enlloc d'haver-la de fer jo firmant les mil iniciatives de la societat civil.

MAI9, no sé si no m'has entès o no m'has volgut entendre... Des d'Esquerra hem treballat i seguim treballant a tots els nivells per la celebració d'un referèndum oficial sobre la independència, ja sigui impulsant un nou Estatut que contingui les competències en materia de referèndums, redactant i aprovant la Llei de Consultes al Parlament, o implicant-nos activament en l'organització de les consultes populars sobre la independència. Quan el President d'Esquerra, Joan Puigcercós, diu qu... Llegir més

Lluís, però el Saül estava parlant de què se'n farà del capital polític dels referèndums. Si la teva resposta és que ERC recollirà firmes, la pregunta segueix sent la mateixa.

Si el Mas es fa el despistat i ERC recull firmes, on és el partit polític que agafa el capital polític dels referèndums populars i els encarna perquè estiguin al Parlament? Això és el que intenta fer Reagrupament.

5 -10 -20 -tots
1
-
2 >comentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

Instagram

Dissabte, 25 jun.
Més fotografies

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2021, Saül Gordillo     Crèdits