bloc sense fulls

Geometria variable contra oliveres

Dijous, 9 de desembre de 2010 18:00 h

El tripartit de Maragall, Carod i Saura va sorgir del laboratori de les esquerres en el món municipal. Els primers pactes entre PSC, ERC i ICV es van fer als ajuntaments i a la totpoderosa Diputació de Barcelona. Eren les oliveres municipals com a contrapès a la Generalitat de Pujol. El tripartit entre Maragall, Rahola i Vintró dibuixava el 1995 un escenari que el 2003 es concretaria al Tinell per fer el salt a la Generalitat i que el 28-N es va ensorrar definitivament.

Els socialistes, en crisi profunda, tornen a confiar en la seva musculatura local de cara a les municipals del 2011. Els futurs líders sortiran, diuen, d'entre els alcaldes, que intenten posar ordre en la batalla entre catalanistes i montillistes. Els republicans ajornen el seu congrés fins passades les municipals, confiant que el tsunami convergent no els escombri d'ajuntaments, consells comarcals i diputacions amb la mateixa virulència que al Parlament. ERC es va equivocar quan va dilapidar l'equidistància amb els últims pactes municipals. Després de fer Montilla president va tornar a posar tots els ous al mateix cistell, el del PSC, a les diputacions de Barcelona, Lleida i Girona i un munt de viles i ciutats del país. Paradoxalment, ara republicans i socialistes desitgen que la patacada del Parlament no els minvi als ajuntaments.

En canvi, CiU preveu que l'envergadura del tsunami serà encara major a les municipals, i els alcaldables nacionalistes de territoris fins ara considerats hostils albiren un tomb possible. Els tripartits passaran a la història tal com els hem conegut. Hi haurà bipartits PSC-CiU, pactes d'eix nacional CiU-ERC o d'eix dreta-esquerra CiU-PP, o tripartits sociovergents de PSC i CiU amb una tercera força. Algun tripartit vell d'esquerres quedarà, però la geometria variable que Artur Mas pretén aplicar com a nou president –almenys fins a les eleccions espanyoles– es multiplicarà al món local. Fa quatre anys, un tripartit CiU-ERC-ICV es va coure sense èxit a Girona ciutat. Qui sap si aquest o altres pactes fins ara inimaginables arriben els propers mesos a taula després d'una cuina de quatre anys.

(Article publicat al diari Avui.)


        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2022, Saül Gordillo     Crèdits