bloc sense fulls

L'efecte bunyol i l'efecte globus

Diumenge, 20 de febrer de 2011 13:30 h

Jordi Hereu a l'ACN. Primàries BCN

Montserrat Tura a l'ACN


L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, ha guanyat les primàries i serà el candidat del PSC a l'alcaldia en les eleccions del 22 de maig. L'alcalde i candidat a les primàries ha experimentat l'efecte bunyol, que creix al forn quan es crema. @hereu2011 ha anat de menys a més en les #primariesbcn, s'ha crescut en els debats cara a cara i s'ha guanyat l'adhesió de militants i simpatitzants socialistes (ha guanyat a les dues urnes) a partir d'un tracte molt proper i d'un coneixement de la ciutat i dels ressorts interns de la federació de Barcelona. Hereu s'ho ha cregut i ha capitalitzat un cert efecte Tomàs Gómez a Madrid, és a dir, plantar cara a la direcció superior del partit, en aquest cas a José Montilla i l'aparell del carrer Nicaragua.

La candidata a les primàries Montserrat Tura, en canvi, ha experimentat l'efecte globus. Tenia molt d'aire quan va anunciar que disputaria les primàries a l'alcalde Hereu, però en quinze dies s'ha desinflat del tot. Ha estat víctima d'una perversió, ja que @montserrat_tura s'ha esforçat a presentar-se com una outsider de tall maragallià mentre que la cúpula nacional del partit li mostrava el seu suport amb comptagotes, com si la volgués utilitzar de revulsiu electoral però sense confiar-hi del tot.

La derrota de Tura demostra que en política no es pot improvisar, i també que la venjança és un plat que se serveix fred, i si no que li ho preguntin a José Zaragoza. D'acord que la victòria de l'alcalde és un cop de la federació barcelonina a l'aparell nacional, una bufetada política d'Hereu a Montilla. Però també és cert que Nicaragua es treu de sobre un problema momentàniament i debilita les aspiracions de futur que pogués tenir l'exconsellera i exalcaldessa.

El sector anomenat catalanista perd una altra batalla interna. Tura, però, ha guanyat Hereu a les urnes de Gràcia, Eixample i Sarrià-Sant Gervasi. L'alcalde i candidat a la reelecció, que s'enfronta a unes enquestes demolidores per als socialistes i clarament favorables per a l'aspirant nacionalista Xavier Trias, ha de ser conscient que al PSC tenen un seriós problema per intentar engrescar el seu electorat. Una prova ben senzilla. Recorden una sola proposta atractiva dita en aquestes primàries? Jordi Hereu té el risc, en tres mesos, de patir el pitjor de l'efecte bunyol. Que en la campanya electoral i davant l'alcaldable de CiU es demostri que ha estat un bunyol, però de vent. Buit per dins i que es desinfli com ara ho ha fet Tura.

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2022, Saül Gordillo     Crèdits