bloc sense fulls

La tisorada no afecta la propaganda

Dilluns, 16 de maig de 2011 12:00 h

Les llistes són tancades, d'acord, i les propostes electorals, també? Més enllà d'invitacions a assistir a actes preelectorals o de campanya no he estat convidat com a ciutadà a aportar idees per a la meva ciutat. Diria -i perdoneu si m'equivoco- que només un partit ha organitzat un acte amb veïns per confeccionar el programa electoral de manera participativa. Predomina el programa dit de govern, elaborat pels únics cridats a governar, és a dir, pels aspirants a regidors i no pas pels receptors de l'acció de govern, que al capdavall són els ciutadans. El programa de govern d'ERC és imaginatiu, un llibre de receptes, i està penjat a les eines 2.0, igual que el programa de CiU, que també circula per les 2.0. Són una mena de pdf's, com el programa electoral d'Entesa per Calella, també a les eines 2.0. Fàcils de trobar des dels webs de les candidatures i fent cerques a Google. El programa electoral del PSC és al web específic dels socialistes per aquestes municipals, segons he descobert després d'aquest ensurt. Del PP, ja em perdonaran, però he estat incapaç de trobar el seu programa per Calella.

En canvi, del PP sí que he rebut per correu postal un vot, un sobre per dipositar-lo a l'urna i una carta de... Mariano Rajoy! No sabia que es presentava per alcalde de Calella, però l'únic material que he rebut d'aquest partit ha estat el genèric del PP amb la carta i foto de Rajoy. El seu candidat a Calella, Miquel Campoy, l'he vist en cartells penjats dels fanals. El candidat d'Entesa per Calella, Josep Barri @vilapou, apareix en una foto en la primera de les quatre pàgines del seu programa electoral, imprès austerament. Me l'han donat en mà, no pas per correu postal perquè no tenen pressupost per fer enviaments a les bústies de totes les cases. A part del del PP, a casa han arribat tres sobres més (ja en portem quatre, i jo voto només un cop!) i tres vots més, acompanyats del material de propaganda electoral de CiU, PSC i ERC. Al sobre de CiU, dos targetons (un amb deu idees i un altre amb la foto de Montserrat Candini @montsecandini i una altra de la llista al complet), el sobre per votar i el vot. Al sobre d'ERC, més auster, un paperet tipus targetó però de paper prim amb la foto de Cristina Gómez @cgomezgili, el sobre i el vot. Al sobre del PSC, amb la foto de Josep Maria Juhé impresa, el sobre per votar, el vot i un tríptic amb el programa electoral socialista.

Els programes electorals impresos de CiU i d'ERC m'han arribat també a la bústia, però sense enviament postal. Diria que és una bustiada directa. El de CiU, molt ben editat i imprès, de 16 pàgines, combina dues fotos de la candidata i dues fotos de la llista, amb perfils de cadascun dels integrants de la candidatura i les propostes programàtiques. El d'ERC, el receptari per a Calella, de 28 pàgines, és més dens, conté moltes fotos de la ciutat, i també una imatge de la cap de llista i de la llista al complet i membre a membre, amb un perfil de cadascú. El material imprès del PSC no m'ha arribat a la bústia de casa, però l'he agafat de la bústia de casa els pares. És un full gros, diria que DIN-A 3, a color i paper gruixut, amb fotos de la ciutat i dels projectes executats els últims anys, i al darrere diversos ciutadans fotografiats que donen la seva opinió.

Dues reflexions. La primera, que la presència a la xarxa dels programes de CiU, PSC, ERC i EpC és correcta, però inexistent en el cas del PP (dels extraterrestres ja ni en parlo). La segona, que amb un enviament conjunt per correu postal des de l'administració pública els partits s'haurien estalviat tres sobres i tres enviaments. Això, anecdòtic individualment, si s'extrapola als ciutadans amb dret a vot diumenge d'entre els set milions i mig de catalans són molts, però que molts, diners estalviables en temps de crisi i retallades. I amb aquests diners, per no parlar de l'excés de banderoles, pancartes i cartells penjats a tot el mobiliari urbà, es podrien haver fet moltes més accions per apropar la política municipal a la ciutadania.

Captura de pantalla 2011-05-15 a las 17.01.11

Captura de pantalla 2011-05-15 a las 17.02.15

Captura de pantalla 2011-05-15 a las 16.59.21

Captura de pantalla 2011-05-15 a las 17.03.43

        comentaris

Jed Bartlet va dir en un capítol de The West Wing quelcom com: "Realmente, cuando hablamos de democracia, en muchas ocasiones olvidamos que Estados Unidos no es una democracia, es una república. Los ciudadanos no toman las decisiones, eligen a la gente que las toma. (…) La mayoría de los ciudadanos no están preparados para entender las implicaciones nacionales e internaciones de un acuerdo como ese." Ens pot agradar o no, però no podem ignorar... Llegir més

5 -10 -20 -tots
1comentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

#AdéuACN

Dimecres, 4 mai.
Més fotografies

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2022, Saül Gordillo     Crèdits