bloc sense fulls

La revista Repòrter, digitalitzada

Dimecres, 8 de juny de 2011 09:00 h

Repòrter

La revista Repòrter va fer el relat periodístic de l’Alt Maresme entre el juny de 1992 i l’agost de 2001, un període en què la comarca va créixer espectacularment, es va dotar d’infraestructures cabdals, com la prolongació de l’autopista fins a Palafolls i la construcció de la planta potabilitzadora de la Tordera, va experimentar canvis polítics rellevants en diversos municipis i va perdre personatges il·lustres de la cultura del país, com Joan Coromines (1905- 1997), Fèlix Cucurull (1919-1996), Lluís Ferran de Pol (1911-1995), Francesc Grau (1920-1997), Esyllt Thomas Lawrence (1917-1995), Vicenç Riera Llorca (1903-1991) i Joan Josep Tharrats (1918-2001).

La revista Repòrter va contribuir al debat del nord del Maresme, territori anomenat popularment Alt Maresme, comprès entre la riera de Caldes i el riu Tordera, que engloba les poblacions d’Arenys de Mar, Arenys de Munt, Canet de Mar, Sant Pol de Mar, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Iscle de Vallalta, Calella, Pineda de Mar, Santa Susanna, Malgrat de Mar, Palafolls i Tordera. La revista va ajudar a crear consciència i sentiment de pertinença en aquest territori. Fundada a Pineda de Mar per Pep Montes @Pep_Montes (opinió), Lluís Gendrau (comunicació), Saül Gordillo @saulgordillo (política), Antoni Fuentes (societat), Joan Pujadas (cultura i espectacles), Xavier Alés (esports), Josep Ferrer i Costa (assessorament lingüístic) i Carme Guri @carmeguri (disseny i compaginació), va comptar amb col·laboradors diversos, com Ana Villaverde, Francesc Santiago @kikusantiago, Marta Martín, Joaquim Costa, Àlvar Maduell, Joan Ferrer, Montse Martínez @MontsMartinez, Francesc Arcas, Pau Pujadas @ppujadas, Neus Lloveras, Juli Puignou, Joan Celdran, Xavier Aragonès i els dibuixants Josep Palma i Josep Carrasco (Palma & Kako) i Carles Rodríguez (Carlus). S'imprimia a Impremta Rodríguez, de Pineda de Mar, amb els dissenyadors Lorena Sánchez i Joan Rodríguez en el procés final de producció.

Els artistes Josep Perpinyà, Carles Fontserè i Perejaume van dissenyar, respectivament, les portades dels números 5 (Joan Fuster i Vicenç Riera Llorca), 55 (Joan Coromines) i 100 (número especial). La publicació va ser guardonada amb el Premi Tasis-Torrent de la Diputació de Barcelona a la millor publicació de premsa comarcal de l’any 1994. El disseny innovador —reelaborat el març de 1998—, la cura lingüística i gràfica i una aposta per continguts periodístics de qualitat i rigorosos van consolidar Repòrter com un referent informatiu de la comarca. El març de 2001, coincidint amb el número 100, es va fer un número extraordinari que va reunir tot l’equip que al llarg dels deu anys havia participat en el projecte desinteressadament. Aquest número especial va contenir un bon reportatge de fotografies, una àmplia tribuna d’articles d’opinió, un recull de vinyetes d’humor i una galeria dels personatges més destacats entrevistats en tots els números de la revista.

Des d'aquesta setmana els 104 exemplars de la revista estan penjats al web de la Fundació Pere Coromines, en l'apartat de Repòrter, gràcies a un procés de digitalització que ha comptat amb el patrocini d'Impremta Rodríguez.

Repòrter 2001

Equip de la revista de l'Alt Maresme Repòrter el 2001, en una fotografia de Quim Botey.


        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2022, Saül Gordillo     Crèdits