bloc sense fulls

Els primers blocs catalans sobreviuen

Dimarts, 28 de juny de 2011 09:00 h

Anaven a tancar, però continuen. El portal pioner de blocs en català no s'aguantava. Per la pèrdua de l'hegemonia blocaire en el context 2.0 i per la crisi econòmica. Bloc.cat ens connecta amb els primers diaris personals en la nostra llengua, amb els orígens de la Catosfera i de la nostra comunitat dinàmica a la xarxa. La història de la Internet catalana no s'entendria sense projectes com Bloc.cat, i ara que tenia els dies comptats va i entren en escena els de Racó Català, que són els amics de Tirabol, i que també han contribuït a fer la Internet catalana una aventura exitosa. I va i s'emboliquen, dic, per salvar bloc.cat i per evitar que unes 5.000 persones es quedin penjades. Han hagut de depurar 10.000 blocs abandonats, i han eliminat tres milions, sí tres milions, de comentaris que eren directament spam. Diu la notícia que "el primer servidor de blogs gratuïts en català [bloc.cat] es renova incorporant el format de plantilles Wordpress i donant servei a més de 4.500 quaderns actius". I continua dient que "Tirabol Produccions oferirà fins a 150 plantilles pels usuaris del servidor nascut l'any 2003. El domini es redireccionarà automàticament també a Blog.cat per oferir la doble versió denominativa en català".

Estic content que projectes amb aquesta trajectòria no se'n vagin en orris, tot i la maleïda crisi i malgrat que el bloc, diuen equivocadament, és més passat que futur. Sense el bloc jo no entenc la xarxa social i participativa, i el segueixo veient com el pal de paller de totes les eines 2.0, un gran repositori on s'hi apleguen textos, vídeos, fotos, enllaços, piulades i el que convingui. És un clàssic que defenso amb convenciment i passió, i és per això que la notícia de la continuïtat de blocs.cat ara com a blog.cat em fa feliç. És una continuïtat que s'explica pel compromís del carrer, no pas per la subvenció ni la instrumentalització. Gràcies a la crisi retornarem als principis del dinamisme de la societat dita civil, que en el nostre cas no s'explica els últims anys sense el paper determinant dels actors en la trinxera digital. Tindrem blocs en català i gratuïts, els pioners, i prop de 5.000 usuaris conservaran els seus continguts, no perdran la identitat digital construïda a base d'hores, entrega i molta estima. Perquè un bloc és amor, molt d'amor. I feina, moltíssima feina. Perdoneu que em surti així aquest apunt que havia de ser una nota breu, un "que no se'm passi". Felicitats als impulsors primers i ara als continuadors, la bona gent de Tirabol.

        comentaris

Doncs lacomunitat.net és de l'any 2003. Sembla que bloc.cat, abans «lamevaweb.info» també va nàixer eixe any. Mira't això:
http://ves.cat/aLnC

el primer servidor de blogs gratuïts en català és bloc.cat o és lacomunitat.net? jo diria que és lacomunitat, a veure si algú ho sap concretar.

5 -10 -20 -tots
1comentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2022, Saül Gordillo     Crèdits