bloc sense fulls

La Jenifer té alcalde del PP

Dimarts, 13 de setembre de 2011 23:00 h

El municipalisme desmenteix clixés i mostra les contradiccions de tots els partits. La Diada als municipis de Catalunya és una bona prova que PSC i PP no són la mateixa cosa, una obvietat que no està de moda recordar i que cert nacionalisme s’encarrega de combatre. El PP és un partit extraterrestre a la immensa majoria de ciutats i pobles que celebren la Diada. Simplement no apareix, no va amb ells. Quan ho fa, per exemple a Badalona, és per provocar conflicte en comptes de fomentar la convivència que tant predica. Des del PSC fins a la CUP, passant per CiU, ERC, ICV-EUiA, SI i Rcat, la Diada conté un fil conductor del catalanisme plural amb línies vermelles ben marcades. Una d’aquestes, la que han sobrepassat PP i C’s, és la llengua a l’escola.

La reforma constitucional de PSOE i PP, sumada a la invisibilitat dels socialistes catalans a Madrid, posa en un compromís molts alcaldes i regidors del PSC que aquesta Diada han sortit a defensar la llengua i la seva manera de ser catalanistes. El PSC mai ha superat les línies vermelles de la immersió, mai ha jugat amb la convivència a Catalunya com ho estan fent el PP i la seva llebre particular, C’s. Qui titlla socialistes i conservadors de ser el mateix, simplement desconeix els ajuntaments o jutja el PSC només pels seus actes a Madrid, que són els del PSOE.

Aquesta Diada certifica que el catalanisme evoluciona cap al sobiranisme. Una justícia espanyola polititzada i el PP hi posen molt de la seva part. El president Artur Mas adverteix que Catalunya està en «transició nacional». L’horitzó és difús, i a això hi contribueix una tàctica confusa. Diumenge al matí, CiU i ERC celebraven amb declaracions, permetent als nacionalistes exhibir cintura. A la nit, quan les torxes patriòtiques de la Diada deixaven d’il·luminar, s’anunciava que CiU pactava amb el PP a Castelldefels, la Castefa de la xoni anomenada Jenifer que canten Els Catarres i que acaba de popularitzar Jordi Pujol.

I l’endemà, allà on deia moció de censura ara diu una altra cosa. L’alcalde del PP de Badalona, Xavier García Albiol, no té res a veure amb l’exalcalde socialista Jordi Serra, que defensa la immersió. El PSC té un problema gros, perquè la Jenifer vota en clau Rajoy-Rubalcaba i ara té les de perdre. I perquè el seu ADN catalanista, perceptible diàriament en moltes poblacions, està sent esborrat per un tsunami que engoleix el federalisme.

La centralitat és així. Quan l’ocupes, tot t’és permès, fins i tot pactar amb el PP mentre inicies la «transició nacional». Quan la perds, en canvi, en lloc de jugar «a l’atac», com diria Màrius Serra, només et deixen defensar.

(Article publicat a El Periódico de Catalunya.)

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

Praga

Dijous, 5 mar.
Més fotografies

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2022, Saül Gordillo     Crèdits