bloc sense fulls

Junqueras recupera totes les sigles d'ERC

Dimarts, 20 de setembre de 2011 23:30 h

La militància d’Esquerra ha enterrat definitivament el tripartit. Cau Joan Ridao, àlies Joan de l’Estatut, l’últim mohicà de l’estratègia de l’esquerra nacional. Tot i ser bon parlamentari, intel·lectualment solvent i amb un nivell de popularitat notable, la militància ha optat per la renovació. El missatge enviat és que Esquerra supedita les aliances d’esquerres a l’eix nacional, de manera que recupera i reforça les sigles de Republicana i de Catalunya (ERC). Curiosament es van esborrar la R i la C del logo del partit quan el responsable d’imatge era Uriel Bertran, actualment diputat de Solidaritat al Parlament. Qui va reduir la història del partit de Francesc Macià i Lluís Companys a una E, la de l’Esquerra vilipendiada els últims anys de govern de la Generalitat, serà ara negociador d’Oriol Junqueras i del candidat Alfred Bosch en les converses per a una llista unitària de l’independentisme a Madrid. De cara al 20-N està en marxa la repetició d’una candidatura de l’estil d’Unitat per Barcelona. Recordin que a les passades municipals el regidor Jordi Portabella va fitxar el diputat Joan Laporta i va pactar amb el Reagrupament de Joan Carretero, però no va evitar tenir uns mals resultats.

Oriol Junqueras, president d’ERC que succeeix Joan Puigcercós, és alcalde de Sant Vicenç dels Horts en un govern municipal amb CiU i ICV. Com a eurodiputat, disfruta d’una gran sintonia amb Ramon Tremosa, independent per CDC, i Raül Romeva, el més independentista dels càrrecs d’ICV. Tremosa, Junqueras i Romeva són unes rara avis i formen a Europa un tripartit a la basca, com quan governaven PNB, EA i EB-B, homòlegs a Catalunya de CiU, ERC i ICV-EUiA, respectivament. Per al nou líder d’ERC l’únic tripartit viable en època de «transició nacional» i després del fracàs electoral del govern de José Montilla, Josep-Lluís Carod-Rovira i Joan Saura és el seu de Brussel·les i Sant Vicenç: pactar amb forces d’obediència catalana.

ERC s’ha posat les piles, amb un congrés relativament ràpid, una direcció renovadora que aparentment aglutina totes les famílies i unes primàries a manera de gimnàstica democràtica interna. Falta el congrés, i conèixer la concreció de l’estratègia política. ¿Serà l’ERC de Junqueras més de Macià que de Companys ? Els governs tripartits, el segon més que el primer, eren de factura Companys , i ara bufen vents de Macià per acostar-se a CiU amb el propòsit d’esgarrapar votants sobiranistes incòmodes en una Casa Gran del Catalanisme on, sense nocturnitat, entren Alicia Sánchez-Camacho i Xavier García Albiol per recordar que s’acosta Mariano Rajoy.

(Article publicat a El Periódico de Catalunya.)

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2021, Saül Gordillo     Crèdits