bloc sense fulls

Sense lideratge en la transició nacional

Dimecres, 28 de setembre de 2011 20:00 h

El dia va començar a Sant Fruitós de Bages, on un dels pares de la Constitució, l’exdirigent de Convergència Miquel Roca, va fer una crida a l’ambigüitat davant la confrontació que pronostica en la política espanyola. A la tarda, al Parlament, Artur Mas obria el seu primer debat de política general com a president i ho feia precisament amb una dosi d’ambigüitat. Per una part defensava les retallades socials i demanava sacrificis, però tot seguit plantejava un impost temporal per a les grans fortunes que no estaria en mans de la Generalitat.

Nou mesos després d’eliminar l’impost de successions, amb el qual el Govern català s’hauria pogut estalviar alguna tisorada dolorosa, la idea del president de gravar els més rics fa ferum de badada davant la campanya electoral. El primer debat de política general de la legislatura coincideix amb la dissolució formal de les Corts Generals. Un tràmit a l’espera del 20-N i de la majoria absoluta per al PP que pronosticava l’enquesta d’EL PERIÓDICO.

Al monestir de Sant Benet, ESADE organitza aquests dies la càtedra de Lideratges i Governança Democràtica. La connexió entre Sant Benet i el parc de la Ciutadella no es va acabar de produir ahir, perquè el discurs del president va quedar lluny de la valentia i del lideratge desitjables. Mas va combinar el repàs a l’acció governamental amb tímids anuncis reformistes. L’austeritat, en el discurs germànic i ordenat del president, es converteix en el bé suprem davant l’amenaça d’intervenció externa, autèntica espasa de Dàmocles.

La defensa de la llengua i de l’autogovern davant l’ofensiva recentralitzadora, la de la confrontació espanyola que augura Roca, es combina amb la proposta estrella de Mas , el pacte fiscal per al qual demana amplis consensos a Catalunya i unitat d’acció de les forces polítiques a Madrid. En aquest front, on predomina l’eix nacional, el cap del Govern de la Generalitat estén la mà. L’únic moment d’èpica del primer debat de la nació de l’Artur Mas president es va produir quan va donar per acabada la via estatutària.

Cada generació ha de pagar les seves pròpies hipoteques, va dir. Però no va concretar la transició nacional cap on va ni a quina velocitat. L’horitzó és més Catalunya i més Europa, però es va oblidar d’una estació intermèdia anomenada Espanya, que el 20 de novembre pot donar la majoria absoluta a la dreta que vol recuperar els toros a Catalunya, tombar la immersió lingüística i, per combatre Zapatero, eliminar lleis d’avortament i matrimoni homosexual. Davant d’un repte com aquest, Mas va desaprofitar una bona ocasió per perfilar i detallar la transició nacional. Va faltar el lideratge del Bages.

(Article publicat a El Periódico de Catalunya)


        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

Xerrades

Dissabte, 22 mai.
Més fotografies

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2022, Saül Gordillo     Crèdits