bloc sense fulls

Toca fer pinya

Divendres, 11 de novembre de 2011 18:00 h

'165 Regent Street' (tràiler) from Clack Produccions - Clack.ws on Vimeo.


Fa quinze anys Espartac Peran era un presentador de Televisió de Mataró i la capital del Maresme no tenia colla castellera. Avui, l’Espartac és una de les cares conegudes de la nostra televisió nacional, TV3; la Televisió de Mataró de Lluís Lligonya ha desaparegut per donar pas al canal públic M1TV gestionat per un consorci de diversos ajuntaments del Maresme; i els Capgrossos són una colla que aixeca castells de gamma extra arreu del país. L’èxit dels Capgrossos és una metàfora que explica el salt endavant que ha fet Mataró durant aquests anys, no només entre muralles ni amb els barris que ha anat relligant, sinó també com a capital de comarca i referència d’altres ciutats de l’entorn metropolità.

En quinze anys, l’orgull mataroní ha superat els límits del calendari de la seva festa major, Les Santes. I la ciutat tancada en si mateixa, la de les 30 famoses famílies, ha donat símptomes, encara escassos però evidents, de lideratge comarcal. Quinze anys han canviat el paisatge urbà i social, i la colla castellera és una icona d’aquesta transformació que un dia va instigar el jove presentador de Televisió de Mataró. Per celebrar el quinzè aniversari, i a partir del record de la castellera que dolorosament van perdre, la Mariona Galindo, els Capgrossos protagonitzen un documental capitanejat per Óscar Fernández i Jordi Rovira, a redòs de la productora d’Eloi Aymerich i Joan Salicrú, Clack, que juga el paper que anys enrere requeia en l’Espartac amb el seu mític Mataró a sac.

Caldrà veure el documental 165 regent street per entendre la identitat, la força i la superació d’un col·lectiu com els Capgrossos. També com a metàfora de la transició del MTV (el de Mataró de tota la vida) al Mataró que fa pinya i aixeca castells, projectes i il·lusions col·lectives. El Mataró que aixeca persianes també carrega castells. I la lliçó serà vigent i necessària ara que la bombolla immobiliària ha petat i ens ha abocat, juntament amb un crack financer, a una crisi que sacseja la societat molt més enllà de l’economia, també culturalment i emocionalment. Per sortir-ne, el documental dels Capgrossos i el que aquesta colla castellera representa seran una bona dosi de moral. Toca fer pinya.

(Article publicat a Tribuna Maresme)


        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2022, Saül Gordillo     Crèdits