bloc sense fulls

Evitem que tanqui Estela

Dimecres, 15 d'agost de 2012 12:30 h

foto

Pals d'acer inoxidable amb senyeres monumentals en llocs estratègics de la ciutat, pantalles informatives a peu de carretera, pantalles tàctils d'informació ciutadana, banderoles de propaganda en tot el tram urbà de l'N-II, el nou butlletí municipal Calella és més a totes les cases, implantació d'un disseny corporatiu de ciutat, etcètera. A Calella hi ha diners per a tot això i més, però si no es produeix cap "miracle" properament desapareixerà la revista local 'Estela'. Té 66 anys d'història, i l'edita la parròquia amb una tirada de 520 exemplars i 267 subscriptors. És l'única publicació local i el seu tancament, que arribarà a finals d'any per culpa de la maleïda crisi i d'una certa deixadesa col·lectiva, se sumarà a la recent desaparició de la televisió pública en format digital terrestre (TDT) i, anys enrere, al tancament de la revista 'El Nunci', que va dirigir Francesc Grau entre 1981 i 1991 en època de l'alcalde Ramon Bagó, i 'El Nou Nunci' quan l'Ajuntament la va redissenyar en època de l'alcalde Joaquim Rey. Si el "miracle" no arriba, a finals d'any s'acabarà 'Estela', capçalera històrica de la ciutat, mitjà de referència per a determinat segment de població d'aquest municipi de 18.694 habitants. En l'àmbit dels mitjans de comunicació, a la ciutat només quedarà Ràdio Calella, ens públic en què recau l'incipient projecte de televisió local per internet sota la direcció de Jordi Bota. I el nou butlletí municipal, això sí.

Com a calellenc i com a periodista considero que la mort anunciada d'Estela és una mala notícia. Sis dècades d'existència i una contribució inequívoca a la informació i opinió locals en paper imprès no poden acabar en democràcia per un deute de 4.000 euros que la parròquia no pot assumir i per un desinterès preocupant del qual no ens escapem cap de nosaltres. No hi ha interès polític per demanar al Govern de la Generalitat que agilitzi el pagament d'una subvenció compromesa des del 2010 de 2.520 euros? No hi ha interès polític per oferir estructures i recursos públics municipals per reduir, si fos possible, costos i despeses d'elaboració, impressió i/o distribució de la revista? No hi ha interès polític per contaminar 'Estela' i el seu equip de redacció d'aquest esperit friendly amb l'empresariat local que ajuda a hissar banderes i col·locar banderoles? No hi ha interès polític per incentivar la possible reconversió digital de la publicació de la mateixa manera que s'ha reconduït la televisió?

Santiago Marrè, Joaquim Costa i Marc Vergés, del consell de redacció, i els dissenyadors Miquel Àngel Tur i Carme Guri -cito aquests noms perquè són persones que conec de fa molts anys- han fet i fan bona feina. Si Calella no pot sostenir una publicació d'onze números a l'any amb uns costos de 900 euros per edició -uns 10.000 euros anuals, no arriba-, potser caldria obrir una reflexió col·lectiva que servís de suport per a la continuïtat de la revista amb nova periodicitat i format. Si com a calellenc i periodista puc ajudar, aquí estic. Evitem que Calella perdi una capçalera que forma part de la història de la premsa local i comarcal del país.

        comentaris

Puc ferm-en subscriptor, ?? necesito les dades bancaries per subscriu-rem
sal.lutacions

Poc més a afegir al que ja ha dit en Saül i que comparteixo plenament. Si en la vessant de fotoperiodista us puc ser d'ajut, ja em podeu comptar.
Sí que m'agradaria dir un parell de coses:
- potser entre el format d'ara i el full al vent (un història que crec que en Saül s'ha deixat) es podria trobar una forma d'imprimir-ne uns exemplars més senzills.
- combinant aquesta opció amb la digital que potser sí que s'hauria d'anar instaurant. Renovar-se o morir... doncs renove'm-la.
- i el ... Llegir més

Sóc col.laborador d' ESTELA, potser enguany el mes antic, tot i que estat llargues temporades sense col.laborar-hi, ara ho faig regularment des de fa uns 4/5 anys.
M'ha emocionat la defensa que fa en Saül de la continuïtat de la nostra publicació, però crec que el mallat està massa greu per sobreviu-re. Potser la transformació en format digital seria una bona solució, però no pel nostre lector objectiu (gent gran, la majoria i sense hàbits informàtics)
Es clar que la part de la soc... Llegir més

He creat un grup de discussió per mesurar l'interès sobre el tema i buscar solucions.

Us voleu afegir? ep! parlar és gràtis...

http://www.facebook.com/groups/480247675320494/

M'hi sumo a la petició de buscar la pervivència d'un mitjà de comunicació, en aquest cas l'Estela, tot un símbol de Calella, d'una menara tant pròpia de veure i escriure la realitat d'aquesta ciutat. Que dóna i ha donat cabuda a l'actualitat i a personatges de sempre. Encara la llegia i fullejava ahir a la tarda!

5 -10 -20 -tots
1
-
2 >comentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2021, Saül Gordillo     Crèdits