bloc sense fulls

Cop al municipalisme

Dissabte, 2 de març de 2013 23:45 h

Les Santes. Ajuntament

El govern espanyol tira pel dret i llença dos missatges populistes. El primer, un estalvi de 7.000 milions. El segon, que el 82% dels regidors de l'Estat no cobraran. El ciutadà que desconegui com funciona l'administració i el món local poden arribar equivocadament a la conclusió que l'executiu del PP governa amb fermesa i rigor. Res més lluny de la realitat. La imatge d'uns cossos 'nacionales' enfortits amb competències i poder (secretari i interventor municipals) i d'un ple municipal amb regidors que tenen la vida resolta perquè no percebran cap sou (transparent) em trasllada al franquisme. Tornarem als consistoris amb olor de naftalina, en què el senyor secretari i el senyor alcalde, que era un cacic local, feien i desfeien en dictadura?

La retribució als electes és una garantia d'igualtat i d'integritat. Tenir ajuntaments amb electes que reflecteixin la realitat i pluralitat del seu municipi és un triomf. Restringir-ho als que no necessiten cap sou o tenen mecanismes per cobrar irregularment o cometre il·legalitats és un escenari espantós. Més democràcia és que qualsevol ciutadà pugui ser escollit a les urnes i, si el poble ho decideix, acabi governant el bé comú. També és que, amb les garanties legals i tècniques que pertoqui, la decisió estigui en última instància en mans de l'escollit a les urnes, no pas del funcionari enviat per l'Estat.

La LOAPA territorial perpetrada pel PP forma part de l'ofensiva recentralitzadora de l'Estat. Sempre amb l'excusa de l'eficiència, que és el nou vernís del jacobinisme, la reforma de l'administració local està concebuda des d'una realitat allunyada a la catalana. Diputacions provincials fortes i municipis de fireta no formen part de la tradició catalanista ni de l'estructura territorial pròpia. En el dibuix del ministre Cristóbal Montoro no hi ha consells comarcals ni consorcis supramunicipals. En el seu esquema mental la diputació és el pal de paller de l'administració local de segon nivell. Per què s'hi van negar, anys enrere, a redefinir-les i vincular-les a la tradició catalana amb el nom de vegueries?

L'Estat recentralitza i agafa Catalunya amb el pas canviat, en 'transició nacional'. La innacció pròpia de tants anys –on descansa l'informe Roca?, per què el catalanisme va dinamitar la reforma administrativa?– la pagarem cara.

(Article per a Esguard, la primera revista en català per a iPad)

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2022, Saül Gordillo     Crèdits