bloc sense fulls

El Maresme, una comarca més equilibrada

Dilluns, 10 de juny de 2013 01:00 h

Tecnocampus Mataró-Maresme

Durant anys, el Maresme va ser vist com un territori de pas per als que anaven de l'àrea metropolitana a la Costa Brava o la Jonquera. Era una peça allargassada que connectava Barcelona amb la demarcació de Girona, el Besòs amb la Tordera, amb un monocultiu residencial que s'obria pas inexorablement davant la caiguda del tèxtil i d'un sector turístic desprestigiat. La prolongació de l'autopista entre Mataró i Palafolls, l'autovia fins a Granollers evitant Parpers i la major freqüència ferroviària van contribuir al salt residencial, en aquella època de la bombolla immobiliària en què un es venia el piset de l'àrea metropolitana i s'instal·lava en un pisàs o caseta del Maresme a cop d'especulació consentida socialment. El pas de la segona a primera residència i una fal·lera constructora sense precedents van presentar el Maresme com un gran dormitori, amb bon clima i grans vistes.

Tecnocampus Mataró-Maresme

La crisi actual ha certificat la mort del tèxtil fins i tot clandestí, xinès. Les persianes de Mataró s'han anat tancant, però el tèxtil revifa al nord de la comarca, amb Inditex que acaba de fer una inversió monumental a Tordera, a tocar de la històrica Fibracolor. El turisme de sol i platja no només no ha reculat, sinó que ha evolucionat cap a un turisme més pacífic, familiar i orientat a mercats potents com el rus. La Calella de sexe i borratxera és avui una plaça hotelera que sap combinar esport i salut com una oferta sòlida i innovadora, superant fins i tot la barcelonadependència. La Fira de Calella i l'Alt Maresme és marginal, però en part perquè la ciutat ha bastit els últims anys una oferta firaire i de certàmens que va 'in crescendo' a l'entorn d'una icona, l'antiga fàbrica Llobet Guri, de la reconversió industrial: del tèxtil als serveis.

Festimatge 2011

La indústria es manté, malgrat la crisi, als polígons de Palafolls, Malgrat, Pineda, Mataró, Argentona i Cabrera, amb empreses farmacèutiques i de tot ordre que van innovant mentre el més gran polígon del talent, el Tecnocampus de Mataró, agafa cos en una transició política que no ha estat fàcil. El Mataró 'business friendly' és el primer pas de l'acceptació de la inversió feta per l'anterior govern i és prou potent com perquè l'actual hi vulgui aprofundir i millorar el projecte. Universitat, empresa i emprenedoria conviuen a primera línia de mar mentre uns metres més a l'interior, al Pla d'en Boet, discoteques i naus comparteixen espai amb un monument a la memòria de la caixa d'estalvis esfumada, volatilitzada. Caixa Laietana, Bankia, i els noms innombrables de responsables financers que han fet mal, molt de mal, a famílies i ciutats senceres ocupen els titulars periodístics per obligació, despistant l'atenció d'aquesta altra comarca més resistent i dinàmica, menys especuladora i més de llevar-se ben d'hora ben d'hora com digué el referent Guardiola.

Tecnocampus Mataró-Maresme

I pocs quilòmetres enllà, ja sigui al pla de Cabrera, davant dels concessionaris de cotxes, o al Palafolls que respira gironisme, o a qualsevol altre municipi, hi van apareixent pagesos reconvertits en el quilòmetre zero o neorrurals urbans, sí, sí, rurals urbans, que han penjat l'Excel per dedicar-se al producte de la terra que abasteix a casa i permet vendre a consumidors més conscienciats. Tot això està passant al Maresme.

(Article publicat a Tribuna Maresme)

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2022, Saül Gordillo     Crèdits