bloc sense fulls

Mig mandat municipal al Maresme

Dimecres, 3 de juliol de 2013 02:00 h

XIV Assemblea ACM

Arribem a l’equador del mandat. D’aquí a dos anys hi haurà eleccions municipals, les primeres després de les europees de la primavera del 2014 si no s’avancen les del Parlament de Catalunya i les de Corts espanyoles. Al Maresme, aquest mig mandat ha servit per posar a prova la fortalesa dels ajuntaments amb totes les adversitats possibles i dur fins al límit de la flexibilitat la cintura política dels governs municipals. El resultat ha estat desigual, però la crisi econòmica i institucional que vivim perjudica tant els opositors com els governants. Gulio Andreotti deia que el poder desgasta qui no el té. Els dos anys de mandat a la comarca han fet bona aquesta afirmació, però amb la novetat que els governs s’hi estan deixant la pell enmig d’un context més advers que mai.

Manquen dos anys per a les eleccions i la pregunta no és tant quins alcaldes hi arribaran amb mínimes garanties de renovar a les urnes sinó quines alternatives sòlides de govern hi ha als actuals batlles i batllesses? No sabem quin resultat farà per a CiU Joan Mora, però tampoc coneixem el nom de l’aspirant socialista a Mataró. Es tornarà a presentar Joan Antoni Baron pel PSC? Mora ha passat d’un inici dramàtic de mandat a prendre la bandera de les preferents i començar a articular un relat com a alcalde sensible als problemes del carrer que l’està posant en el mapa mediàtic. Baron ha passat d’un revés inesperat per la irrupció dels edils xenòfobs i d’una revolta interna que estava latent a, durant les últimes setmanes, una certa sensació de revifalla. L’intent d’alguns sectors de rellevar-lo va a la baixa, i sembla que s’imposa la idea que el principal capital polític del PSC és l’exalcalde. Així les coses, quatre anys després del mandat més crític i inestable de la política mataronina, Mora i Baron es podria torna a citar a les urnes, amb un augment dels partits petits i la ‘normalització’ de les ofertes anti-sistema.

A Calella, Montserrat Candini està forta, però el sorpasso d’ERC a nivell nacional genera una incògnita sobre el municipalisme de CiU. Repetirà Josep Maria Juhé, exalcalde socialista, tot i la deriva del PSC en l’eix nacional? Anem a Pineda de Mar, on Xavier Amor, alcalde del PSC amb majoria absoluta, no té contrincant de CiU a la vista, i alguns moviments al PP han tret pressió des del front espanyolista. Si saltem a Premià de Mar, la segona ciutat en pes demogràfic, Miquel Buch apareix consolidat, però amb un equilibri pels acords amb el PSC i l’absència d’ERC que podria capgirar-se en un nou escenari. Buch, Candini i Mora, puntals convergents a la comarca. Amor, Josep Jo, de Dosrius, i Conxita Campoy, a Malgrat de Mar, referents socialistes. Andreu Francisco, d’Alella, l’únic alcalde d’ERC. La foto a mig mandat és aquesta, però en dos anys pot passar de tot.

(Article per a Tribuna Maresme)

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

NY instagramer

Divendres, 15 jun.
Més fotografies

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2022, Saül Gordillo     Crèdits