bloc sense fulls

Presentació del recull de tuits de Quim Nadal

Dimecres, 2 d'octubre de 2013 09:30 h

Presentació de tuits de Quim Nadal

Quim Nadal és com el gall que anuncia que es fa de dia a Twitter

Ja no usem despertador i molts ens llevem amb el mòbil, hi tenim l'alarma per despertar-nos, i el primer que fem és mirar Twitter i el correu o el correu i Twitter. Busquem alguna notícia d'última hora, alguna gran notícia que ens arribi dels Estats Units, una piulada de trànsit o una de meteorologia per saber si ens hem de posar jaqueta, i gairebé sempre hi trobem al 'time line' (TL) aquella piulada, la piulada, matinera i poètica de @QuimNadal. És un clàssic. Rodolí o haiku. Poesia en 140 caracters que explica la quotidianitat de les primeres hores.

Reinventar-se amb les xarxes socials

Quim Nadal ha mantingut una constància i coherència entre l'etapa de conseller i de polític mig enretirat d'ara. Els seus tuits matiners, les seves piulades sobre el dia a dia, aquests glops de vida inofensius políticament parlant, han estat el fil conductor del Quim Nadal conseller i del Quim Nadal de la universitat i les tertúlies. Però Twitter és una eina ideal per anar perfilant i modelant un viratge, una identitat digital, una evolució que en el seu cas és clarament perceptible. Del silenci delator o del tuit més propi de l'argumentari de partit ha passat a una conversa més viva i atrevida. Els historiadors hauran d'estudiar tuit a tuit com ha evolucionat el Quim Nadal de la roda de premsa posterior als consells executius dels dimarts, connectat amb Nicaragua, al Quim Nadal que presideix el Dret a Decidir a Girona i no s'estalvia crítiques al seu partit. Aquest Quim és més propi de Twitter, perquè aquest país s'hi aboca, a Twitter.

Fa anys era impensable que Nadal es limités a 140 caracters

Nadal era el personatge del Polònia que era entrevistat per Mònica Terribas a 'La Nit del Dia' i que començava una entrevista de nit i l'endemà encara encadenava subordinades per respondre una primera pregunta. També era aquell personatge que en l'època d'alcalde obligava els periodistes d'El Punt a fer títols de dues línies a 5 columnes amb frases quilomètriques, o que tenia el costum de publicar setmanalment articles extensos per explicar-se i reforçar el seu relat com a polític municipal. En Niso (Narcís Genís) i en 'Gadafi' (Salvador Garcia-Arbós) haurien agraït l'invent aquest del microbbloging uns anys abans, però potser haurien lamentat l'èxit dels telèfons intel•ligents perquè en Quim amb Watshapp en aquella època hauria estat una tortura per a ells... Algú, però, podria pensar 10 anys enrere que aquest home seria capaç de cenyir-se a un espai tant limitat?

Els diaris hem anat de llarg a curt, de text a gràfic, de blanc i negre a color. La píndola predomina a l'era digital. Tot curt, tot simple, tot impactant, tot pel clic. Twitter ha obligat un munt de periodistes a sintetitzar, i també els polítics. Nadal no només no ha superat la prova sinó que ha creat un estil propi, allò que alguns anomenen el #rotlloquimnadal per fer piulades dels petits plaers i moments, aparentment intrascendents, trobant-hi metàfores, textures, sensacions, somiant...

foto9

Parlar del temps a l'ascensor


De la mateixa manera que la gent parla del temps a l'ascensor, Quim Nadal fa haikus i tuits que sovint descol•loquen els Time Lines carregats d'actualitat, estirabots i excitacions a banda i banda. Quan ens descobreix ombres i ens explica repic de campanes, quan fa relat diari del pas de les estacions, ens transporta al Barri Vell gironí o al bell mig del Montseny. Ens deslocalitza al 'time line', ens trenca el ritme frenètic i ens ve a dir: 'Nois, hi ha vida més enllà de les declaracions, dels titulars fàcils i dels argumentaris prefabricats'. Jo me l'imagino encara en pijama per casa o ja al cotxe en el trànsit de Girona a Barcelona.

Tot això ho fa amb un domini precís de la llengua, com pocs polítics en actiu, i amb una elegància que altres exconsellers comencen a practicar al mateix Twitter: Montserrat Tura, Josep Huguet, Joan Manuel Tresserras, Josep Bargalló...

Per presentar aquest exemplar de la col•lecció 'Senhal' hem demanat a alguns piuladors que li dediquin un tuit a Quim Nadal per ser llegits aquí. Aquestes són algunes de les piulades dedicades a #quimnadal:
        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2021, Saül Gordillo     Crèdits