bloc sense fulls

La topada del príncep Felip de Borbó en l'agenda pública a Barcelona

Dimarts, 25 de febrer de 2014 22:00 h

Escòcia planteja un referèndum d'independència i pel cap d'Alex Salmond no se li ha passat la possibilitat de trencar amb la família reial britànica. Si Escòcia fos un estat independent la seva reina seria Elisabet II del Regne Unit, que passaria a ser la monarca de 16 estats membres de la Commonwealth, un més que actualment. La continuïtat a la Unió Europea –un debat molt viu al Regne Unit, d'altra banda– i conservar la lliura formen part de la discussió a pocs mesos del referèndum escocès. En canvi, la monarquia no s'està qüestionant.

Aquests dies és a Barcelona el príncep Felip de Borbó i Grècia, que ha inaugurat el Mobile World Congress –amb unes paraules en català, per cert–, acompanyant al president de la Generalitat, Artur Mas, al ministre José Manuel Soria i a l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias. La capital mundial del mòbil és la capital d'una de les nacions més antigues d'Europa que referma el seu compromís amb Europa, com ha pogut comprovar la vicepresidenta de la Comissió Europea, Viviane Reding. La coincidència del príncep de Girona i de Reding a Barcelona ofereix tot tipus d'interpretacions. Reding dient que Mariano Rajoy ha de negociar amb Catalunya "sense línies vermelles" és un calbot en tota regla al govern espanyol. L'estada del príncep a Catalunya, en el context actual, és un gest d'apropament, un intent que els partidaris de les terceres vies observen amb enormes esperances.  De la part pública de l'agenda del príncep el que ha tingut més impacte mediàtic ha estat l'incident de protocol amb un empresari de Sabadell, militant independentista, que es va negar a donar la mà a Felip de Borbó per l'oposició de l'Estat i la Casa Reial a la consulta catalana. Àlex Fenoll va ser tendència a Twitter, competint amb l'etiqueta oficial del Mobile World Congress #MWC14, i el vídeo de la topada amb el príncep penjat a Youtube ha superat les 100.000 visualitzacions en 24 hores. Les xarxes socials a Catalunya en van anar plenes, i els mitjans digitals van poder posar una nota sobiranista al certamen més important del món dels mòbils. Fins i tot el portaveu del Govern, Francesc Homs, s'ha mostrat comprensiu amb l'empresari, tot i no compartint les maneres d'@AlexFenoll, que ha guanyat més de 2.000 seguidors a Twitter en 24 hores i nombroses entrades en les cerques amb el seu nom a Google, algunes d'elles no gaire simpàtiques i d'altres més còmplices.

Artur Mas i el seu govern han mantingut, des de l'inici del procés sobiranista, una especial prudència amb la Casa Reial espanyola. L'estil Alex Salmond (SNP) és un fil conductor amb l'executiu de CiU. Un altre tema és el republicanisme manifest dels seus aliats en el procés, ERC, ICV-EUiA i CUP. Però aquest és un altre debat...
        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

ACN

Dimecres, 11 mar.
Més fotografies

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2021, Saül Gordillo     Crèdits