bloc sense fulls

Joan Antoni Baron es retira

Dimecres, 5 de març de 2014 15:00 hJoan Antoni Baron, l'alcalde socialista de Mataró que va rellevar Manuel Mas, anuncia aquest dimecres formalment que en acabar aquest mandat, el 2015, deixarà la política municipal i no optarà a les eleccions. La notícia, no per previsible, deixa de tenir la seva importància a la capital del Maresme. Alcalde entre 2004 i 2011, a Baron li va tocar la feina ingent de succeir un alcalde carismàtic que venia de majories absolutes, així com pilotar la renovació dins del partit i gestionar l'encaix, sovint difícil, de les noves fornades de militants i quadres socialistes. La seva relació amb el partit no ha estat cap bassa d'oli. La gestió municipal ha estat altament complicada. No només perquè Baron és l'alcalde dels tripartits, dels pactes i dels acords per suplir la manca de les velles majories absolutes socialistes. També perquè és l'alcalde que hereta la ciutat de la Via Europa de Mas i Salvador Milà, i a qui li toca la dura feina de relligar-la i cosir-la amb obra pública, però sobretot amb política social. Si Mas va ser l'alcalde que va rebre la ciutat franquista que s'havia de fer pràcticament de nou, Baron és el de la convivència multicultural i multiètnica, una mena de Pasqual Maragall-Joaquim Nadal de la llei de barris però aplicat a la proximitat del municipi.

La ciutat que estava gairebé feta era una ciutat complexa. L'Ajuntament que havia estat bastió del partit era un consistori que exigia diàleg i acords. El perfil de Baron era l'ideal per a aquest repte. Ni Mas ni l'actual alcalde de CiU, Joan Mora, per raons diferents que ara no venen al cas, no reunien les condicions per liderar governs plurals com els que ha encapçalat Baron en el tram final del regnat socialista a la capital del Maresme. Mà esquerra per encabir la ICV mataronina de sempre i acompanyar la nova ERC que accedia al consistori trencant una certa anomalia municipal. Sensibilitat per combinar la tradició clàssica del PSC de l'aparell, amb el relleu generacional entremig, amb perfils 'outsiders' i més independents. I tot això amb una CiU que es treia la son de les orelles i, amb Mora, apretava de valent per fer l'assalt que finalment ha aconseguit a l'alcaldia. En el cas de Mataró, l'espanyolisme i la dreta, amb gotes de xenofobia i el pitjor de la política local del rumor i la calúmnia, atiant l'odi al (nou) immigrant, ha estat un factor determinant en la derrota electoral del 2011.  

Amb tot, Baron ha deixat a la ciutat un projecte emblemàtic, el Tecnocampus. Empresa i universitat, icona de la innovació, motor i instrument de capitalitat. El Tecnocampus, que s'ha de pagar, com totes les inversions a la vida, és palanca de progrés, la cirereta del balanç municipal que deixa aquest biòleg de formació, mestre d'escola de vocació, casteller d'afició i ciutadà compromès i proper de tarannà. Home d'esquerres i catalanista, apassionat per les noves tecnologies i la proximitat 2.0, pare de família i bona persona. A risc de resultar ensucrat, jo em quedo amb tot aquest balanç de l'alcalde Baron en aquest article.

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2022, Saül Gordillo     Crèdits