bloc sense fulls

Josep Maria Terricabras, un ciutadà de Calella al Parlament Europeu

Dilluns, 21 d'abril de 2014 22:00 h

Si te'n vas a la Viquipèdia, recent Premi Nacional de Cultura 2014 que em fa sentir molt content per la justícia que suposa aquest reconeixement, et trobaràs que hi ha una vintena de calellencs il·lustres. Entre aquests hi figuren l'empresari, metge i polític Ròmul Bosch, que va ser alcalde de Barcelona a principis del segle passat; Tomàs Sivilla, que va ser bisbe de Girona en el segle XIX; l'empresari turístic Ramon Bagó, que va ser alcalde i director general de Turisme en els primers governs de la Generalitat recuperada (Medalla d'Or de la Ciutat); el polític comunista Francesc Frutos, que va arribar a aspirar a la presidència del govern espanyol en les eleccions del 2000; l'oncòleg Carles Cordón, que investiga sobre patologia molecular a primera línia mundial des de Nova York (Medalla d'Or de la Ciutat); i el filòsof i catedràtic Josep Maria Terricabras, que actualment aspira a diputat del Parlament Europeu en la legislatura més decisiva de la relació Catalunya-Europa.Terricabras (@jmterricabras), en Terri, viu des de fa molts anys a Girona, on és catedràtic de Filosofia des que va tornar a Catalunya després d'un periple per universitats alemanyes, angleses i americanes. Té una extensa obra publicada, i és conegut mediàticament per les seves intervencions en tertúlies d'actualitat política. A les eleccions al Parlament Europeu del 25 de maig, en Terri de Calella encapçala la candidatura d'Esquerra Republicana de Catalunya. I ho fa precisament quan ERC ha decidit anar en solitari i incorporant, com a número dos, l'exconseller socialista Ernest Maragall, fundador de la sobiranista Nova Esquerra Catalana.

Aquestes eleccions europees arriben en una etapa crucial del procés sobiranista, a pocs mesos de la consulta d'autodeterminació prevista per al 9 de novembre. Algunes enquestes i moltes informacions periodístiques apunten la possibilitat que ERC superi en vots el PSC-PSOE –guanyador habitual d'aquests comicis a Catalunya– per primera vegada, fet que seria interpretat internacionalment com un aval a la consulta i al procés iniciat pel Parlament i el Govern catalans.

En clau local, es podria donar la circumstància que el calellenc Terricabras també guanyés aquestes eleccions. Pel seu vincle amb la ciutat natal, però també per l'onada sobiranista que viu el país. No ho té fàcil, perquè la distància respecte CiU, la força més votada el 2009, i el PSC, segona amb pocs vots de diferència, és molt notable. Però si això es produís a un any de les eleccions municipals faria que alguns es posessin molt nerviosos.

A Calella, aquestes europees són més importants que cap altra vegada. Un calellenc independentista aspira a europarlamentari en la legislatura de major repercussió de Catalunya en el context de la Unió Europea, i els candidats a les municipals del 2015 s'hi juguen una casella de sortida electoral que en aquesta ocasió no sembla menor.

Qui havia dit que Europa no interessava? A Calella, ciutat turística i d'acollida, aquest 2014 interessen més que mai.     

(Article per a la revista Rebat.cat, referent de l'opinió local de Calella)

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2021, Saül Gordillo     Crèdits