bloc sense fulls

Marc Belzunces

Dimarts, 27 de gener de 2015 09:00 h

Fotografia de Marc B

BELZUNCES, Marc (Barcelona, 1976). Activista. Entre els anys 2001 i 2012 va ser membre de l’associació Softcatalà, entitat guanyadora del Premi Nacional d’Internet 2004 i Premi Nacional de Cultura 2005, així com del Premi Carme Serrallonga a la qualitat lingüística 2005 (UB). Va ser coordinador de les Jornades sobre català i noves tecnologies (2003-2005). Va participar i coordinar la traducció al català del navegador Opera (versions 6 a 8), l’Skype (versió 1.0) i del programa Cdex 1.51. Membre de l’equip de traducció de l’OpenOffice.org, administrador i moderador dels fòrums de Softcatalà i interlocutor amb la Fundació puntCAT, així com responsable d’El Rebost de programari en català i membre de l’equip del Catalanitzador per a Windows. Entre 2002 i 2003 va intentar crear una jerarquia catalana de newsgroups (al mateix nivell que les estatals), amb Jordi Iparraguirre i altres, però cap institució va cedir-los un servidor. “Hagués estat el primer domini català propi (cat.)”, explica Belzunces, que de 2005 a 2013 va ser editor i difusor de la Wikipedia en català.

El 2005 va obrir el blog 'De l’Holoce estant', amb més de 2 milions de visites fins que el va tancar el 2013. En aquest blog va presentar els primers mapes públics de l’extensió de l’independentisme i el primer estudi de les característiques sociopolítiques de l’independentisme mitjançant enquestes (CIS 2001), i el primer estudi mediàtic sobre l’independentisme, per al Centre d’Estudis Sobiranistes el 2008. Entre el 2007 i el 2010 va ser ambaixador per a l’àmbit lingüístic del català del portal internacional toponímic Geonames.org, i membre fundador de la campanya Sumem-nos al mapa per un Estat propi, encarregant-se de la cartografia de base.

El 2006 va impulsar la campanya 'Vota Independència'. El 2008 es va declarar “objector de consciència independentista” en ser cridat com a membre d’una mesa electoral a les eleccions espanyoles de 2008, amb el suport legal de l’Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans. Condemnat per l’Audiència Provincial de Barcelona, el Tribunal Suprem va declarar desert el seu recurs per estar redactat en català. “Ni tan sols el van entrar a valorar, perquè van considerar que no s’havia presentat cap recurs. Vam recórer al Tribunal Constitucional per vulneració de drets fonamentals —discriminació lingüística, i negació al dret a una segona instància judicial—, el primer cas d’aquestes característiques. El Constitucional ho va desestimar dient que no s’havia vulnerat cap dret fonamental. Vam recórrer al Tribunal Europeu de Drets Humans, que també va desestimar sense entrar a valorar el cas, segurament per la saturació del tribunal, la novetat que suposava un tema lingüístic i la possible capsa de pandora que podia obrir”, afegeix Belzunces.

El 2009 va publicar articles al Bloc Gran del Sobiranisme, i l’any següent va ser membre de les executives de Sant Andreu Decideix i Barcelona Decideix, plataformes que van organitzar la consulta sobre la independència a Barcelona, bastint una “administració electoral neutre i independent”. És autor dels mapes sobre l’independentisme i l’unionisme a Catalunya. Descarregables gratuïtament, van tenir un ampli ressò amb més de 100.000 visites. Era la primera vegada que s’elaboraven mapes com aquests. El 2013 també va contribuir al primer informe del Consell Assessor per a la Transició Nacional, en l’equip de Ferran Requejo, elaborant els mapes sobre el tractament de les dades i la redacció preliminar.

(Marc Belzunces és un dels 200 protagonistes de la Internet catalana de Sobirania.cat. Aquest és l'índex onomàstic del llibre amb un miler de referències. Podeu comprar el llibre online.)


        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

Raimon Obiols

Divendres, 13 ago.
Més fotografies

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2021, Saül Gordillo     Crèdits