bloc sense fulls

Jordi Bosch

Dijous, 5 de febrer de 2015 09:00 h

7a Festibity - SaluTIc

BOSCH, Jordi @jordiboschg (El Masnou, 1972). Enginyer de telecomunicacions per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Executiu de General Electric fins a 2003, va formar part dels governs tripartits de la Generalitat primer com a director-gerent del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació, i després com a secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació. Actualment és responsable de l’àrea digital de Mediapro. També ha emprès amb altres socis dos projectes empresarials a l’entorn de la internacionalització i dels continguts.

A Jordi Bosch li va tocar viure de prop el reconeixement del domini .cat des del Govern. “El gran mèrit de l’administració pública va ser, estranyament, el de no molestar i ajudar la societat civil que l’estava impulsant. Fins a l’últim moment es va estar pendent del fax enviat per la Secretaria d’Estat de Telecomunicacions on s’expressava que l’Estat no hi posava pegues. La generositat dels diferents partits polítics per no polititzar el tema va ser una excepció que després s’ha repetit poques vegades. En els 6 anys que vaig estar al Govern, l’única cosa que vam celebrar amb unes copes va ser aquesta. Va ser la primera victòria sobiranista a la xarxa! Érem independents en la nova realitat digital”, explica Bosch.

En el seu pas pel sector públic va influir i transformar la manera com l’administració catalana adquiria el serveis tecnològics. “Vam passar d’un oligopoli a un ecosistema d’empreses grans i petites aportant valor col·laborativament. Els cicles polítics tenen aquestes coses: avui aquella feina s’ha llançat. Crec que ha estat un error que pagarem molt car, però qui ha pres la decisió estava plenament legitimat per prendre-la, com ho vam estar nosaltres en el seu moment.”

Els governs tripartits van prioritzar que Internet, la TDT i la telefonia mòbil arribessin a la gran majoria de nuclis de població de Catalunya. “També vam fer arribar banda ampla als 1.700 polígons industrials de Catalunya que el 2006 en una majoria encara no disposaven d’aquest servei. El projecte estrella, però, va ser la iniciativa de Xarxa Oberta, que pretenia trencar la verticalització del sector de les telecomunicacions —segregant la infraestructura dels operadors de serveis— per tal de ser més eficients en les inversions per fer arribar la fibra òptica arreu del país i potenciant la competència. Una visió moderna, independent i de país, que amb el canvi polític es va veure en risc de desaparèixer tot i que finalment se n’ha salvat alguna cosa.” Bosch recorda el moment més delicat del seu pas pel Govern amb l’apagada analògica de 2010. “El dia que la torre de Collserola va enfosquir el senyal analògic em va fer aguantar la respiració uns instants. El procés de transició va ser un èxit del que estic molt orgullós, sobretot per la professionalitat de l’equip que el va conduir”, afirma Bosch.

(Jordi Bosch és un dels 200 protagonistes de la Internet catalana de Sobirania.cat. Aquest és l'índex onomàstic del llibre amb un miler de referències. Podeu comprar el llibre online.)


        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2021, Saül Gordillo     Crèdits