bloc sense fulls

El procés, en la fase discreta

Diumenge, 22 de febrer de 2015 09:15 hUna part del sobiranisme viu l’etapa actual amb un cert desànim. Té la sensació que el procés ha encallat, que s’ha complicat en la mesura que el protagonisme del carrer ha passat als despatxos institucionals i de partit. El refredament mediàtic i l’ensopiment anímic del sobiranisme cívic s’escampa en una mena de miratge que dóna ales a l’unionisme. Ciutadans fent les Amèriques, el PP treient pit amb Mariano Rajoy, i Podemos articulant la seva proposta federal amb via escocesa mentre els socialistes viuen la seva particular travessia del desert. L’alternativa unionista, en sentit ampli, no ofereix propostes excessivament atractives més enllà del factor Podemos. No hi ha ni tercera via solvent ni alternativa viable al procés sobiranista que sigui capaç de connectar amb àmplies capes populars a Catalunya.

El suposat adormiment del procés, que no és tal, sembla més tàctic per la proximitat de les eleccions municipals que una altra cosa. El president Artur Mas acaba de fixar el paquet governamental per al tram final de la legislatura. El compromís amb les estructures d’Estat combinat amb la prudència del ‘fem-ho bé’ i del ‘no ens saltem res’. Novament, fer truites sense trencar ous, a ulls de la comunitat internacional. Una manera d’ajornar l’inevitable repte d’exercir la independència sense haver-la proclamat. Però aquestes ja són figues d’un altre paner, el de la legislatura que s’encetarà a partir del 27-S.

Mentrestant, al Parlament de Catalunya la comissió del cas Pujol va fent via. Més de cara a la galeria mediàtica que a la depuració judicial. Però en l’imaginari col•lectiu la idea que el president compareix i que els diputats intenten fer net respecte la Catalunya autonomista, aquest 'frame', va fent forat. L’autèntica transició nacional és aquesta. La de la comissió d’investigació, i també la d’Oriol Junqueras al plató de Telecinco defensant la independència en ‘prime time’ estatal, i tancant files amb Mas enfront de les sortides de to cavernàries.

Les coses es mouen, més del que aparantment sembla.

(Article per a la primera revista per a iPad en català, Esguard iOS i Android)


        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2022, Saül Gordillo     Crèdits