bloc sense fulls

Després de l'enquesta

Divendres, 6 de març de 2015 09:15 h

Baròmetre El Periódico març 2015

Histèria col·lectiva perquè l'enquesta d'El Periódico de Catalunya capta la foto del moment. I quina és la foto? Doncs que el procés, perquè així ho ha volgut el president, Artur Mas, està a l'espera de les municipals i a tocar de l'imprevisible cicle electoral espanyol. Com que el procés està en 'stand-by' i els partits estan centrats en els comicis del 24-M, i com que l'Assemblea està en la fase interna de renovació de càrrecs, doncs l'independentisme s'ha dedicat les últimes setmanes a acumular forces, a destensar-se i a refer ponts després de les tensions prèvies a l'acord del president amb Oriol Junqueras al Palau de la Generalitat. O sigui, per una banda tenim aquest escenari de recomposició interna de l'independentisme. I per l'altra banda tenim la desintegració pública del pujolisme en la figura del matrimoni Pujol Ferrusola i els seus fills compareixent al Parlament, és a dir, davant dels nostres representants. La desfeta moral és tan gran, el sotrac és tan profund, que la coincidència en el temps pot haver contribuït a generar la sensació de desànim que recull l'enquesta.

Per acabar-ho d'arrodonir, l'unionisme s'ha posat les piles durant els últims mesos. Ha ocupat els platós de televisions espanyoles –que es veuen, i molt, a Catalunya–, ha aconseguit la complicitat de la premsa espanyola i d'una part gens menyspreable de la catalana, i ha començat a imitar el 'modus operandi' de l'independentisme a Internet i les xarxes socials. Ofensiva diplomàtica, ofensiva politicojudicial, ofensiva mediàtica i ofensiva cibernètica. Lideratges nous com Pablo Iglesias o Albert Rivera –dic nous des de l'òptica espanyola– i un cert desacomplexament i mobilització de l'unionisme a Catalunya. L'espanyolisme, doncs, cada cop resulta menys tronat, perquè ara ja no és Alícia Sánchez-Camacho qui ho lidera a Catalunya.

Davant d'aquest escenari, hi ha dues maneres de reaccionar des de l'independentisme a l'enquesta d'El Periódico. La histèrica que ha presidit tertúlies i 'timelines' o la prudent, que no cau en el dramatisme ni el desànim ni el nerviosisme. Com a foto d'un moment, l'enquesta serveix per obligar l'independentisme a tornar a posar-se les piles. Episodis com el del jutge Santi Vidal, la sortida d'ICV de Raül Romeva o els moviments a l'ANC post-Carme Forcadell, juntament amb el resultat de les municipals i l'evolució de la política espanyola poden sacsejar l'escenari català un cop digerits els gripaus de Pujol i altres casos tèrbols. I després caldrà veure com evoluciona la refundació de Convergència, la ruptura o continuïtat de la federació amb Unió, el possible salt de l'Assemblea com a candidatura electoral –al servei de Mas?– i l'oferta que pugui articular ERC com a pal de paller del centre-esquerra nacional amb les incorporacions d'exsocialistes i altres perfils. L'enquesta és una foto, però pregunteu-vos si els independentistes que coneixeu han decidit els últims mesos o setmanes deixar de donar suport a la independència o als partits independentistes. Un cop resolta aquesta pregunta, la pregunta hauria de ser: ara què farà l'independentisme per atraure els indecisos?

(Article publicat a Racó Català)


        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

Instagram

Divendres, 29 jul.
Més fotografies

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2021, Saül Gordillo     Crèdits