bloc sense fulls

Carlos Scolari

Dimecres, 15 de juliol de 2015 09:00 h

Carlos Scolari i Maurizio Poletto.

SCOLARI, Carlos @cscolari (Rosario, Argentina, 1963). Professor titular del Departament de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), on imparteix un parell d’assignatures de grau i postgrau dedicades a la comunicació digital (Anàlisi de missatges en mitjans interactius, Cibercultura i Comunicació, etc.) La seva recerca està orientada a l’evolució de l’ecosistema de mitjans i nous formats, com les narratives transmèdia. “Les transformacions de l’ecosistema de mitjans són fascinants. Com sempre dic als meus alumnes: aquest és un bon moment per treballar o investigar la comunicació. És com ser enginyer a Manchester l’any 1800 o escultor a Florència el 1520.” Scolari va començar a la xarxa el 1995. “Al principi va ser l’hipertext. El 1995 vaig publicar a Itàlia un ‘hipertext sobre l’hipertext’: l’Hyperbook. Vam presentar el floppy disc al Saló del Llibre de Torí. Durant el saló un autor de l’editorial em va dir: ‘He vist un software nou: Netscape. És una interfície gràfica per navegar a la xarxa’. Un any després vaig obrir la meva primera pàgina web amb un proveïdor italià: la Hyperpage. Encara recordo l’adreça: www.kweb.it/hyperpage. La Hyperpage era una continuació de l’Hyperbook: un repositori d’articles sobre les cibercultures, l’hipertext i les interfícies digitals. Vaig incloure articles de molts autors, des del ciberfilòsof Pierre Levy fins al professor Xavier Berenguer, de la Universitat Pompeu Fabra. El text de Berenguer era un clàssic: Escriure programes interactius. Introducció al projecte i escriptura multimèdia (1997). Mai hauria pensat que, quinze anys després, jo mateix seria professor a la UPF! Fa un parell d’anys Vicent Partal em va dir que era un lector de la 'Hyperpage'. Era un moment apassionant: la xarxa era la 'new thing' que tothom volia explorar i la revista 'Wired' —dirigida per Kevin Kelly—, la nostra Bíblia.

El 1998 vaig obrir una pàgina personal que encara tinc (www.modernclicks.net) que es presenta com una combinació de ‘cv’ online i repositori dels meus articles, entrevistes i llibres. A més, tinc dos blogs: www.digitalismo.com (des de 2005 amb Hugo Pardo Kuklinski) i www.hipermediaciones.com, un blog més acadèmic sobre ecologia i evolució dels mitjans de comunicació. 'Digitalismo' va ser nominat entre els millors blogs en espanyol en l’edició 2007 del premi The Bobs, organitzat per Deutsche Welle.” Scolari ha publicat nombrosos articles, capítols i llibres sobre la comunicació digital. Una llista de les publicacions apareix a www.modernclicks.net. Abans de la UPF, va estar a la Universitat de Vic (2002-2008), on va participar en l’organització de l’eWeek-Setmana Digital a Vic, un esdeveniment amb la presència de moltes figures internacionals, des de Howard Rheingold fins a Kevin Kelly i Pierre Levy.

(Carlos Scolari és un dels 200 protagonistes de la Internet catalana de Sobirania.cat. Aquest és l'índex onomàstic del llibre amb un miler de referències. Podeu comprar el llibre online.)


        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2022, Saül Gordillo     Crèdits