bloc sense fulls

Ramon Tremosa trenca els tòpics i s'avança al seu temps

Diumenge, 6 de setembre de 2015 12:00 h

Presentació del llibre 'Let Catalonia Vote' de l'eurodiputat Ramon Tremosa a Mataró


Aquest dissabte, 5 de setembre de 2015, hem fet la presentació del llibre 'Let Cataonia Vote' de l'eurodiputat Ramon Tremosa a la seu d'Òmnium de Mataró amb el periodista Joan Safont. Aquests han estat els eixos de la meva intervenció:

Ramon Tremosa trenca els tòpics

- El Parlament Europeu és un cementiri d’elefants, però Tremosa, Raül Romeva i Oriol Junqueras estan en actiu i tenen rellevància havent passat per Brussel·les i Estrasburg.
- Els eurodiputats no foten brot, però Tremosa és el diputat ‘espanyol’ més treballador segons els rànquings d'activitat parlamentària.
- Els independents s’incorporen tot just ara a les candidatures electorals (Junts pel Sí, per exemple), però Tremosa ja ho va fer el 2009.
- Els mediàtics s’incorporen tot just ara a les candidatures, però Tremosa era mediàtic a principis dels 2000 amb els seus articles al diari 'Avui' i les tertúlies a 'L'oracle' de Catalunya Ràdio abans de ser eurodiputat, i va ser un fixatge d'obertura en aquesta línia per part  de CDC.
- Els eurodiputats desapareixen mediàticament quan se'n van al Parlament Europeu i no se’n sent a parlar d'ells en 5 anys, però Tremosa és hiperactiu a les xarxes socials i mitjans tradicionals de comunicació, està connectat a tothora i no ha desaparegut del mapa mediàtic.
- Els eurodiputats s'aboquen a temes generals i defugen els assumptes locals per prestigi, però Tremosa és l'eurodiputat més 'glocal': ha treballar pel reconeixement i ús oficial del català a Europa, per l'aprovació del corredor mediterrani ferroviari i, al mateix temps, ha tingut protagonisme en les accions de la cambra per aturar els peus al monstre d'Internet Google.
- Els eurodiputats són distants, formals i cauen en una certa burocratització, però Tremosa, tot i ser un acadèmic i intel·lectual, manté un perfil d'activista polític digital. Salvant molt les distàncies, a nivell icònic, és 'el Joan Tardà del sobiranisme' versió refinada a Brussel·les i Estrasburg.
- Com que no és un polític a l'ús, escriu llibres periòdicament, publica en el seu blog (encara queden bloguers!) i assisteix a les trobades i reunions d'aquí i d'allà afavorint la desvirtualització (s'apunta als actes presencials i no defuig fer territori).

Ramon Tremosa és avançat als seus temps

- Va fer la 'llista unitària' a Europa per la via dels fets consumats amb Junqueras i Romeva, una mena de tripartit a la basca quan a Catalunya governava el tripartit d'esquerres.
- Va proposar una llista conjunta CDC-ERC a les últimes eleccions europees molt anys que s'hagi formalitzat la candidatura Junts pel Sí per al Parlament de Catalunya.
- Va escenificar la ruptura amb Unió Democràtica molt abans de la ruptura de la federació CiU, amb un enfrontament evident amb l'eurodiputat democratacristià Salvador Sedó.
- Va parlar d'Escòcia, afavorint la publicació del llibre de Xavier Solano 'El mirall escocès', i va difondre la figura d'Àlex Salmond a Catalunya quan ningú en parlava, anys abans del referèndum escocès i de l'ascens i victòria de l'SNP.
- Va entendre la importància d'internacionalitzar la causa catalana seduint periodistes i polítics internacionals, molt abans que els governs catalans apostessin per la diplomàcia i la internacionalització mediàtica. Tremosa difón les publicacions i l'opinió que els mèdia del món ofereixen en relació a Catalunya des de fa molts anys.
- Va obrir dos relats i pilars fonamentals per al sobiranisme: les balances fiscals i les infraestructures (peatges, corredor mediterrani i malbaratament dels AVEs) quan figures com Germà Bel no eren prou conegudes encara. Va popularitzar a nivell mediàtic els estudis i treballs d'economistes com Jordi Pons, Xavier Cuadras i Modest Guinjoan.


Anècdotes d'en Ramon

- Menja a mig matí un plàtan i berena una poma cada dia. I quan els seus assistents i assessora es posen malalts els hi demana que facin el mateix i els repeteix la frase: "One apple a day keeps de doctor away!"
- Va pels passadissos del Parlament Europeu regalant llibres traduïts al francès i a l'alemany de Màrius Torres i Jaume Cabré. Diuen que al seu despatx n'emmagatzema un arsenal: l'editorial que els tradueix deu viure de la distribució que fa l'eurodiputat català.
- Cada Nadal la resta d'eurodiputats, d'arreu de la Unió Europea, esperen impacients la seva panera de Nadal: dues ampolles d'oli d'oliva, 'Camins de verdor' i 'Priordei', del Priorat.
- Quan intervé al ple prefereix fer-ho en anglès o italià abans que en castellà, i això genera protestes entre els eurodiputats espanyols, que algunes vegades l'han xiulat i increpat a la cambra cridant: "En castellano se te entiende mejooor!"
- Té dèria per les infraestructures i la logística d'Alemanya: sempre evita els aeroports i trens francesos i vola via Frankfurt.
- Tenia bon rotllo amb l'actual ministre d'Afers Exteriors espanyol, José Manuel García-Margallo, quan era eurodiputat del PP.


Tres ítems a comentar del llibre

- Està molt ben escrit, és amè i pedagògic per al gran públic, com tot el que produeix Tremosa.
- És una manera enriquida de retre comptes, perquè explica la seva feina com a polític i electe, comparteix la seva mirada del procés català des d'una perspectiva privilegiada, la de la cambra europea, i aporta alhora elements inèdits o confidencials. Retre comptes és una raresa entre la majoria de polítics electes del país.
- Escriu desacomplexadament a l'hora de parlar del desprestigi internacional de la Marca España i de la guerra bruta contra el sobiranisme, com explica a partir dels casos de Xavier Trias, el Barça i els intents de boicot diplomàtic a algunes de les seves iniciatives.

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

Les Santes

Dissabte, 26 jul.
Més fotografies

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2022, Saül Gordillo     Crèdits