bloc sense fulls

Ramon Tremosa trenca els tòpics i s'avança al seu temps

Diumenge, 6 de setembre de 2015 12:00 h

Presentació del llibre 'Let Catalonia Vote' de l'eurodiputat Ramon Tremosa a Mataró


Aquest dissabte, 5 de setembre de 2015, hem fet la presentació del llibre 'Let Cataonia Vote' de l'eurodiputat Ramon Tremosa a la seu d'Òmnium de Mataró amb el periodista Joan Safont. Aquests han estat els eixos de la meva intervenció:

Ramon Tremosa trenca els tòpics

- El Parlament Europeu és un cementiri d’elefants, però Tremosa, Raül Romeva i Oriol Junqueras estan en actiu i tenen rellevància havent passat per Brussel·les i Estrasburg.
- Els eurodiputats no foten brot, però Tremosa és el diputat ‘espanyol’ més treballador segons els rànquings d'activitat parlamentària.
- Els independents s’incorporen tot just ara a les candidatures electorals (Junts pel Sí, per exemple), però Tremosa ja ho va fer el 2009.
- Els mediàtics s’incorporen tot just ara a les candidatures, però Tremosa era mediàtic a principis dels 2000 amb els seus articles al diari 'Avui' i les tertúlies a 'L'oracle' de Catalunya Ràdio abans de ser eurodiputat, i va ser un fixatge d'obertura en aquesta línia per part  de CDC.
- Els eurodiputats desapareixen mediàticament quan se'n van al Parlament Europeu i no se’n sent a parlar d'ells en 5 anys, però Tremosa és hiperactiu a les xarxes socials i mitjans tradicionals de comunicació, està connectat a tothora i no ha desaparegut del mapa mediàtic.
- Els eurodiputats s'aboquen a temes generals i defugen els assumptes locals per prestigi, però Tremosa és l'eurodiputat més 'glocal': ha treballar pel reconeixement i ús oficial del català a Europa, per l'aprovació del corredor mediterrani ferroviari i, al mateix temps, ha tingut protagonisme en les accions de la cambra per aturar els peus al monstre d'Internet Google.
- Els eurodiputats són distants, formals i cauen en una certa burocratització, però Tremosa, tot i ser un acadèmic i intel·lectual, manté un perfil d'activista polític digital. Salvant molt les distàncies, a nivell icònic, és 'el Joan Tardà del sobiranisme' versió refinada a Brussel·les i Estrasburg.
- Com que no és un polític a l'ús, escriu llibres periòdicament, publica en el seu blog (encara queden bloguers!) i assisteix a les trobades i reunions d'aquí i d'allà afavorint la desvirtualització (s'apunta als actes presencials i no defuig fer territori).

Ramon Tremosa és avançat als seus temps

- Va fer la 'llista unitària' a Europa per la via dels fets consumats amb Junqueras i Romeva, una mena de tripartit a la basca quan a Catalunya governava el tripartit d'esquerres.
- Va proposar una llista conjunta CDC-ERC a les últimes eleccions europees molt anys que s'hagi formalitzat la candidatura Junts pel Sí per al Parlament de Catalunya.
- Va escenificar la ruptura amb Unió Democràtica molt abans de la ruptura de la federació CiU, amb un enfrontament evident amb l'eurodiputat democratacristià Salvador Sedó.
- Va parlar d'Escòcia, afavorint la publicació del llibre de Xavier Solano 'El mirall escocès', i va difondre la figura d'Àlex Salmond a Catalunya quan ningú en parlava, anys abans del referèndum escocès i de l'ascens i victòria de l'SNP.
- Va entendre la importància d'internacionalitzar la causa catalana seduint periodistes i polítics internacionals, molt abans que els governs catalans apostessin per la diplomàcia i la internacionalització mediàtica. Tremosa difón les publicacions i l'opinió que els mèdia del món ofereixen en relació a Catalunya des de fa molts anys.
- Va obrir dos relats i pilars fonamentals per al sobiranisme: les balances fiscals i les infraestructures (peatges, corredor mediterrani i malbaratament dels AVEs) quan figures com Germà Bel no eren prou conegudes encara. Va popularitzar a nivell mediàtic els estudis i treballs d'economistes com Jordi Pons, Xavier Cuadras i Modest Guinjoan.


Anècdotes d'en Ramon

- Menja a mig matí un plàtan i berena una poma cada dia. I quan els seus assistents i assessora es posen malalts els hi demana que facin el mateix i els repeteix la frase: "One apple a day keeps de doctor away!"
- Va pels passadissos del Parlament Europeu regalant llibres traduïts al francès i a l'alemany de Màrius Torres i Jaume Cabré. Diuen que al seu despatx n'emmagatzema un arsenal: l'editorial que els tradueix deu viure de la distribució que fa l'eurodiputat català.
- Cada Nadal la resta d'eurodiputats, d'arreu de la Unió Europea, esperen impacients la seva panera de Nadal: dues ampolles d'oli d'oliva, 'Camins de verdor' i 'Priordei', del Priorat.
- Quan intervé al ple prefereix fer-ho en anglès o italià abans que en castellà, i això genera protestes entre els eurodiputats espanyols, que algunes vegades l'han xiulat i increpat a la cambra cridant: "En castellano se te entiende mejooor!"
- Té dèria per les infraestructures i la logística d'Alemanya: sempre evita els aeroports i trens francesos i vola via Frankfurt.
- Tenia bon rotllo amb l'actual ministre d'Afers Exteriors espanyol, José Manuel García-Margallo, quan era eurodiputat del PP.


Tres ítems a comentar del llibre

- Està molt ben escrit, és amè i pedagògic per al gran públic, com tot el que produeix Tremosa.
- És una manera enriquida de retre comptes, perquè explica la seva feina com a polític i electe, comparteix la seva mirada del procés català des d'una perspectiva privilegiada, la de la cambra europea, i aporta alhora elements inèdits o confidencials. Retre comptes és una raresa entre la majoria de polítics electes del país.
- Escriu desacomplexadament a l'hora de parlar del desprestigi internacional de la Marca España i de la guerra bruta contra el sobiranisme, com explica a partir dels casos de Xavier Trias, el Barça i els intents de boicot diplomàtic a algunes de les seves iniciatives.

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2022, Saül Gordillo     Crèdits