bloc sense fulls

Nova programació de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació per la crisi del coronavirus

Diumenge, 15 de març de 2020 13:00 h

 
La direcció de Catalunya Ràdio ha adoptat aquest diumenge la decisió de concentrar els recursos de les quatre emissores, prioritzar el servei públic i garantir la informació, i prevenir el contagi del coronavirus entre els nostres professionals. Des d'aquest dilluns, 16 de març, s'unificaran les antenes de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació. Aquesta mesura s'afegeix a l'adoptada ahir, dissabte, de modificar la programació d'iCat i Catalunya Música, aturant l'activitat en directe i posant en funcionament una programació enregistrada a les dues emissores musicals que també conté contingut cultural. La prioritat dels canvis de programació al Grup d'Emissores de Catalunya Ràdio (Catalunya Ràdio, Catalunya Informació, iCat i Catalunya Música) és blindar el servei públic i preservar els nostres professionals seguint les consignes donades per les autoritats per la crisi del coronavirus.
 
Des d'aquest 16 de març, Catalunya Ràdio i Catalunya Informació es converteixen en un única antena per concentrar tot l’esforç dels serveis informatius. Queden anul·lats els processos de producció relacionats amb iCat i Catalunya Música. Els recursos es concentraran en Catalunya Ràdio i Catalunya Informació en emissió conjunta, i en tot moment s’actuarà amb el criteri de prevenció del contagi entre els nostres treballadors.
 
Catalunya Ràdio anul·la els processos de producció relacionats amb els seus programes no diaris, de la graella digital i els que s’emeten gravats en qualsevol format. Els recursos es prioritzen a la nova programació de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació en emissió conjunta amb motiu d'aquesta pandèmia. També queda alterada, fins a nou avís, la distribució física de la redacció d’informatius i es mantindrà una distància de dos metres entre els llocs de treball. Comandament únic (direcció de la ràdio, direcció de continguts i direcció d’informatius) i tot l’esforç de mínims dedicat a la gestió de la crisi.
 
Des d'aquest dilluns també s’evitaran els concursos per antena, ja que suposa que els oients hagin de venir a Diagonal 614 a buscar els premis. Eliminem els consursos fins a nova ordre. Una decisió que s'afegeix a la ja adoptada anteriorment, el passat 11 de març, de suspendre les sortides de programes amb públic, les visites escolars a l'emissora i els grups d'oients a l'estudi 1 (Catalunya Ràdio) i l'estudi 2 (iCat).
 
Servei públic i informació
 
Catalunya Ràdio i Catalunya Informació en emissió conjunta mentre duri la crisi del coronavirus preservant els butlletins horaris sempre que no s’emeti en el format habitual de Catalunya Informació. En aquest cas, prevaldran els titulars tradicionals de Catalunya Informació. La prioritat absoluta per sobre de totes és garantir a la ciutadania la informació imprescindible relacionada amb aquesta crisi. Des del rigor i la vocació de servei públic.
 
Cada comparexença de les autoritats sanitàries o d’ordre públic de la Generalitat o del govern espanyol s’ha de sentir en directe. És per això que tot i minvar els recursos per un esforç de prevenció i compliment de la normativa per combatre el virus, la voluntat és preservar una programació de 24 hores en directe. Oberta sempre, i sense excuses, a comparexences d’interès públic.
 
No abandonem l’entreteniment ni els continguts culturals en un moment en què tot el país viu des de casa la situació actual. Amb les escoles i universitats tancades, la voluntat de la ràdio pública és combinar la informació de servei amb entreteniment de qualitat i continguts per a tots els públics que acompanyin als nostres oientes. El fil conductor entre tots els programes en directe ha de ser la participació dels oients pels canals que siguin (telèfon, correu, xarxes socials i missatgeria instantània). En aquest sentit, s’ha activat el canal de Catalunya Ràdio a Telegram (app de missatgeria instantània) en format informatiu, dedicat exclusivament a la crisi del coronavirus. A dia d’avui és un complement ideal per relacionar-nos a l’oient en un entorn complex com el que ens toca gestionar, més enllà de la web i les apps pròpies.
 


Nova graella de Catalunya Ràdio
 
- 06:00 a 13:00. El matí de Catalunya Ràdio, amb Mònica Terribas.
- 13:00 a 14:00. Popap especial coronavirus, amb Mariola Dinarès.
- 14:00 a 17:00. Catalunya migdia, amb Òscar Fernández i Empar Moliner.
- 17:00 a 20:00. Estat de Gràcia, amb Roger de Gràcia i els serveis informatius.
- 20:00 a 22:00. Catalunya nit, primera part, amb Kilian Sebrià.
- 22:00 a 00:00. Catalunya nit, segona part, amb Laura Rosel.
- 00:00 a 03:00. La nit dels ignorants 3.0, amb Xavier Solà.
- 03:00 a 06:00. Blocs de Catalunya Informació.
 
'El Matí de Catalunya Ràdio' està dedicat històricament al servei públic, i a partir d'aquest dilluns accentuarà encara més aquesta vocació amb Mònica Terribas. Desapareix l’hora final dedicada al concurs i l’humor, amb Elisenda Carod, Elisenda Pineda i Charlie Pee.
 
'Popap' es farà gairebé íntegrament en teletreball a partir de dimarts. Mariola Dinarès, des de casa seva, pot organitzar l’equip del programa utilitzant les eines trecnològiques a l’abast per fer teletreball i emetre des de fora de Diagonal 614. Només aquesta decisió ja suposa tot un missatge de la ràdio pública enmig de l'actual situació de crisi. El 'Popap' desenvoluparà tutorials per acompanyar de manera digital els ciutadans confinats a casa.
 
'Catalunya migdia' allarga una hora, fins a les 17.00, assumint que en aquella franja horària es concentren moltes de les compareixences públiques que posteriorment necessitaran d’anàlisi.
 
'Estat de Gràcia' en una situació d'estat d'alarma. Serà la part de la programació dedicada a l’entreteniment. Un company d’informatius s’incrustarà a la direcció i a la presentació del programa per garantir que cada última hora serà explicada com toca i assegurar una bona connexió amb la redacció d’informatius. 'Estat de Gràcia' guanya una hora i es dota de recursos d’altres programes en teletreball, com els 3 integrants de l’'APM?', els presentadors del 'Tot Costa', que també es connectaran a distància, i els presentadors dels 'Adolescents iCat', que també hi col·laboraran amb contingut adreçat al públic jove, que també pateix la situació. Les 3 presentadores del concurs 'L’apocal·lipsi d'El matí de Catalunya Ràdio' també es poden connectar.
 
'Catalunya nit', amb Kilian Sebrià des de les 20.00 i fins a les 22.00, i amb Laura Rosel des de les 22.00 i fins a les 0.00. El programa guanya dues hores diàries. El passat 12 de març vam anunciar que Laura Rosel presentaria durant tota aquesta setmana unes nits temàtiques sobre el coronavirus. L'ampliació horària, en detriment del programa esportiu 'El club de la mitjanit' de Francesc Garriga i Laia Tudel, que salta de la graella, queda consolidada fins que l'actualitat obligui a redefinir aquests canvis de graella.
 
'La nit dels ignorants 2.0', de Xavier Solà, jugarà aquests dies un paper rellevant. Considerem important que es mantingui el format perquè els oients es pugin expressar telefònicament. Com sempre aquests dies, la informació segueix sent la prioritari, i els serveis informatius habilitaran la manera perquè sempre que hi hagi novetats s’expliquin a l'antena. A l’estil del que ja ha passat amb el temporal Glòria o altres moments d’emergència informativa. Xavier Solà disposarà de 3 hores diàries per a la participació dels oients.
 
No descartem improvisar un 'Tot Costa' especial, amb Jordi Costa i Sònia Gelmà, si es produeix la circumstància que s’anul·li la temporada de la Champions League. Com que seria un subjecte protagonista informatiu de primer nivell relacionat amb la pandèmia, plantegem aquesta possibilitat i reservem els recursos per si es produeix. Es tracta, en definitiva, de preservar el servei públic, garantir informació i entreteniment en dosis justes, i sempre amb la informació com a prioritat. Mantenir la flexibilitat i la ràpida capacitat d’adaptació de la ràdio pública a les circumstàncies. A més, protegint al màxim els nostres professionals i reduint els esforços que omplen la producció ordinària.Prevenció del contagi
 
- Es prohibeix que hi hagi més de 3 persones simultàniament a l’estudi en directe i als controls, per complir amb la normativa de prevenció contra el contagi.
 
- Hem de fomentar altres maneres de participació d’entrevistats, tertulians, col·laboradors i analistes. Es tracta que només entrin a les nostres instal·lacions el personal estrictament imprescindible.
 
- Reforç i compliment de les accions de prevenció que vagi determinant la CCMA.
 
- Recuperar el telèfon com a forma de comunicació sense problema, sempre que no sigui tècnicament possible una connexió a travès de les noves eines que Tècnica ens posa a l’abast.
 
- Esponjar la redaccio i mantenir la distància recomenada per les institucions en el cas que una part d’un equip hagi de treballar de forma presencial a la ràdio.
 
- Teletreball generalitzat sempre que sigui possible. Com menys professionals calgui al lloc de treball, millor. A més de fer servei públic hem de ser exemple.

Saül Gordillo
Director

14 de març: Nova programació d’iCat i Catalunya Música per la crisi del coronavirus
13 de març: Servei públic de Catalunya Ràdio davant la crisi del coronavirus
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

ACN

Dimecres, 19 mar.
Més fotografies

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2022, Saül Gordillo     Crèdits