bloc sense fulls

Repòrter surt per omplir un buit

Dijous, 7 de gener de 2021 07:00 hLa revista REPÒRTER surt al carrer amb la intenció d'informar sobre l'Alt Maresme. En principi, la revista es vendrà a Calella, Pineda de Mar, Santa Susanna i Malgrat de Mar. REPÒRTER apareix en un moment en què no hi ha abundància de publicacions locals o comarcals. No obstant això, l'Alt Maresme és una de les zones de Catalunya amb més tradició en comunicació local. A finals de segle va aparèixer La Costa de Llevant, i a partir de 1916 una sèrie de publicacions com Vida Nova o La Falç que han esdevingut les precursores dels mitjans actuals. Pel que fa a la ràdio, l'Alt Maresme és pioner amb la creació de l'emissora municipal d'Arenys de Mar. En televisió, aquesta zona és una de les més riques i actualment hi ha emissores a la majoria de localitats.

La població amb una situació pitjor des del punt de vista de la premsa és Pineda de Mar, que actualment no té una revista d'informació local. Des que Contrapunt va desaparèixer el juliol de 1986, després d'haver editat 58 números durant sis anys, Pineda va estar sense cap publicació informativa fins a l'aparició de Ponent, un butlletí d'informació i opinió centrat en el barri pinedenc del Poblenou. El primer número de Ponent va aparèixer la primavera de 1990. A part d'això, l'Ajuntament de Pineda, amb l'entrada dels socialistes, va començar a editar Crònica, un butlletí d'informació municipal.

La situació actual de la premsa a Malgrat de Mar tampoc és gaire més optimista. Tan sols es publica la revista Som-hi!, que es va començar a editar el 1976. Actualment estan a punt d'arribar al número 170. A Santa Susanna, a causa, potser, de la seva menor població, no es publica cap revista.

Calella és la localitat de l'àrea que abastarà REPÒRTER que comptava amb més revistes fa pocs anys. En el mercat de la premsa local de Calella hi havia tres publicacions: la revista El Nunci, reconvertida posteriorment en El nou Nunci, Abraxas, avui ja desapareguda, i tancava l'oferta periodística la revista Estela. El setembre de 1991 va aparèixer el primer número de El nou Nunci, editat per l'Ajuntament de Calella, que venia a substituir El Nunci, si bé aquesta última publicació oferia una informació més general de Calella. El nou Nunci s 'ha convertit en un butlletí municipal que recull l'actualitat de l'ajuntament. D'altra banda, la Parròquia de Calella continua editant Estela, la revista degana de les que hi ha ara a l'Alt Maresme.

El panorama comarcal encara és més desolador. El Maresme deu ser una de les comarques en què s'ha intentat més vegades publicar un diari o revista comarcal. Fins ara, cap d'aquests intents ha prosperat. L'últim va ser Mar Diari, amb seu a Mataró. Un dels antecedents de més importància va ser el setmanari El Maresme, que va aparèixer el 1969. Després d'estar un temps tancat, va reaparèixer el 1977 i el 1982 es va transformar en diari. Va tancar dos anys més tard per motius econòmics. També El Correo Catalan va publicar unes planes dedicades a la informació del Maresme. A Mataró subsisteixen el periòdic Crònica de Mataró i la revista Mataró Escrit. Les dues publicacions limiten el seu àmbit a la capital de la comarca.

Un dels intents de premsa comarcal que ha tingut més bons resultats és el que va iniciar Punt Diari el 1982 incloent l'Alt Maresme dintre de la seva àrea de cobertura, centrada a les comarques gironines. Malgrat això, Punt Diari tan sols venia una mitjana de 500 exemplars diaris a les 12 poblacions de l'Alt Maresme l'any 1988. Actualment, aquest diari continua arribant fins a Arenys. Tot i que l'empresa Edicions Periòdiques de les Comarques, editora d'EI Punt, preveu la possibilitat de publicar un diari per a tot el Maresme, el projete encara no s'ha materialitzat. El Diari de Girona va intentar, el juny del 1990, fer el mateix salt que El Punt amb la Gaseta del Maresme. Per això va seguir els mateixos passos que El Punt i va instal·lar una delegació a Calella. Però malgrat que el projecte era més ambiciós, La Gaseta va desaparèixer al cap de pocs dies.Amb aquest panorama apareix la revista REPÒRTER. Els impulsors som un grup de periodistes de l'Alt Maresme amb experiència en mitjans diferents de ràdio, televisió i premsa. La societat que edita REPÒRTER, Projectes Culturals Papers, aplega els mateixos membres del Consell de redacció. La preparació de la sortida de REPÒRTER ha estat un procés llarg. S'han discutit, en les nombroses reunions realitzades, els principis editorials que guiaran la revista i els conseqüents criteris periodístics que s'aplicaran a les informacions.

REPÒRTER està feta amb criteris periodístics professionals. En les reunions del Consell, els responsables de les seccions de la revista proposen els temes i l'espai que se'ls pot destinar. Els membres del Consell de redacció discuteixen i consensuen els temes amb un mes d'antelació, com a màxim, a la data d'aparició del número de la revista. En funció dels esdevenimens, REPÒRTER modifica la distribució de les informacions per incloure la màxima actualitat, un repte difícil per a una publicació mensual.

El factor predominant a l'hora de definir el disseny i la compaginació de la revista ha estat la claredat per al lector. Oferir una revista amb les seccions ben ordenades perquè el lector pugui trobar fàcilment cada secció. Un dels elements unificadors és la presència de la taca negra a la part superior de cada pàgina, que inclou el nom de les seccions en les primeres planes de cada una. Amb la potenciació de titulars grans, peus de foto, entradetes i destacats s'intenta afavorir una lectura ràpida de la informació.

Les fotografies i les il·lustracions tindran un tractament especial a la revista. Les apertures de reportatges inclouran de forma general una fotografia gran i també n'hi hauran que ocuparan tota una plana.

REPÒRTER està estructurada en les seccions d'Opinió, Bústia, Reportatge, Política, Societat, Cultura i Espectacles, Esports, Comunicació, Entrevista i Orsai.

La secció d'Opinió inclou un article principal escrit per un especialista en la matèria. AI mateix temps hi haurà dos articles d'extensió més reduïda que oferiran una visió particular i distesa sobre algun aspecte de l'actualitat. La segona plana d'Opinió es completa amb una il·lustració d'un dibuixant.

L'espai de la Bústia inclou les cartes dels lectors. El Consell de redacció destacarà alguna d'aquestes cartes, si ho considera oportú. Per a la publicació de cartes cal que els seus autors compleixin estrictament les condicions que hi apareixen. La secció de Reportatge ofereix al lector un assumpte d'actualitat tractat amb profunditat, que ocuparà unes cinc planes. Política, Societat, Cultura i Espectacles, Esports i Comunicació s'ocuparan dels aspectes d'actualitat d'aquestes àrees referits estrictament a l'Alt Maresme. En canvi, la finestra oberta a Catalunya, Espanya i el món serà Orsai, que tractarà aspectes diversos de fora de la comarca. Per últim, hi haurà una secció per a entrevistes a personatges populars de l'Alt Maresme, que no hauran de ser necessàriament persones relacionades amb el món polític o la vida pública.

D'altra banda, REPÒRTER compta amb una simpàtica mascota que apareixerà en algunes pàgines de la revista.

(Article de la revista Repòrter, número 1, juny de 1992, pàgines 28 i 29.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2021, Saül Gordillo     Crèdits