bloc sense fulls

Repòrter, juny de 1992 | Puja la tensió política a Calella amb I'expulsió del PP del govern

Dijous, 7 de gener de 2021 05:00 hLa tensió política a l'Ajuntament de Calella ha augmentat considerablement des de la sessió plenària del 15 de maig, en què per primer cop des de l'arribada de la democràcia al consistori calellenc uns regidors –els dos del PSC i els dos del PP–, van abandonar la sala de plens abans que l'alcalde aixequés la sessió. Durant aquest ple, el portaveu del PSC, Manel Pujol, va acusar els trànsfugues de ser uns «venuts» i va afirmar que el portaveu del grup municipal de CiU, Josep Maria Parella, és «el gos de l'alcalde». Els regidors dels dos grups majoritaris a l'oposició van decidir marxar del consistori després d'un intercanvi de paraules amb el regidor trànsfuga Martí Barrera i de la intervenció de l'alcalde, Joaquim Rey. Tant el portaveu del PSC com el del PP, Miquel Tur, van manifestar després d'haver sortit de la sala de plens que estaven indignats perquè CiU «ha comprat regidors per mantenir el poder malgrat que el poble no els el doni».

En aquest ple es va notificar, a través d'un despatx d'alcaldia, el trencament del pacte de govern signat entre CiU i el PP després de les passades eleccions. En el torn de precs i preguntes el portaveu dels socialistes va demanar una explicació a l'alcalde sobre els motius que el van portar a expulsar de l'equip de govern els representants del PP, Miquel Tur i Miquel Campoy. L'alcalde no va contestar Manel Pujol i llavors aquest va parlar dels trànsfugues –a qui va qualificar de «venuts» perquè han deixat el grup pel qual van concórrer a les eleccions a canvi dels diners que cobren per ser a l'equip de govern–, i va manifestar que CiU està governant sense tenir la majoria absoluta ni la legitimitat atorgada pel poble a través de les urnes.

Un cop va finalitzar el ple, Josep Maria Parella va dir de Manel Pujol que «és un senyor que té tan poca categoria que és incapaç d'ofendre». L'alcalde va afirmar que «en el ple ha esclatat una tensió que des del primer moment els regidors del PSC i PP portaven, però sense cap causa justificada. Amb una actitud lamentable un regidor estava insultant a un altre manifestament per la qual cosa m'he vist obligat a fer l'advertiment que o deposava la seva actitud o em veuria obligat a treure'l de la sala de plens", va dir en referència a la intervenció del portaveu dels socialistes.

Aquesta va ser la primera sessió ordinària després que Joaquim Rey expulsés de l'equip de govern els regidors del PP, Tur i Campoy, responsables d'Aigües i Turisme, respectivament. L'alcalde va prendre aquesta decisió el 16 d'abril, dos dies després que l'altre regidor del PP, Josep Maria Gallart, va presentar la seva dimissió com a regidor del grup municipal popular per passar-se al Grup Mixt, que fins llavors estava format pels dos trànsfugues del PSC, Martí Barrera i Maria Rosa Gutiérrez. Aquests canvis en el panorama polític calellenc han deteriorat molt la relació i l'ambient al consistori. Josep Maria Gallart va argumentar el seu pas al Grup Mixt dient que se sentia "defraudat" pel PP amb motiu d'unes declaracions del parlamentari del PP al Congrés, Jordi Fernandez Díaz, que el va acusar amb anterioritat de ser un "trànsfuga" ja que tenia coneixement de les divergències d'aquest amb Miquel Tur i de la seva postura amb CiU. El grup municipal convergent s'ha quedat sol al costat dels trànsfugues –formant un equip de govern de set convergents i tres del Grup Mixt– mentre que la resta de grups municipals a l'oposició –PSC, PP, ERC i IC, amb set regidors– han format un front comú.

Per primer cop des de la constitució del nou consistori, els grups de l'oposició han mantingut contactes i reunions per estudiar accions conjuntes i la possibilitat de crear un "grup opositor", que seria el marc des del qual coordinar un major control a la gestió de l'alcalde Joaquim Rey. Aquests partits encara estan negociant aquesta possibilitat, també sense precedents a Calella. En un principi el PP quedaria al marge d'aquest grup, que estaria format per partits d'esquerra.Els secrets de l'alcalde

Tant l'alcalde com Josep Maria Gallart van mantenir en secret l'expulsió de l'equip de govern del pp i el pas d'aquest últim al Grup Mixt. Aquesta decisió s'havia pres feia temps però van decidir dur-la a terme durant les passades vacances de Setmana Santa –concretament el dia 16, l'alcalde va enviar la carta de dimissió als populars– per la qual cosa aquest afer no es va fer públic fins al 24 d'abril, quan va aparèixer als mitjans de comunicació. Llavors Rey va mantenir una ronda d'entrevistes amb els portaveus de l'oposició per explicar-los que el pas de Gallart afectava la "correlació de forces polítiques" i que per això el pacte amb els populars havia canviat de sentit. En la xerrada entre Rey i el portaveu d'ERC, Jaume Puig, l'alcalde li va oferir la possibilitat d'ingressar a l'equip de govern ja que un pacte entre convergents i republicans seria el més "idoni", segons va dir. L'alcalde sempre ha reiterat que està obert a rebre la col·laboració de qualsevol dels grups de l'oposició.

Quatre dies més tard, Miquel Tur i Miquel Campoy van oferir una conferència de premsa acompanyats del secretari provincial, Alberto Fernandez Díaz i del president comarcal i diputat del PP, Víctor Ros. Durant aquests dies, els grups del PSC, ERC i IC feien reunions per tractar la creació del grup municipal comú format pels cinc regidors d'aquests partits, que els permetria una major cobertura de cara a poder convocar plens extraordinaris i distribuir-se els temes de la gestió municipal per fer oposició. A més, en aquestes reunions tots coincidien a mostrar-se estrictes davant el frau que cometen els trànsfugues a l'electorat i a la democràcia. Pocs dies després, IC va distribuir pel municipi uns fulls en què criticava l'equip de govern amb un escrit titulat ¿Un govern municipal legítim? i on reproduïen unes caricatures de Barrera, Gallart i Gutiérrez recomanant-los que es cuidin ja que si haguessin de plegar com a regidors, la majoria absoluta trontollaria perquè la següent persona que entraria a l'ajuntament seria un membre de la llista del PSC o del PP.

La decisió de l'anterior alcalde Ramon Bagó de no presentar-se a la reelecció va obligar CiU a buscar un nou cap de llista, que finalment va ser Joaquim Rey –un militant sense experiència en el món de la política ni de la gestió municipal–, recolzat per una llista també força renovada ja que la majoria de regidors convergents de l'anterior legislatura no van voler tornar-se a presentar. Els convergents van perdre la majoria, el PP va obtenir un bon resultat –tres regidors–, els socialistes es van mantenir en quatre i la resta de regidors se'ls van repartir ERC, dos, i IC, un.

Rey va intentar pactar gairebé amb tothom abans de fer-ho amb el PP –gran rival durant les eleccions, a banda dels socialistes– però el rebuig de tots els partits el van obligar a acceptar de mala gana un acord amb els populars, segons el qual aquests tenien dues tinències d'alcaldia, tres regidors a la comissió de govern i carteres importants com Turisme, Hisenda, Comerç, Indústria i Aigües. Poc després els trànsfugues socialistes es van afegir oficialment al govern –amb la poca predisposició del PP i d'alguns regidors de CiU–, assumint les regidories d'Ensenyament i Joventut, el número dos del PSC Martí Barrera, i de Medi Ambient, Maria Rosa Gutiérrez. Tot i això, Martí Barrera es va oferir a Rey abans que aquest pactés amb el PP. Barrera va justificar la seva decisió i la de Gutiérrez afirmant que el cap de llista del PSC havia desaprofitat l'oportunitat històrica de pactar amb CiU per entrar a formar part de l'equip de govern.Abans de complir-se el primer mig any del nou govern, l'alcalde va fer un decret en què el PP perdia molt del seu poder a l'equip de govern i que suposava la sortida de Tur i Campoy de la comissió de govern, la destitució de Tur com a tinent d'alcalde i el manteniment de Josep Maria Gallart com a tinent d'alcalde i regidor a la comissió de govern. A principis de desembre de 1991, ja es feia pública la forta divergència entre el PP i CiU i les discrepàncies entre Gallart i Tur. Aquest últim sempre ha tingut el suport de Campoy, un regidor que interessava CiU ja que no era tant problemàtic com el número u del PP.

Posteriorment, alguns enfrontaments públics entre Rey i Tur –com és el cas d'una intervenció de Tur a la Mancomunitat d'Abastament d'Aigua Potable de l'Alt Maresme, en què aquest va acusar alguns ajuntaments de no pagar els deutes contrets amb Calella– i el major acostament de Gallart a l'alcalde, van provocar que Rey demanés verbalment a Tur i a Campoy que deixessin l'equip de govern. El PP, que sempre ha manifestat que no ha volgut motivar cap crisi de govern, s'hi va negar i va acceptar a partir de llavors que tard o d'hora hauria de ser expulsat a la força, la qual cosa significaria un trencament unilateral del pacte de govern i un possible cost polític de CiU de cara al futur.

(Reportatge de Saül Gordillo a la revista Repòrter, número 1, juny de 1992, pàgines 16-18.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2022, Saül Gordillo     Crèdits