bloc sense fulls

Repòrter, juliol de 1992 | Els alcaldes del PSC no assisteixen a l'assemblea sobre l'autopista

Divendres, 8 de gener de 2021 07:00 h
Els alcaldes socialistes de les poblacions afectades per la construcció de l'autopista del Maresme —Pineda, Malgrat, Palafolls i Arenys de Mar—, no van assistir a l'assemblea convocada pel Consell Comarcal en protesta per la politització d'aquest tema. L'assemblea va tenir lloc el dia 1 de juny i va reunir els alcaldes de Sant Andreu de Llavaneres, Sant Vicenç de Montalt, Canet de Mar, Sant Pol, Calella i Santa Susanna, que pertanyen a Convergència i Unió (CiU), el Partit Popular (PP) o llistes independents. Aquesta va ser l'única assemblea d'alcaldes que ha convocat el Consell Comarcal del Maresme, governat pel convergent Ramon Camp, per tractar el tema de l'autopista. En la reunió es va acordar presentar al·legacions sobre l'impacte ambiental del projecte, que va ser qualificat de molt negatiu per a la comarca. A més, els alcaldes i el Consell es van queixar de la poca informació sobre el projecte que ha proporcionat el Ministeri d'Obres Públiques i Transports (MOPT).

Per aquests motius es va demanar al delegat del Govern a Catalunya, Francesc Martí i Jusmet, millores en el projecte de l'obra i es va posar de manifest «el malestar per la manca d'informació per part del MOPT atès que en aquests moments els alcaldes encara no han rebut oficialment el projecte definitiu de construcció d'aquesta autopista», segons la nota de premsa facilitada pel Consell Comarcal. En la mateixa nota també s'afirma que «els municipis afectats pel traçat de la nova via volen que el ministeri augmenti les mesures de protecció del medi natural de la zona per on passarà l'autopista. El Consell i els alcaldes demanen al MOPT que introdueixi alguns canvis en el projecte inicial com ara que s'incrementi la construcció de túnels artificials i de viaductes per evitar la destrucció del paisatge».

En aquest sentit, el president del Consell Comarcal ha manifestat que està disposat a recórrer davant la Comunitat Europea en cas que es demostrés que l'estudi d'impacte ambiental es va fer sobre el projecte inicial d'autovia gratuïta i que aquest no contemplava les modificacions introdu'ídes en el canvi a autopista de pagament. Les associacions ecologistes van denunciar aquesta presumpta irregularitat del ministeri molt temps abans. A la zona de l'Alt Maresme, els punts més conflictius criticats en aquesta assemblea van ser els detectats als municipis de Sant Pol de Mar —es demana la construcció d'un túnel—, Calella —l'alcalde Joaquim Rey ha demanat un viaducte al Camí Fondo i un túnel al Mas Punxit— i Santa Susanna, on es reclama que el terraplè dissenyat es canviï per un viaducte, entre d'altres. Els alcaldes del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) de Pineda de Mar —Josep Lluís Fillat—, Malgrat de Mar —Conxita Campoy—, Palafolls —Valentí Agustí— i Arenys de Mar —Ignasi Moreno— van rebre consignes del partit per tal que no assistissin a l'assemblea del Consell Comarcal considerant que CiU volia continuar polititzant aquest tema. Els socialistes, que s'han volgut desmarcar de la línia seguida pel Consell, consideren que CiU es vol aprofitar d'aquest tema ara, quan s'està fora de temps, ja que el Consell Comarcal havia d'haver convocat l'assemblea molt abans, quan el MOPT estava disposat a rebre les al·legacions. Fonts del PSC han confirmat a REPÒRTER que els alcaldes socialistes van rebre aquesta consigna dies abans de la reunió.

Josep Lluís Fillat, que es va comprometre públicament a anar-hi en un debat que va tenir lloc a Calella una setmana abans de l'assemblea, ha manifestat que «el Consell Comarcal està desautoritzat per convocar aquest tipus de reunió perquè quan va ser necessari no ho va fer i ha adoptat una postura nefasta». Fillat diu que si la reunió l'hagués convocat un alcalde, de qualsevol partit, i no el Consell Comarcal, ell hi hauria anat. L'alcalde de Pineda ha reconegut que els socialistes estan d'acord per rebutjar les convocatòries del Consell Comarcal, després que el màxim responsable del PSC al Maresme, Josep Clofent, manifestés que no anirien mai més al Consell perquè consideren que CiU en fa un ús «partidista».

Segons Fillat, tant CiU com el Consell han polititzat sempre el tema de la construcció de l'autopista. Les fonts del PSC consultades per aquesta revista també van afegir que «els convergents ens han fet pagar als socialistes el cost de la privatització de l'autopista durant les campanyes electorals i ara volen que participem perquè els convé». L'alcaldessa de Malgrat, Conxita Campoy, que és independent dins de la llista del PSC, va dir que des del principi ella mai no ha participat en cap reunió ni negociació perquè en el seu terme municipal només hi ha dos afectats per la construcció de l'autopista.

L'alcalde de Palafolls, el també independent del PSC Valentí Agustí, ha manifestat que no hi va anar perquè «ara el que s'ha de fer és negociar amb ACESA, que són els qui han d'executar l'obra. Tinc clar que els enemics són els del MOPT i s'ha demostrat que el cost electoral de tot això l'ha pagat Raimon Obiols i ho pagaran els del PSOE, però els alcaldes socialistes del Maresme no hem sortit perjudicats i els resultats de les municipals ho confirmen». Agustí va afegir sobre la consigna del PSC que «encara que en Clofent m'hagués dit que anés a l'assemblea jo no ho hagués fet». L'altre alcalde socialista de l'Alt Maresme, Ignasi Moreno, d'Arenys de Mar, va justificar la seva absència dient que problemes circulatoris a la Nacional II van impedir que hi anés. Precisament un dels polítics que últimament han posat el crit al cel sobre l'autopista és el regidor d'Urbanisme d'Arenys de Mar, Joan Pons, que en el debat de Calella va arribar a dir que ACESA estava «enganyant» els alcaldes perquè no durà a terme les rectificacions que demana cada consistori. Pons també ha arribat a demanar accions jurídiques contra el MOPT i ACESA i ha parlat de boicotejar les obres, que va qualificar de «desastre». Malgrat això, el seu alcalde no es va presentar a la reunió del Consell Comarcal. Per la seva part, Josep Clofent va manifestar a una emissora local que no hi havia cap consigna del partit perquè els alcaldes no assistissin al Consell.

Els convergents no han criticat la decisió dels alcaldes socialistes i no han volgut polemitzar sobre aquest tema ja que els alcaldes de CiU tenien el convenciment, en sortir de l'assemblea, que els socialistes no hi havien anat per alguna causa justificada. Abans de començar la reunió van trucar a l'Ajuntament d'Arenys per assegurar-se que Ignasi Moreno estava en camí. Josep Lluís Fillat havia dit a l'alcalde de Calella, Joaquim Rey (CiU), que estava molt interessat en participar-hi. Rey va manifestar dies després de l'assemblea que no tenia constància que els alcaldes socialistes hagessin actuat conjuntament. Per una banda, l'alcalde d'Arenys suposadament va patir un imprevist, mentre que Fillat va ser a Madrid l'endemà de l'assemblea. Conxita Campoy ha estat al marge d'aquest tema, tot i la repercussió de l'obra a la comarca, i Valentí Agustí ha actuat per lliure des de sempre.
La 'finestra' de Mataró

L'etern debat sobre l'autopista del Maresme ha servit, entre moltes altres coses, per posar sobre la taula el paper dels consells comarcals. Els socialistes han criticat durament la poca utilitat d'aquest organisme comarcal, instaurat pel govern convergent a la Generalitat, Les últimes crítiques les va llançar Josep Clofent, número u del PSC a la comarca, quan va anunciar que els militants i càrrecs electes del seu partit mai més participarien en actes convocats pel Consell Comarcal del Maresme. La relació entre el PSC i CiU al Consell es va agreujar des de la seva constitució, posterior a les passades eleccions municipals, ara fa un any.

El convergent Ramon Camp —secretari primer de la mesa del Parlament de Catalunya, destacat polític convergent i gran perdedor en els múltiples intents per aconseguir l'alcaldia de Mataró— va sortir escollit com a president d'aquest organisme amb el suport dels alcaldes independents de Canet de Mar, Josep Rovira, i de Sant Pol, Francesc Pomés. Camp va rebutjar l'oferta de col·laboració dels socialistes, a través d'un discurs força dur del portaveu de CiU Jordi Suriñach.

Durant tes llargues discussions de l'autovia o autopista la pugna entre els socialistes i els convergents s'ha vist reflectida en les actituds que han pres el Consell Comarcal i els ajuntaments. Els alcaldes de Pineda, Malgrat i Palafolls han manifestat la seva decepció sobre el Consell perquè consideren que és uria administració buida de continguts. Moltes de les ajudes que atorga el Govern autonòmic als municipis de la comarca passen a través del Consell Comarcal. Aquest
aspecte l'han reconegut els mateixos polítics de CiU, com és el cas del portaveu a Pineda, Joaquim Pons. Pons sempre ha dit que, fins que m tingui més diners, el Consell no deixarà de ser el que l'anterior representant d'Iniciativa per Catalunya al Consell, Salvador Milà, anomenava la «finestreta» de la Generalitat a Mataró.

(Reportatge de Saül Gordillo a la revista Repòrter, número 2, juliol de 1992, pàgines 22 i 23.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2022, Saül Gordillo     Crèdits