bloc sense fulls

Repòrter, setembre de 1992 | El repte dels equipaments

Diumenge, 10 de gener de 2021 07:00 hL'alcalde de Pineda, Josep Lluís Fillat, i el director general de l'Esport de la Generalitat, Fidel Sust, van inaugurar el 28 d'agost el nou camp municipal de futbol que s'ha construït a la zona de Can Xaubet, entre el centre de Pineda i el barri del Poblenou. En aquesta zona és previst que l'Ajuntament de Pineda desenvolupi una gran zona esportiva que es completarà amb un pavelló polisportiu i unes pistes d'atletisme, a l'entorn d'un espai enjardinat. Aquesta zona esportiva és prevista en el Pla General d'Ordenació Urbana de Pineda, que també preveu que aquestes instal·lacions esportives estiguin envoltades, en la part superior, per la Nacional II, en la part inferior, per una gran avinguda comercial que uniria el centre amb el Poblenou, urbanitzant totes les terres agrícoles actuals. La construcció del camp de futbol és el primer pas cap a aquest complex esportiu, segons van destacar tant Fidel Sust com Josep Lluís Fillat durant els parlaments inaugurals, que es van fer a la mitja part del partit entre la selecció sub-19 de l'Espanyol i un combinat de jugadors de conjunts pinedencs —que va finalitzar amb el resultat de 4 a 2—.

Aquesta futura zona esportiva intentarà respondre a la demanda de la població pel que fa a instal·lacions d'aquest tipus. La inauguració d'aquest camp de futbol —que disposava d'un pressupost de 150 milions, dels quals la Diputació de Barcelona n'aportava 45—, s'ha fet amb més d'un any de retard sobre els terminis previstos inicialment.

Amb l'entrada en funcionament d'aquest camp també s'ha posat punt i final a la utilització dels camps de la platja, que van ser enderrocats pel consistori i el Ministeri d'Obres Públiques en compliment de la llei de Costes. Els dos camps que hi havia a la plajta —tant al barri del Poblenou com davant del cementiri— i un altre situat al polígon industrial donaven sortida a les necesssitats dels equips del Pineda, Al-Andalus, Poblenou i Les Creus. Ara tots aquests equips utilitzaran el nou camp de Can Xaubet, a més del que hi ha al polígon com a camp d'entrenaments.

Els projectes de Calella

L'Ajuntament de Calella, per la seva part, també disposa d'un projecte de zona esportiva pels terrenys que hi ha a sobre de l'antiga fàbrica Llobet Guri. En aquests terrenys municipals s'estan acabant les obres del nou camp de futbol, que també porta un retard d'un any. El camp de futbol també serà la primera pedra d'un macro-projecte que preveu, entre d'altres equipaments, quatre camps de bàsquet, dos de futbol sala i handbol i un camp més per entrenaments, a més d'unes pistes d'atletisme que es farien envoltant l'actual camp nou, que entrarà en funcionament aquesta temporada 92-93.La construcció d'aquest camp, que té un pressupost d'uns 150 milions segons el regidor d'Esports, Francesc Montero, ha estat polèmica perquè hi ha desacords entre el consistori i el Club de Futbol Calella. El principal problema que ha provocat el retard en la contrucció del camp calellenc és l'existència d'una línia d'alta tensió al mig del terreny, a més d'altres problemes tècnics generats per una incorrecta planificació de les obres. De moment, els vestidors s'han acabat i el Club de Futbol Calella haurà de jugar els primers partits de la temporada sense diposar de graderies i en unes condicions que, si bé compleixen els requisits mínims per jugar un partit de competició, no tenen totes les característiques normals i que reivindica el club calellenc, que podria veure afectat el seu pressupost per una manca d'ingressos en concepte de publicitat estàtica al camp ja que quan deixin el camp vell no podran instal·lar rètols per anunciar els seus col·laboradors.

El nou camp i la futura zona esportiva es fa en terrenys del Pla Parcial número u o pla parcial de La Granja —on l'INCASOL de la Generalitat promou la construcció d'habitatges en uns terrenys que afecten l'antic càmping La Granja i el camp de futbol vell, principalment—, i la seva construcció s'ha vist supeditada a l'actuació d'aquest departament de la Generalitat. En un principi, l'INCASOL havia d'haver enderrocat el camp vell durant la temporada passada, però l'inexistència d'un altre camp per acollir els partits de futbol —tot i que hi ha un petit camp a la platja, al costat de les pistes d'atletisme— va obligar l'Ajuntament de Calella a pressionar per allargar aquest termini, que encara dura ja que el mateix INCASOL s'està retardant en el Pla Parcial número u.

Malgrat tot això, Francesc Montero espera que el complex esportiu que promou pugui estar acabat abans de finalitzar l'actual legislatura municipal. Això no sembla gaire complicat ja que, a part de l'actual camp, els altres equipaments serien d'una menor complicació que el camp de futbol i respondrien a una voluntat de servei i funcionament. Les pistes de bàsquet i futbol sala o handbol serien cobertes però no tindrien graderies i el camp per fer els entrenaments també podria servir de pàrquing. A més, les pistes d'atletisme serien als voltants del nou camp, del que també s'ha estudiat la possibilitat que fos de gespa artificial amb unes característiques de 400 metres de corda amb vuit carrils. Segons sembla, l'únic inconvenient seria a l'hora de realitzar les proves de llançaments de pes, disc, martell i javelina, que s'haurien de fer a les actuals pistes, situades a la platja davant de l'estació de trens.

El regidor d'Esports del consistori calellenc també espera que les administracions superiors adoptin acords concrets per ajudar el municipi en l'intent de potenciar aquest tipus d'instal·lació, i de moment, només hi ha la confirmació, per part del departament d'Esports de la Generalitat, de donar una subvenció de 20 milions de pessetes pel camp, segons va manifestar Montero.

La construcció d'equipaments esportius ha tornat a l'actualitat després de l'anunci fet per l'alcalde de Santa Susanna, Joan Campolier, de fer un polisportiu al Parc Colomer, al costat de les noves escoles. Campolier ha manifestat que disposa d'una subvenció de la Generalitat per a aquest polisportiu, que seria d'un disseny força atractiu però al mateix temps pràctic ja que es tractaria d'una pista coberta i sense grans espais de graderies.

En busca de terrenys

En canvi, a la població de Malgrat, actualment no existeix cap projecte ferm per construir equipaments destinats a les entitats esportives del municipi, tot i que l'equip de govern té la intenció de promoure'n algún. L'alcaldessa de Malgrat, Conxita Campoy, ha reconegut que el polisportiu és deficient per a les necessitats de les entitats i des de fa temps s'està estudiant amb els tècnics municipals la possibilitat de trobaruns terrenys per ubicar-n'hi un de nou.Les actuacions urbanístiques de l'Ajuntament de Malgrat el podrien dotar d'alguna esplanada on fer el polisportiu, a través de les compensacions de terrenys. Conxita Campoy ha dit que hi ha converses per fer un nou polisportiu així com també hi ha la intenció de fer unes pistes d'atletisme —per aquest equipament l'alcaldessa ha apuntat com a llocs probables d'ubicació la zona industrial o uns terrenys a la zona de Santa Rita—, però de totes formes no hi ha cap projecte seriós com a Calella i Pineda. La intenció de l'alcaldessa és poder fer aquests equipaments en el moment en què el consistori disposi d'uns terrenys, amb la qual cosa s'estalviaria el cost de pagar-los expressament. Les mancances a Malgrat destaquen en els esports de pista coberta i en l'atletisme, mentre que les necessitats pel que fa al camp de futbol ja són cobertes, segons Conxita Campoy.

(Article de Saül Gordillo a la revista Repòrter, número 4, setembre de 1992, pàgines 34-37.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

10J

Diumenge, 11 jul.
Més fotografies

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2022, Saül Gordillo     Crèdits