bloc sense fulls

Repòrter, octubre de 1992 | L'alcalde de Calella suprimeix les comissions informatives

Dilluns, 11 de gener de 2021 07:00 hL'alcalde de Calella, Joaquim Rey, ha decidit suprimir les comissions informatives d'Urbanisme i Hisenda amb els grups de l'oposició perquè considera que «no tenien cap finalitat» ja que els regidors del PP i del PSC no hii participaven activament, segons va dir. L'alcalde va suprimir la celebració de les comissions informatives amb l'aprovació d'una moció presentada en el ple del 10 de setembre pel grup municipal de CiU. Aquesta proposta va rebre els vots en contra de tots els regidors de l'oposició —PSC, PP, ERC i IC—, mentre que els membres de l'equip de govern —format per CiU i el Grup Mixt— van votar-hi a favor. L'alcalde de Calella va argumentar la decisió de suspendre aquestes comissions dient que només els representants d'IC i ERC hi participaven activament. Per aquest motiu l'alcalde es va oferir a IC i ERC a informar-los dels temes de cada ple uns dies abans, deixant de banda els altres quatre regidors de l'oposició —PSC i PP—.

La celebració de les comissions informatives amb l'oposició —que són reunions abans de les sessions plenàries en què l'equip de govern explica els punts que es debatran—, van ser creades pel mateix Joaquim Rey un cop va entrar a l'alcaldia en aquesta última legislatura, ara fa poc més d'un any. «Aquestes comissions no tenien cap finalitat des de feia temps», va dir l'alcalde després del ple del mes de setembre. «L'objectiu era explicar què presentaríem nosaltres al ple i rebre els suggeriments dels membres de l'oposició. Algunes mocions van arribar al ple corregides per IC i ERC, però el que feien malbé les comissions informatives era l'actitud del PP i del PSC», va dir Rey.

No donar la sensació de prepotent

«No vull donar la imatge de prepotència, però dol d'una manera especial haver d'entretenir la gent en una comissió i quan s'acaba la reunió que hagis de veure com el representant del PP fa una moció sobre algun dels temes tractats sense haver-ho dit abans. Si repassem moltes actes de les comissions veuríem com la resposta del PSC i PP era sempre que es reservarien la seva intervenció per al ple», va dir Rey, que va afegir que «tenim la majoria al consistori i les mocions acabaran sent les que vulgui l'equip de la majoria».

Els portaveus dels grups de l'oposició van criticar la decisió de l'alcalde de suprimir les comissions informatives. El regidor d'Iniciativa per Catalunya, Joan Juhé, ho va qualificar «d'error polític gravíssim». Segons Juhé, aquesta decisió respon a un clima deteriorat amb motiu del transfuguisme perquè ha creat crispacions entre l'oposició i l'equip de govern.

El portaveu del PSC ha dit que la supressió de les comissions informatives és «molt negatiu perquè es va fer a través d'un xantatge vulgar ja que l'alcalde va dir que si s'aprovava la urgència de les mocions que va presentar el PP en el ple llavors suprimirien les comissions». Pujol considera que «si no funcionen les comissions informatives és culpa d'ells, que són els qui les convoquen». «És una incoherència d'aquest equip de govern de CiU, que és bastant mediocre, no compleix el seu programa electoral i no donen informació, a més de fer servir el xantatge», va dir Manel Pujol.

Les reaccions entre el grup municipal d'ERC també han sigut contundents, tot i l'oferta que va fer l'alcalde a aquest grup i a IC de convocar-los a unes reunions abans de cada ple per facilitar-los la informació sobre l'ordre del dia. El portaveu d'ERC atribueix aquest decisió de l'alcalde a «una rabieta infantil». Puig creu que és «antidemocràtic i un abús de poder». «L'alcalde va fer una diferenciació amb ERC i IC però nosaltres no hi assistirem a aquestes reunions perquè tenim un sentit de companyerisme amb la resta de membres de l'oposició que no ens ho permet tenint en compte que el PP i el PSC les tenen vetades», va dir Puig.

Moments tensos en el ple

La sessió plenària del mes de setembre va durar quatre hores i es van viure moments de tensió entre els membres de l'equip de govern i el regidor Miquel Tur. Aquest es va mostrar «indignat» després del ple ja que el seu grup va presentar vuit mocions que van ser rebutjades per l'equip de govern, a més de suprimir les comissions informatives. «És decepcionant perquè em sento realment indignant de veure com la democràcia no funcionaamb aquesta gent. Institucionalment no em puc barrejar amb ells perquè són anti- democràtics. El nostre país no pot funcionar d'aquesta forma tan immoral si no hi ha una transparència amb els comptes i altres coses», va dir el portaveu del PP un cop finalitzada la sessió plenària.Les comissions als altres pobles

A l'Ajuntament de Pineda de Mar funcionen les comissions de finances i una altra d'urbanisme, obres i serveis a les quals assisteixen els regidors de CiU i el PP, a l'oposició. Aquestes comissions se celebren des de l'any 1985, quan es van crear aquestes reunions. El cas de Malgrat de Mar és inclús excepcional ja que, a més de les comissions informatives, es fan unes reunions abans dels plens municipals entre l'alcaldessa i tots els portaveus de la resta de grups ja que a les comissions de govern no hi assisteixen els caps de llista sinó que hi formen part altres regidors. A l'Ajuntament de Santa Susanna no se celebren comissions informatives en tractar-se d'una població petita i només es fan els plens —teòricament el primer dimarts de cada mes— i les comissions de govern, formades per l'alcalde, els dos tinents d'alcalde i el secretari del consistori.

Per altra banda, entre les propostes que va presentar el PP de Calella en la sessió en què es van suspendre les comissions hi havia mocions que demanaven que s'elabori un «pla d'actuació urgent per a la implantació d'un port esportiu-nàutic a Calella». Els regidors del PP també van presentar una moció en què es demanava que «el 20% del sou que cobrem els membres d'aquest consistori sigui destinat per ajudar a la drogodependència» i una altra en què s'exigia un «pla d'actuació urgent per dotar Calella d'una planta de tractament d'aigua potable, i en concret de ferro i manganès».

Durant aquesta sessió plenària, l'oposició no va aprovar la liquidació dels pressupostos de l'any 1991 perquè van considerar que abans era necessari fer una auditoria dels comptes municipals. A més, l'Ajuntament de Calella va autoritzar l'alcalde a demanar que s'aturin les obres de l'Autopista del Maresme ja que el Ministeri d'Obres Públiques i Transports no havia donat encara resposta sobre les queixes del Consell Comarcal i de diversos ajuntaments sobre l'impacte ambiental que produirà el projecte.

Reduir el diàleg

JOAN PUJADAS
Les comissions informatives es van establir amb l'aprovació de la Llei de Bases de Règim Local de 1985 per substituir, d'alguna manera, la «Comissió Permanent» , que fins aleshores era l'única forma que tenien els grups minoritaris de prendre part en les decisions del govern municipal. Aquestes comissions són el mecanisme de participació dels diferents grups polítics amb representació a la corporació i permeten conèixer amb certa antelació els temes que han de ser sotmesos a l'aprovació del ple de l'ajuntament.

Les comissions informatives —que solen estar formades per regidors i tècnics—, no tenen atribucions resolutòries i només poden estudiar, informar i consultar els assumptes que hagin d'anar a la consideració del ple. La composició d'aquestes comissions ha d'estar d'acord amb la proporcionalitat existent entre els diferents grups polítics representats a la corporació, i haurà de presidir-la l'alcalde, o bé, la persona que aquest delegui.

El nombre de comissions que s'han de crear l'ha d'establir l'alcalde de la població, encara que n'hi ha una que caldrà formar inexcusablement, com és la comissió de comptes. Habitualment, els municipis de més de 10.000 habitants, solen tenir formades dues o tres comissions informatives: la de finances, la d'urbanisme i la de cultura. La llei també estableix que aquestes comissions informatives només és obligatori formar-les en poblacions de més de 20.000 habitants, encara que en molts municipis més petits, és norma de cortesia constituir-les, per donar a conèixer als membres del consistori les propostes que l'equip de govern presentarà al ple.

L'abolició d'aquestes comissions suposa reduir un diàleg, que hauria de ser norma entre els diversos grups municipals.És un clar símptomaque els canals de participació no funcionen i això genera més tensió i distanciament entre els regidors del qual l'únic perjudicat és el poble.

(Article de Saül Gordillo a la revista Repòrter, número 5, octubre de 1992, pàgines 20 i 21.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

Captures

Divendres, 10 jun.
Més fotografies

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2022, Saül Gordillo     Crèdits