bloc sense fulls

Repòrter, novembre-desembre 1992 | L'oposició vol que es formi un govern de consens a Calella

Dimarts, 12 de gener de 2021 06:00 hEls set regidors de l'oposició a l'Ajuntament de Calella —dos del PSC, dos del PP, dos d'ERC i un d'IC— fian proposat a l'alcalde de la població, Joaquim Rey (CiU), que prescindeixi dels tres regidors trànsfugues que li donen la majoria absoluta i que formi un equip de govern de consens en què tots els grups tinguin regidories. L'oposició va convocar, a principis de novembre, una roda de premsa oberta al públic pertal de «pressionar» l'equip de govern durant laqual es van realitzar fortes acusacions i es va distribuir un comunicat signat per tots els portaveus dels grups municipals que són fora del govern. En aquest comunicat es critica la manca d'informació, la supressió de les comissions informatives, la censura que, segons ells, hi ha a l'emissora municipal de ràdio i la limitació del dret de paraula en els plens, entre d'altres punts. «Aquestes actituds provoquen una impossibilitat de col·laboració dins la institució municipal i un govern en solitari i aïllat, cada vegada més incapaç de fer front als problemes reals i urgents de la població», s'afirma en el comunicat que van difondre. L'oposició va qualificar CiU —que a les darreres eleccions va perdre la majoria absoluta— de protagonitzar un «govern desvergonyit» perquè dóna suport als tres trànsfugues; Martí Barrera i Maria Rosa Gutiérrez (PSC) i Josep Maria Gallart (PP), que són al Grup Mixt.

Els regidors també van dir que la convocatòria d'una roda de premsa promoguda per tota l'oposició és una «fita històrica». El portaveu d'ERC, Jaume Puig, va criticar l'equip de govern perquè, segons ell, «sempre han rebut amb nul·la acceptació les nostres mocions argumentant que ja no els tenen en compte». Tant el portaveu d'IC, Joan Juhé, com el del PP, Miquel Tur, van coincidir a dir que l'equip de govern podria estar infringint la llei. El portaveu socialista, Manel Pujol, va afirmar que «les perspectives no són bones per a Calella, que és un poble abandonat i que no funciona». Per aquest motiu Pujol va manifestar que el consistori hauria de treballar en grans projectes i que s'hauria de fer una política conjunta entre partits i ciutadania per rellançar el municipi. Els membres de l'oposició aposten per recomposar el cartipàs municipal de forma que tots els grups tinguin àrees de govern i que s'estableixi un pacte sobre vuit punts imprescindibles per millorar la població. Joan Juhé va dir que si l'equip de govern no reconsidera la seva postura «augmentarà la tensió al consistori».

Durant la roda de premsa els membres del PSC, PP, ERC i IC també van afirmar que han fixat una línia d'actuació conjunta que es traduirà més visiblement en la presentació de mocions i propostes conjuntes. En aquest sentit, Manel Pujol no va descartar la possibilitat de formar un «govern a l'ombra» si no es consideren les crítiques de l'oposició. Per la seva part, l'alcalde Joaquim Rey ha rebutjat la proposta de l'oposlció i ha assegurat que no expulsarà cap dels tres regidors del Grup Mixt per, posteriorment, fer un pacte amb l'oposició. Joaquim Rey ha dit que «fa sis anys els regidors del PSC i d'ERC van oferir donar l'alcaldia a un regidor convergent a canvi que aquest transfugués. Potser caldria que prediquessin una mica de res més amb l'exemple en lloc de només predicar quan les coses em fan picor a mi». Sobre la possibilitat d'encarregar una auditoria per conèixer els comptes de l'Ajuntament —aquesta va ser una de les condicions d'ERC i PSC per pactar amb CiU— l'alcalde va afirmar que «els comptes que vàrem rebre en entrar al consistori eren prou clars i jo entenc que no cal fer una auditoria, tot i que no rebutjo que nosaltres sí que fem una auditoria per estar més tranquils». Rey manté que l'oposició rep la informació que ve marcat per llei, però que tampoc permetrà que l'oposició «entri a l'Ajuntament a remenar els calaixos».

Per altra banda, durant la sessió plenària del mes de novembre l'oposició va presentar un total de sis mocions —IC va presentar cinc i el PP, una— , que van ser rebutjades per l'equip de govern. Una de les mocions de Joan Juhé anava encaminada a recomposar el cartipàs donant pes a la participació ciutadana através de consells municipals. La moció del PP demanava que s'aturés el procés d'expropiació de la fàbrica Llobet Guri per tal de promoure inversions d'empreses en aquesta instal·lació. Segons Tur, això suposa un revulsiu per a l'economia de Calella.

(Article de Saül Gordillo a la revista Repòrter, número 6, novembre-desembre, pàgina 21.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

ACN

Dijous, 29 mai.
Més fotografies

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2021, Saül Gordillo     Crèdits