bloc sense fulls

Repòrter, gener de 1993 | La Cooperativa L'Amistat crea un gran espai cultural a Calella

Dimecres, 13 de gener de 2021 05:00 h«Quan era solter ja lluitàvem per aconseguir un casal per als nostres socis. Ara sóc avi, però ho hem aconseguit». Així simplifica Josep Nogueras el llarg procés de la Cooperativa l'Amistat de Calella. El 13 de desembre es va inaugurar el casal d'aquesta entitat, que ha fet el canvi de cooperativa de consum a entitat sense afany de lucre i amb un objectiu clar: promoure la cultura i el lleure entre els calellencs, disposant d'un gran equipament. El Casal de la Cooperativa l'Amistat ja ha obert les portes. Ara falta que els ciutadans, phoritàriament els joves, hi responguin.

La junta rectora de la Cooperativa l'Amistat de Calella tenia fins ara una mitjana d'edat de 55 anys. L'assemblea que es va fer el diumenge següent a la inauguració del casal va decidir canvis de la junta, que continua presidida per Àngel Badalló. Els qui han deixat la junta rectora ho fan amb la tranquil·litat d'haver deixat una petjada important en aquesta entitat i en la població. Des del 13 de desembre ha quedat obert al públic el Casal, que és un edifici de planta baixa i dos pisos, situat al carrer més cèntric de Calella.

A la planta baixa hi ha «El cafè del Casal» i una sala d'exposicions amb sortida al carrer Amadeu. A la primera planta s'ha instal·lat la secretaria de la cooperativa, una sala d'estar i una sala d'actes amb capacitat per a 150 persones. La segona planta acull diverses dependències i aules, a més d'una gran sala d'esbarjo amb futbolins, billars i altres màquines per passar l'estona. El Casal també té un pati a l'exterior de 300 metres quadrats.

Aquesta obra ha costat uns 120 milions de pessetes. Els promotors són unes 600 famílies de la població associades a l'Amistat. Aquesta entitat era, des de la seva fundació l'any 1905, una cooperativa de consum, que va néixer per la iniciativa dels besavis que ara la dirigeixen.

La vella Cooperativa era deficitària

Fins fa uns anys la cooperativa tenia un dèficit de 70 milions de pessetes. La nova junta és formada per gent jove a més de veterans que continuen, però la que hi havia fins ara va començar el seu mandat amb l'objectiu de liquidar aquestes pèrdues i construir el casal.

El primer repte l'han aconseguit ja que van deixar de gestionar el supermercat de la cooperativa i van passar a treure el màxim profit del patrimoni que té la cooperativa. On abans hi havia el seu supermercat ara n'hi ha un altre d'una gran cadena. «No volíem continuar perdent diners», comenta Àngel Badalló. La funció de cooperativa de consum, per tant, ha desaparegut.La funció que volen desenvolupar, en canvi, i gràcies a la consecució del seu repte, és la cultural i el lleure. «Hem passat de vendre productes de consum a vendre esbarjo, lleure i cultura, però amb la diferència que ara ja no hi perdem diners», afirma Badalló. L'obertura al públic —tant a socis com no— suposa per a la població l'obtenció d'un equipament públic important ja que la manca d'espais dedicats a la cultura i al lleure és una de les deficiències de Calella.

De moment, ja han mantingut contactes amb diverses entitats que estan interessades en disposar de locals i la cooperativa ha signat un conveni amb l'Ajuntament per tal de realitzar-hi cursos promoguts pel consistori. «Estem desitjant que entrin nous socis, joventut sana. La junta es vol rejovenir i volem que siguin ells els qui organitzin les activitats», comenta Maria Rosa Suris, membre de la junta. «Ara tenim una gran gàbia i la volem emplenar d'ocells», conclou el president.

El nou edifici de la Cooperativa l'Amistat és l'equipament dedicat al lleure o la cultura més important d'iniciativa privada que hi ha a la nostra comarca. Aquest espai, amb el projecte del consistori calellenc per habilitar l'antiga fàbrica Llobet Gurí, farà de la població maresmenca un important centre de serveis destinat al lleure, amb pocs precedents en poblacions de la seva mida.

(Article de Saül Gordillo a la revista Repòrter, número 7, gener de 1993, pàgines 42 i 43.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

Praga

Dimarts, 3 mar.
Més fotografies

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2021, Saül Gordillo     Crèdits