bloc sense fulls

Repòrter, març de 1993 | Un mercat immobiliari oscil·lant

Divendres, 15 de gener de 2021 06:00 hEI mercat immobiliari mai ha estat un mercat estable. L'eufòria constructiva i venedora dels anys 1986-89 ha acabat amb un estancament de l'activitat del sector i un blocatge dels preus. Una situació tan anormal, com ho va ser un creixement ràpid i sense control a la dècada anterior. Fa unes setmanes la directora general de l'Habitatge atacava directament els promotors i constructors d'haver-se enriquit els últims anys amb uns preus de l'habitatge excessivament inflats. Per la seva banda, el sector apunta cap a determinades pràctiques especuladores dels qui, davant la manca de sòl, realitzaven operacions de compra-venda, condicionant així el preu final. Com sempre, finalment, qui s'ha vist perjudicat ha estat el consumidor, que encara veu com l'oferta d'habitatges no satisfà les seves possibilitats econòmiques, i per tant la demanda es converteix en insolvent.

Els preus tenen resistència a baixar, perquè tenen incorporat el valor del sòl, i això impossibilita que els promotors puguin reduir els preus, si no volen registrar pèrdues. Al Maresme, el preu del sòl va marcar un ascens vertiginós des de l'anunci dels Jocs. I precisament, a la nostra comarca, la proximitat amb l'àrea d'influència de Barcelona, fa que els preus de l'habitatge vagin augmentant progressivament a mesuraque s'afavoreixen les facilitats de comunicació. Així, la futura construcció de l'autopista sembla que dispararà de nou els preus de l'habitatge, en només un o dos anys.

Tot i així, de moment, els preus dels immobles de nova planta mantenen els preus —superiors als de la mitjana de la Catalunya metropolitana, descomptant la conurbació de Barcelona—, i no baixen, mentre el mercat de segona mà és el que es veu majorment afectat per la davallada, amb defectes afegits com les malalties de la construcció. Al mateix temps, l'oferta va creixent en alguns municipis del nord de la comarca.

Segons aquesta perspectiva i tenint en compte, l'aturada del mercat, els promotors no s'estan de predicar que ara és el millor moment per comprar, aprofitant els preus congelats. Però, és clar, això deu ser per qui ara tingui els diners per fer-ho. De fet, la promoció d'habitatges està, per ara, totalment condicionada a la recuperació econòmica general, i a l'alleugeriment de les condicions financeres.

(Editorial de la revista Repòrter, número 9, març de 1993, pàgina 5.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2021, Saül Gordillo     Crèdits