bloc sense fulls

Repòrter, març de 1993 | Alcaldes independents, però no tant

Divendres, 15 de gener de 2021 07:00 hEls alcaldes de Sant Pol, Francesc Pomés, i Canet, Josep Rovira, són els únics independents de l'Alt Maresme, enmig de les dues grans forces polítiques que acaparen la resta d'alcaldies, CiU i PSC. Els socialistes governen com a capdavanters a sis ajuntaments, mentre que els convergents ho fan a quatre. Per tant, els alcaldes de Sant Pol i Canet estan entre dos focs, tot i que s'han posat al costat de CiU a l'hora de donar el seu vot al Consell Comarcal del Maresme (CCM). El president d'aquest organisme comarcal, el convergent Ramon Camp, governa gràcies als vots d'aquests dos alcaldes perquè CiU va perdre la majoria absoluta com a resultat de les darreres eleccions municipals, celebrades el maig de 1991. Josep Rovira porta sis anys treballant a l'Ajuntament de Canet com a alcalde ja que aquesta és la seva segona legislatura, mentre que Francesc Pomés és alcalde des de fados anys. L'alcalde de Canet havia governat durant la darrera legislatura sense disposar de la majoria absoluta gràcies a un pacte de govern amb la Unió de Joves Independents i el PSC. A les eleccions de 1987 el grup independent Canet 2.000, encapçalat per Rovira, només va obtenir tres regidors, mentre que als darrers comicis va aconseguir la majoria absoluta amb vuit regidors. A l'oposició a l'Ajuntament de Canet hi ha tres regidors de CiU i dos del PSC. «L'explicació d'aquest èxit electoral es deu a les característiques de la nostra llista independent, que era formada per persones de Canet molt ben preparades cadascuna en la seva àrea. Això era força diferenciador respecte a les altres llistes. La veritat és que estic molt satisfet de l'equip que formem, amb ganes de treballar i voluntat de servei al poble», comenta Josep Rovira. L'alcalde de Canet s'ha caracteritzat per la seva vocació cultural i per aquest motiu un dels seus principals objectius ha estat i és la potenciació de Canet com a vila modernista. Per aquest motiu l'Ajuntament disposa d'una escola taller destinada quasi exclusivament a la restauració d'edificis i obres modernistes.

Urbanisme i capital japonès

A més d'aquest projecte, Canet de Mar llueix des de l'any passat un nou passeig marítim, que va ser construït per l'Ajuntament i el Ministeri d'Obres Públiques i Transports. L'Ajuntament de Canet també ha engegat un projecte urbanístic de força pes, ja que ha aprovat un pla parcial —anomenat 2.002— que preveu la construcció de 700 nous habitatges en deu anys, afectant una superfície de 25 hectàrees. Josep Rovira també ha estat un alcalde peculiar per la relació que ha establert entre la seva població i la comunitat japonesa i per aquest motiu està negociant la possible implantació de negocis de capital japonès al municipi. «A banda dels grans projectes el que sempre hem de tenir en compte és la vocació de servei als ciutadans. Jo sempre he estat vinculat a Canet i en entrar al consistori he volgut mantenir una actitud de treball constant», afirma Rovira. L'alcalde de Canet reconeix sense miraments que el seu suport als convergents al CCM respon a un clar interès de rebre contraprestacions.«El nostre grup dóna suport a CiU, tot i que ens definiríem com de centre-esquerra, perquè evidentment el Consell Comarcal ens oferirà inversions i serveis que ens interessen. S'ha de fer el que és bo per a Canet, a banda de qüestions estrictaments polítiques», assegura l'alcalde, que és vice-president del CCM.Projectes d'infrastructura

Pel que fa a l'alcalde de Sant Pol, Pomés es va presentar a les darreres eleccions encapçalant una llista anomenada Sant Pol Democràtic, formada per independents propers a CiU i militants d'UDC. Aquesta llista, amb el suport del regidor d'IC Jordi Roura, va treure de l'alcaldia el convergent Josep Roca. Sant Pol de Mar mou un pressupost anyal de 330 milions de pessetes i dos dels principals projectes d'aquesta població són la construcció d'un col·lector-emissari submarí a 4.000 metres —pels municipis de Sant Pol, Sant Cebrià i Sant Iscle— i la urbanització del sector dels Garrofers, on es construiran 400 nous habitatges, 56 dels quals seran de protecció oficial. L'alcalde està molt satisfet d'aquests projectes i, en general, de la seva gestió. Pomés somriu i explica el funcionament i les intencions del consistori amb força convenciment.

«La urbanització dels Garrofers ens permetrà créixer una mica i que la gent de Sant Pol pugui accedir a habitatges de protecció oficial perquè els preus al centre de la població són alarmants. És realment un projecte molt maco i espero que estigui en marxa abans de l'estiu. Pel que fa al col·lector d'aigües residuals, suposo que aquesta obra que fa la Junta de Sanejament —amb un pressupost de 330 milions— solucionarà la problemàtica de la mala imatge de l'aigua de la platja, que a l'estiu provocava moltes queixes», afirma Francesc Pomés. L'alcalde de Sant Pol, tot i ser independent, ja ha pensat en presentar-se a les properes eleccions municipals per CiU, esperant que l'inamovible cap de llista convergent fins ara, Josep Roca, sigui vetat pel partit. Si això succeís, tot i que Pomes no vol posar la mà al foc, l'únic alcalde independent que afrontaria els propers comicis a l'Alt Maresme seria el de Canet. Malgrat això, hauran estat independents, però no tant.

Cristià, català i democràtic

«Em defineixo com a cristià, català i democràtic», afirma Francesc Pomés, un home de 60 anys, retirat del món del tèxtil a causa de la crisi d'aquest sector, i vinculat a Sant Pol. Pomes milita a Unió Democràtica de Catalunya (UDC) des de 1988. L'any anterior havia intentat presentar-se a les eleccions, però va decidir finalment de no fer-ho. Quan ho va fer, ara fa dos anys, va donar el cop desbancant de l'alcaldia al mític Josep Roca.

Pomés havia estat anteriorment a l'Ajuntament durant l'època franquista com a regidor. «M'atreveixo a dir que vaig ser un dels primers regidors que va jurar el càrrec en català», afirma. La situació al consistori santpolenc és força original en l'actualitat. La candidatura Sant Pol Democràtic va ser la més votada a les eleccions amb 581 vots, 40 més que CiU —seguida per la convergent que va aconseguir els mateixos regidors que els independents, 5— i Iniciativa per Catalunya, que va aconseguir 179 vots i per tant només un regidor, Jordi Roura. Roura i Pomés van acordar fer un pacte de govern i deixar a l'oposició el grup de CiU. La  qüestió, però, és que avui en dia, a la pràctica, es podria dir que l'únic membre de l'oposició és l'ex-alcalde convergent. Josep Roca. Els seus mateixos companys l'han deixat sol per donar suport a l'equip de govern, que ha repartit entre tots les regidories. La més important l'ocupa el regidor d'IC, que té Urbanisme i Obres Públiques. «Això demostra quin tipus d'alcalde era en Roca. Era molt personalista perquè tot ho portava ell. A Sant Pol, el 90% de la gent vota a CiU i la pèrdua de Josep Roca s'entén com un càstig a ell», comenta Francesc Pomés, que afegeix que la peculiaritat arriba fins al punt que Roca vota en contra de tot, fins i tot de les propostes dels seus companys de CiU. El partit ha valorat els resultats de Sant Pol i Pomes ara juga fort per aconseguir ser el proper cap de llista de CiU.

(Article de Saül Gordillo a la revista Repòrter, número 9, març de 1993, pàgines 18 i 19.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

ACN

Dissabte, 14 feb.
Més fotografies

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2022, Saül Gordillo     Crèdits