bloc sense fulls

Repòrter, abril de 1993 | Una crisi més profunda del que sembla

Dissabte, 16 de gener de 2021 05:00 hLa crisi econòmica que patim des de fa uns mesos no és cosa d'ara, sinó que s'estava coent des de feia anys. Fins a l'estiu de l'any passat vam viure moments d'il·lusió gràcies a la conjuntura favorable. Però, des de llavors, les suspensions de pagaments i les fallides han apujat el seu ritme i centenars de persones s'han quedat sense feina en els últims mesos. Però què ens ha portat fins a aquesta situació?

La resposta sense embuts és: una estructura industrial feble. El sector tèxtil és atomitzat en petits tallers clandestins que formen aquest gairebé 30% del sector del gènere de punt considerat com a economia submergida. I hi ha una cosa que hem de tenir molt clara: aquests tallerets funcionen perquè algú els dóna feina. Aquests deuen ser insensats que no pensen en el mal que es faran en el futur, amb roba de mala qualitat i poc competitiva en el mercat europeu. Això sense aprofundir en què els treballadors del tèxtil submergit no tenen cap dret. El cas del ram del metall és diferent, ja que es tracta d'un sector en el qual la producció de la comarca és concentrada en poques empreses, com MUVISA, que acaba de tancar, i Indústries Boix. Aquestes companyies sí que es poden ressentir més de la frenada general de l'economia. I l'hostaleria, el gran motor econòmic de l'Alt Maresme, comença a fer pana des de fa uns anys. Aquí també hi ha una estructura industrial feble, sense capacitat de resistència per guerres internes de preus, excessiu afany de lucre en les bones temporades i poca inversió en molts casos.

Però en situacions com aquesta el pitjor que pot passar és que s'estengui la psicosi i el desànim de la crisi. Cal treballar fort per reforçar els ciments de la nostra economia.

Cal investigar el registre errat de Pineda

L'incident provocat per uns agents del Cuerpo Nacional de Policia que van entrar a un pis de Pineda ocupat per dues àvies esbotzant la porta pot ser considerat per alguns com una anècdota. Però no va ser així. És un fet greu que cal denunciar perquè va ser producte d'una sèrie de despropòsits. En primer lloc, el propietari d'un bar i diversos veïns han dit que els policies havien begut. Això sol ja deu ser motiu perquè la policia investigui què va passar i no intenti tapar-ho. En casos com aquests, la manca de professionalitat d'uns pocs pot perjudicar el prestigi de tot un cos. En segon lloc, no es van informar prou bé dels ocupants del pis i ignoraven que qui buscaven vivia a l'altra banda del carrer. En aquest sentit cal reconèixer que l'alcalde de Pineda, Josep Lluís Fillat, té raó en dir que aquest cas és un exemple de descoordinació policíaca i d'ineficàcia de la Junta Local de Seguretat. Esperem que la jutgessa investigui a fons els fets per aclarir si cal castigar algú.

(Editorial de la revista Repòrter, número10, abril de 1993, pàgina 5.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2021, Saül Gordillo     Crèdits