bloc sense fulls

Repòrter, abril de 1993 | El debat de Pineda destaca el paper vertebrador dels mitjans comarcals

Dissabte, 16 de gener de 2021 07:30 hEls mitjans de comunicació local i comarcal tenen un paper important de vertebrado i dinamització de la societat al seu àmbit territorial, tot i que l'Administració sembla que no té en compte aquesta important funció. Aquesta podria ser la conclusió de la taula rodona sobre Premsa, ràdio i televisió a l'Alt Maresme que va tenir lloc a Pineda el dissabte 17 d'abril, amb motiu de la inauguració dels estudis de Ràdio Pineda i Televisió Pública Pineda al centre de la localitat. Tot i les diferències entre els mitjans de comunicació que eren representats al debat, el fil conductor de la reflexió va ser la importància de la comunicació comarcal. En aquest sentit, el coordinador de la revista REPÒRTER, Pep Montes, va assegurar que, malgrat que el voluntarisme és important per a aquests mitjans locals i comarcals, cal «una professionalització mínima pertenir una base sòlida». Segons Pep Montes, una publicació com REPÒRTER pot conviure en harmonia amb altres revistes locals i butlletins municipals perquè no es fan la competència, sinó que es complementen.

Cohesió de l'Alt Maresme

Per la seva banda, el director editorial del diari El Punt, Joan Vall Clara, va criticar la política d'ajuts i subvencions de les institucions per la seva manca de racionalitat, ja que, segons va dir, hi ha altres vies més útils, com proporcionar una infraestructura de producció mínima per abaratir costos en la impressió, que una «política de tites-tites». Sobre l'àmbit territorial denominat Alt Maresme, hi va haver diversitat d'opinions. Mentre que Pep Montes va defensar que les poblacions englobades des d'Arenys fins a Tordera tenen molts lligams i formen una unitat cohesionada, Joan Vall va afirmar que l'Alt Maresme «no és un espai comunicacional» i va qualificar d'«error històric» haver ampliat la difusió d'El Punt fins a aquesta zona. Vall va anunciar que El Punt està treballant en el llançament d'un bisetmanari per a tot el Maresme.

La polèmica legalització de les TV locals

La taula rodona va començar amb polèmica. El director general de Telecomunicacions de la Generalitat, Agustí Gallart, va manifestar, a través d'una entrevista enregistrada que va ser passada abans d'iniciar-se el debat, que el Govern tenia un projecte de llei per legalitzar les emissores locals de televisió de Catalunya que podria ser aprovat els propers mesos. Immediatament després, el president de la Federació pro-legalització de les TV locals, Josep Vilar, va desmentir Lluís Gallart, que ja era absent de la taula. Vilar va negar que la Generalitat tingués voluntat de legalitzar les TV locals, la qual cosa fa que molts ajuntaments estirin enrere i no donin suport a aquests mitjans per manca d'un marc legal. «Necessitem saber quin projecte tenen els partits polítics sobre les TV locals», va destacar Josep Vilar per intentar explicar el motiu de moltes de les precarietats per les quals passen un gran nombre de TV locals.

Per la seva banda, el coordinador de Televisió Pública Pineda i membre de REPÒRTER, Joan Pujadas, va destacar que la inauguració dels nous estudis suposa un pas endavant per a l'emissora i va apostar per conservar les bones relacions amb Ràdio Pineda per millorar el servei informatiu que s'ofereix al poble. En aquest sentit, el director de Ràdio Pineda, Manel Colàs, va dir que amb els nous estudis, situats al centre de la població, l'emissora estarà més en contacte amb els seus oients. Responent a una pregunta formulada pel públic, l'alcalde de Pineda, Josep Lluís Fillat, va xifrar l'índex d'audiència de Ràdio Pineda en un 40% dels habitants de la localitat. Manel Colàs va destacar que per aconseguir més audiència s'ha de competir amb altres emissores, amb vista a estabilitzar una situació econòmica que a l'emissora de Pineda és del 50% d'ingressos de publicitat i l'altra meitat que prové de l'Ajuntament.

(Article de la revista Repòrter, número 10, abril de 1993, pàgina 34.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2022, Saül Gordillo     Crèdits