bloc sense fulls

Repòrter, setembre de 1993 | L'Ajuntament de Malgrat tancarà els locals que no deixin entrar negres

Dimecres, 20 de gener de 2021 07:00 hL'Ajuntament de Malgrat sancionarà i tancarà els establiments públics on es detectin comportaments racistes i xenòfobs per part dels propietaris, segons estableix una moció presentada pel grup municipal d'IC en la sessió plenària del 5 d'agost, que va ser aprovada amb els vots favorables de l'equip de govern —PSC, ERC i IC— i les abstencions de l'oposició, formada pel PP i CiU. L'Ajuntament de Malgrat va prendre aquest acord la mateixa setmana que el el diari El Periódico va publicar un reportatge en què es denunciaven actituds xenòfobes en algunes discoteques de Malgrat i Calella. Segons aquest reportatge, hi ha discoteques que negen l'entrada a les persones de raça negra o que els cobren preus abusius ja que alguns establiments nocturns disposen de diversos talonaris d'entrades amb diferents preus. Als africans, segons El Periódico, els cobren les entrades més cares, que en alguns casos arriben a les 5.000 pessetes.

L'equip de govern de Malgrat considera que alguns locals neguen l'entrada a persones de raça negra aplicant equivocadament el dret d'admissió i per aquest motiu la moció aprovada manifesta el «rebuig» del consistori vers actituds racistes i xenòfobes que suposin «qualsevol mena de discriminació de les persones». La moció estableix l'adopció de «mesures sancionadores oportunes i, si cal, el tancament de locals o la retirada de llicència dels establiments públics en els quals es comprovi l'existència de les esmentades actituds pel sol fet d'una qüestió racial». Segons la portaveu d'IC, Marta Hernández, «l'administració pública té l'obligació de pronunciar-se sobre aquests fets» i per aquest motiu un dels punts de la moció afirma que l'Ajuntament farà públic i difondrà aquest acord plenari «amb la finalitat de sensibilitzar sobre aquesta problemàtica i evitar actituds discriminatòries arreu».

Durant el ple municipal del 5 d'agost, Marta Hernández va recordar que el seu grup va presentar una moció similar el juliol de 1991, però llavors va ser desestimada pels grups del PSC, PP i CiU. L'alcaldessa de Malgrat, Conxita Campoy, del PSC, va justificar el vot favorable del seu grup a la proposta d'IC dient que, en aquesta ocasió, a diferència de fa dos anys, s'han detectat fets evidents de racisme. L'alcaldessa també va coincidir amb Hernández a dir que el consistori ha de reaccionar amb rapidesa davant d'aquests fets. A diferència de l'equip de govern, els regidors del PP van abstenir-se argumentant que ells no són racistes i que consideren que a Malgrat no s'han detectat molts fets racistes. Els regidors de CiU no van realitzar cap manifestació sobre la seva abstenció, mentre que el portaveu del PP, Gonçal Prieto, va dir que l'Ajuntament no hauriade prendre aquest tipus de decisions basant-se en unes informacions de premsa, per la qual cosa va proposar que s'iniciés una investigació per esbrinar si això és cert i que el consistori es posi en contacte amb els propietaris.

«Els problemes afloraran»

Precisament al cap de cinc dies d'haver-se aprovat aquesta moció es va produir un incident al pub Chaplin's de Malgrat per motius pressumptament racistes, segons van denunciar dos gambians. Aquest incident vaprovocar una reacció per part de l'equip de govern de Malgrat. Mentre l'alcaldessa va manifestar que s'obriria una investigació per descobrir les causes de la baralla, la portaveu d'IC va afirmar que la moció provocarà l'aparició de problemes d'aquest tipus. «Els problemes afloraran i aquesta és la única forma de solucionar-los. Amb la col·laboració i prudència de tothom, però amb les idees clares es podrà trobar una solució a aquesta situació que fins ara vivíem i que ara serà més palpable», vadir Marta Hernández, que considera que la moció «ha d'anar marcant el bon camí». L'aprovació d'aquesta moció ha estat valorada positivament per entitats com SOS Racisme, CCOO i l'Associació d'Africans Moussa Molo de l'Alt Maresme. Durant el ple, el sindicalista de CCOO, Lino Cantero, de Malgrat, que està vinculat a col·lectius d'immigrants africans, va felicitar l'equip de govern per haver aprovat la moció.

El president de Moussa Molo, Coly Boiro, considera que aquesta acció suposa un recolzament per als afhcans i ha manifestat que el racisme dels locals que no admeten negres no és de tipus racial sinó que es tracta d'una discriminació per motius econòmics. "Als americans de raça negra els deixen entrar perquè tenen diners. La música que sona normalment és de grups de negres, però en canvi no deixen entrar els qui són treballadors i no poden gastar-se molts de diners consumint. És un racisme envers els pobres», va afirmar Coly Boiro. El president de l'Associació d'Africans Moussa Molo s'ha posat en contacte amb responsables de les discoteques Menfis i Delfin de Calella per demanar explicacions sobre els fets denunciats en el reportatge d'El Periódico i també es vol entrevistar amb l'alcaldessa de Malgrat. Un dels membres de la futura associació de magribins de l'Alt Maresme, AbdeIkader Lamtalbi, s'ha mostrat pessimista respecte a la possibilitat que s'arribi a un acord amb els responsables de les discoteques. Lambtalbi accepta que es negui l'entrada a aquells africans que anteriorment hagin provocat problemes, però creu que aquesta negativa no s'ha d'estendre a la resta del col·lectiu.El primer incident, al Chaplin's de Malgrat

Cinc dies després que els regidors discutissin a la sala de plens la moció en contra del racisme, al pub Chaplin's es va produir el primer incident destacable amb ingredients que pressumptament indiquen un comportament racista, segons van denunciar dos gambians residents a Malgrat. Abrima Sidibeh i Samba Keita han denunciat sis cambrers del pub Chaplin's per pressumptes agressions i insults. Els fets van succeir la matinada d'un dilluns a dimarts quan Abrima Sidibeh va entrar a l'establiment i es va trobar el seu company Samba Keita. Els dos africans asseguren que van prendre algunes consumicions i van pagar amb un bitllet de 10.000 pessetes, però els cambrers no els van tornar el canvi, segons la versió dels immigrants. Aquests continuen explicant que un d'ells va sortir per prendre l'aire i llavors un cambrer li va dir que marxés si no prenia res. A partir d'aquí es va generar una discussió. Van arribar cinc cambrers més i es va iniciar la baralla. L'altre gambià va intentar separar-los, però va acabar intervenint en la baralla. En la denúncia presentada pels africans, s'assegura que un dels policies locals que van arribar al lloc dels fets va estirar dels cabells i colpejar Samba Keita i posteriorment se'l va endur a la caserna.

Per la seva part, el propietari del pub, Jordi Janer, ha negat rotundament les acusacions dels dos ciutadans gambians perquè, segons ell, els gambians van entrar al local i van parlar amb diversos clients sense prendre cap consumició. «El cambrer els va dir que si no prenien res havien de marxar i un dels gambians es va treure de la butxaca una porra extensible de ferro i l'altre duia un pal que no sé d'on el va treure», va manifestar Janer al diari El Punt. El propietari de Chaplin's considera que aquest és un fet «a'íllat» i assegura que els dos joves van entrar al pub amb «una actitud provocadora» i amb ganes d'organitzar una baralla. «Crec que són baralles organitzades i quan fas alguna cosa et salten amb l'excusa del racisme. Altres joves blancs o nord-africans no els deixem entrar perquè han provocat problemes», va dir Janer, que ha negat que els cambrers insultessin els gambians i que aquests prenguessin alguna consumició.

L'alcaldessa de Malgrat, Conxita Campoy, ha assegurat que obrirà una investigació per esbrinar les causes de la baralla i ha defensat el comportament dels agents de la Policia Local ja que es van endur un dels gambians perquè «estava molt nerviós». En canvi, la portaveu d'IC, Marta Hernández, ha qualificat la intentenció dels agents de «dolenta» perquè van emportar-se detinguts els dos africans, però cap per-sona de raça blanca implicada en l'incident.

(Article de Saül Gordillo a la revista Repòrter, número 14, setembre de 1993, pàgines 22 i 23.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2022, Saül Gordillo     Crèdits