bloc sense fulls

Repòrter, novembre de 1993 | Els insults arriben al ple de Malgrat

Divendres, 22 de gener de 2021 05:00 hLa relació entre govern i oposició és més tensa que mai a l'Ajuntament de Malgrat, un any després d'haver-se trencat el govern de consens en què participaven tots els grups municipals. La discussió que el portaveu del  Partit Popular (PP), Gonçal Prieto, I l'alcaldessa, Conxita Campoy, van mantenir durant el ple del 7 d'octubre va provocar l'abandó de la sala del regidor del PP, Joan Hernández. Durant aquesta discussió, Gonçal Prieto va insultar l'alcaldessa en diverses ocasion i va demanar la seva dimissió. Aquests fets signifiquen un enduriment de la política del PP en els plens de Malgrat ja que fins ara aquest grup realitzava les acusacions contra l'equip de govern a través dels mitjans de comunicació local.

Els portaveus dels tres grups del govern  —PSC, ERC i IC— han lamentat la intervenció del portaveu del PP en el ple perquè consideren que es pot entrar en una dinàmica perillosa de desqualificacions personals. La discussió entre Prieto I l'alcaldessa es va produir arran de la Intervenció del regidor del PP, Joan Carles Tagua, que va criticar el fet que l'Ajuntament estigués millorant la plaça Incisa In Val d'Arno —població italiana agermanda amb Malgrat— sense cap projecte tècnic ni assignació pressupostària. El portaveu del PP va acusar l'alcaldessa de «mentir» i «enganyar» la població perquè, segons ell, a l'anterior sessió plenària Campoy havia assegurat que existia un projecte per urbanitzar aquesta plaça, situada al carrer Escoles. L'alcaldessa havia admès abans, durant l'aprovació de l'acta de la sessió anterior, que possiblement s'havia equivocat i va demanar disculpes perquè enlloc d'un «projecte» el que ella volia dir que existia era un «dibuix» de la plaça. Tot i això, Prieto va insistir en aquest temafins arribar a insultar l'alcaldessa qualificant-la de «mentidera».

El PP considera que l'acta del ple anterior va ser manipulada ja que no constava que l'alcaldessa es referís a un «projecte», en resposta a una pregunta d'aquest grup. Gonçal Prieto va dir, després del ple, que les «mentides» de l'alcaldessa són «greus»,  mentre que el portaveu d'Esquerra Republicana (ERC), Lluís Llerinós, considera que el PP s'equivoca amb aquest tipus d'intervencions en el ple. «Em sabria molt greu que s'entrés en una dinàmica de desqualificacions personals. Penso que l'oposició pot ser dura criticant aspectes més importants, però amb insults no es fa oposició», va dir Lluís Llerinós.

La portaveu d'Iniciativa per Catalunya (IC), Marta Hernández, va manifestar que el PP va convertir el ple en «una peixateria» pels insults de Prieto. Marta Hernández atribueix la discussió entre Prieto i l'alcaldessa a «un malentès».

Disposat a plegar de regidor

El regidor del PP, Joan Hernández, va marxar del ple durant la discussió perquè, segons va manifestar l'endemà, sentia «vergonya» ja que considera que aquest enfrontament va ser «lamentable». Joan Hernández va dir que estava disposat a deixar el càrrec de regidor si no canviava r«actitud general del ple», però posteriorment ho va negar ja que el diari El Punt va publicar una carta seva en què afirmava: «Voldria que quedés ben clar que si algun dia tinc la intenció d'abandonar la política, el primer en estar informat serà el meu cap de llista Gonçal Prieto».

Tot i això, el regidor del PP manté que la relació política a Malgrat s'ha deteriorat últimament la qual cosa, segons ell, no és positiva. Joan Hernández considera que tots els grups municipals han contribuït aerear aquest mal clima polític. Un exemple d'aquesta tensió és el ple del 7 d'octubre.Perdre els papers

Durant la discussió entre Prieto i l'alcaldessa es va fer referència a unes declaracions efectuades per Conxita Campoy a Ràdio Malgrat en què va dir que el PP basava la seva oposició en «la mentida i la demagògia» . Els mitjans de comunicació local havien estat fins ara el principal fòrum de les baralles polítiques, però després de l'última sessió l'escenari d'aquestes acusacions és la sala de plens de l'Ajuntament.

L'alcaldessa de Malgrat considera que la intervenció de Prieto en l'últim ple va ser «trista» perquè troba «denigrant» les acusacions del portaveu del PP. Conxita Campoy ha manifestat que Gonçal Pneto «va perdr les bones formes i semblava que tingués un atac d'histèria». «La versió que en política tot s'hi val no és correcta i jo no la comparteixo gens, encara que sembli que el PP de Malgrat vagi per aquesta línia», va afirmar l'alcaldessa.

En relació amb la campanya que el PP de Malgrat realitza als mitjans de comunicació locals, Conxita Campoy assegura que és aquest partit de l'oposició el primer en quedar desqualificat. «La gent no és ignorant i no es creu tot el que diuen aquests senyors, com per exemple les últimes cartes aparegudes a la revista Som-hi!. Penso que fan un favor a l'equip de govern, tot i que aquest no és el tipus d'oposició que haurien de fer ja que podria ser més constructiva».

Modificar el Pla General i les ordenances

Durant la sessió plenària del 7 d'octubre, l'Ajuntament de Malgrat va decidir modificar inicialment el Pla General d'Ordenació Urbana i establir les noves ordenances municipals per al 1994. La modificació del Pla General respon al projecte de l'empresari del tren de rentat de cotxes Tot U, de Malgrat, que vol construir una gasolinera al costat, en una zona qualificada d'equipaments. Els regidors d'IC van votar en contra d'aquesta modificació del Pla General—mentre que tots els altres grups ho van fer favorablement—, perquè aquesta serà la tercera gasolinera de la població i s'instal·larà al costat de l'hospital i davant de l'Institut d'Ensenyament Secundari Ramon Turró i el futur Centre d'Assistència Primària, amb el perill que això representa. El canvi de qualificació prevista en el Pla suposarà que l'illa delimitada per l'avinguda Costa Brava i els carrers Doctor Fleming, Pineda i Guillem de Palafolls passi d'equipaments a zona de sen/eis privats.

L'equip de govern va decidir, durant el mateix ple, augmentar les ordenances municipals per a l'any vinent d'una mitjana del 5%, en relació a l'augment de l'IPC. Aquest lleuger augment dels impostos suposarà l'ingrés d'uns 12 milions de pessetes més a les arques municipals. L'augment de les ordenances significa, segons el govern, un intent d'evitar que els serveis municipals siguin deficitaris. L'única taxa que experimentarà un increment important és la de recollida d'escombraries, que augmentarà un 25% perquè Malgrat traslladarà els residus a la planta incineradora de Mataró. Això significarà un augment del cost de l'eliminació de la brossa, servei que aquest any acumularà un dèficit de 20 milions perquè la taxa d'aquest any no estava ajustada al cost  real. L'equip de govern ha optat per apujar-ho un 25% aquest any i repetir el mateix increment en anys successius, enlloc d'augmentar el 100% d'un any per l'altre. L'impost de béns immobles (IBI) s'apujarà un 5%, mentre que el coeficient de l'IAE no es modificarà de l'I ,2. Els regidors de l'oposició van votar en contra d'aquesta modificació de les ordenances perquè són més partidaris d'una «congelació».

(Article de Saül Gordillo a la revista Repòrter, número 16, novembre de 1993, pàgines 16 i 17.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

Xerrades

Dimecres, 21 set.
Més fotografies

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2022, Saül Gordillo     Crèdits