bloc sense fulls

Repòrter, desembre de 1993 | L'equip de govern de Pineda es querella contra el portaveu de CiU

Dissabte, 23 de gener de 2021 05:30 hL'equip de govern de l'Ajuntament de Pineda i el regidor d'Hisenda, Emili Pérez, del PSC, van anunciar en la darrera sessió plenària que es querellarien contra el portaveu de CiU, Joaquim Pons, per un pressumpte delicte de calúmnies, en relació amb les dues instàncies en què el grupde l'oposició acusava el consistori d'haver lliurat talons sense fons i insinuava que Pérez es podia haver beneficiat d'un tracte de favor en la compra del seu vehicle particular. El grup de CiU va entrar aquestes instàncies a l'Ajuntament, a més d'una altra sobre la gestió que  es fa en el cobrament del cànon de sanejament. Els regidors de CiU demanaven la celebració d'un ple extraordinari i volien que l'alcalde, Josep Lluís Fillat, del PSC, donés explicacions públiques sobre aquests temes.

El ple, que es va celebrar el 10 de novembre, preveia en l'ordre del dia la discussió d'aquests i altres assumptes ja que es van prendre acords com, per exemple, la modificació de les ordenances fiscals. Durant la sessió, que va durar més de quatre hores, el regidor d'Hisenda va desmentir que l'Ajuntament hagi lliurat talons sense fons que hagin resultat impagats. Segons Emili Pérez, el dia 7 d'octubre es va produir un «descobert» de 2 milions de pessetes en el compte de l'Ajuntament, però l'entitat bancària en qüestió va pagar els talons lliurats ja que posteriorment el consistori va ingressar els diners per tal de liquidar el «descobert».

En relació amb la polèmica generada sobre el vehicle d'Emili Pérez, aquest va respondre les preguntes que CiU formulava en unade les instàncies. El regidor d'Hisenda va presentar els expedients que ell va negociar amb la concessionària Farauto, de Pineda, per la compra de quatre vehicles per a la Policia Local i va demostrar que aquesta empresa havia realitzat la millor oferta al  consistori. Posteriorment, el regidor va ensenyar fotocòpies dels documents de la compra del seu cotxe —un Peugeot 405 SRD Turbo, matrícula B-1843-MH— a la mateixa concessionària. El vehicle que condueix Pérez des de fa dos anys va ser comprat en condició de «quilòmetre zero», motiu pel qual va ser matriculat a nom de l'empresa. El cotxe li va costar 2.785.000 pessetes, amb la qual cosa es va estalviar alguns diners comprant-lo com a «quilòmetre zero». Aquest tipus de vehicle solen ser de demostració. Tot i això, el Peugeot 405 SRD Turbo va ser matriculat el 16 de maig de 1991 i la compra es va efectuartan sols dos dies després, el 18 de maig. Emili Pérez va explicar davant del ple que Farauto li va valorar el seu cotxe vell —un Peugeot 309 SRDT, matrícula B-6985-LF— per 1.400.000 pessetes. El gerent de Farauto, Valentí Camps, ha manifestat que no ha existit cap tracte de favor amb el regidor i considera que Farauto s'hi va «guanyar la vida». Tot i això, Valentí Camps va dir que el negoci es va «negociar».

El regidor d'Hisenda va manifestar en el ple reiteradament la seva indignació per les insinuacions de CiU, que va qualificar de  «difamacions i calúmnies». «Em sento perjudicat perquè s'ha afectat el meu nom, la  meva fama i el meu honor», va afirmar. Pérez va criticar el grup de CiU perquè va filtrar les instàncies a un mitjà de comunicació, per la qual cosa entén que l'objectiu dels escrits era perjudicar-lo. El regidor d'Hisenda va dir que aquests fets havien afectat també la seva «estabilitat matrimonial» i va atribuir l'actitud del grup de l'oposició al fet que alguns clients  de la gestoria que dirigeix el portaveu, Joaquim Pons, han perdut alguns plets amb l'Ajuntament davant dels jutjats.Joaquim Pons va qüestionar com és que el vehicle es va vendre dos dies després de la seva matriculació si havia de ser un cotxe de demostració i va demanar al regidor Pérez que li facilités tota la documentació que va mostrar en el pie. Pons —que, segons va dir, quatre dies després no disposava encara de la documentació sol·licitada—  manté que en les instàncies es limita a preguntar. Quan Pérez va deixar el tema de les instàncies, el regidor de Cultura, Emili Biosca, del PSC, va ser més contundet encara amb Pons. Li va demanar la dimissió després  d'acusar-lo de beneficiar-se d'informació privilegiada per fer negocis particulars i d'haver incorregut en incompatibilitats. Emili Biosca va presentar documents sobre ofertes realitzades a l'Ajuntament de Pineda per part de l'empresa Viagrup, de la qual Pons era soci.

Aquestes ofertes —que en alguns casos eren les més avantatjoses per al consistori— van ser rebutjades per l'equip de govern perquè, segons Biosca, haurien incorregut en incompatibilitats. Biosca va continuar atacant el portaveu de CiU i els regidors d'aquest grup perquè es van negar a respondre una enquesta voluntària formulada per l'empresa que està fent una auditoria sobre els regidors del consistori. En el ple del 2 de desembre de 1992 es va decidir, per unanimitat, encarregar una auditoria per esbrinar si algun regidor s'ha aprofitat del seu càrrec per interessos particulars. L'alcalde de Pineda ha explicat que aquesta auditoria va ser encarregada a iniciativa dels regidors del PSC, que havien estat acusats per CiU d'haver actuat irregularment.

En el ple, Joaquim Pons va contestar en relació amb la negativa de respondre l'enquesta personal dient que considera que era «una persecució» contra ell. La sessió plenària va ser la més tensa dels últims anys ja que, fins I tot, quan va acabar el ple el regidor d'Obres i Serveis, Joan Ferrer, va increpar Pons. Abans d'aixecar la sessió, l'alcalde va mostrar la seva «vergonya» per haver presidit un ple d'aquestes característiques. Fillat, però, va dir que se sentia incapaç  de demanar a qualsevol regidor del seu grup que no portés Pons als tribunals perquè, segons va dir, feia temps que CiU realitzava acusacions contra l'equip de govern.

Apujar les ordenances fiscals per al 1994

En el mateix ple, l'equip de govern va decidir apujar els impostos i taxes per al 1994 una mitjana del 4,5%, augment similar al previst a l'índex de Preus al Consum (IRC). Amb aquesta puja dels impostos municipals l'Ajuntament de Pineda preveu ingressar 32 milions de pessetes més que durant aquest any, la qual cosa significa un increment que no arriba ai 3% sobre un pressupost general d'uns 1.200 milions. Aquesta modificació de les ordenances va ser aprovada amb els únics vots favorables del grup socialista ja que els de l'oposició —CiU i PP—van votar en contra, perquè no consideren just l'augment previst. La majoria d'impostos i taxes augmentaran sobre un 4,5% a excepció de l'Impost de Béns Immobles (IBI) —que s'apujarà un 12%— i l'Impostd'Activitats Econòmiques (lAE), que passarà del coeficient 1,20 a 1,40. En canvi, les plus-vàlues i l'impost sobre construccions s'han congelat amb l'objectiu de promoure el moviment econòmic que genera el sectordelaconstrucdó. El regidor d'Hisenda va afirmar que l'equip de govern vol reduir en uns 200 milions de pessetes les despeses de l'Ajuntament i per això estan preparant un estudi d'estalvi. El regidor va dir que l'augment, en la majoria dels casos, pretén assumir el «cost real» dels serveis munici pals. El regidor de CiU, Pere Aragonés, va destacar que la puja de l'IBI afectarà totes les famílies de Pineda i que cada una haurà de pagar unes 12.000 pessetes més a causa d'aquesta modificació de les ordenances fiscals. El portaveu del PP, Norbert Pelàez, va qualificar la decisió d'«intolerable» donada l'actual crisi econòmica.

(Article de Saül Gordillo a la revista Repòrter, número 7, desembre de 1993, pàgines16 i 17.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2021, Saül Gordillo     Crèdits