bloc sense fulls

Repòrter, febrer de 1994 | Arenys de Mar entra en un clima de crispació amb dimissions i querelles

Dilluns, 25 de gener de 2021 03:00 hArenys de Mar viu el clima polític més tens d'aquest mandat. El regidord'Urbanisme, Joan Pons, del PSC, ha presentat la seva dimissió per motius personals, però també per discrepàncies amb el regidor del PP, Francesc Pi, a l'equip de govern, mentre que el regidor de Governació, el també socialista Desideri Vives, ha iniciat els tràmits per querellar-se contra el grup municipal d'IC, a causa de l'aparició d'una fotografia que mostra unafincade la seva propietat amb un banc similar al del mobiliari urbà. A més, una «polèmica» generada en una tertúlia de bar va provocar la convocatòria d'una junta de portaveus municipals pels comentaris dels ciutadans contra la classe política, ja que pel carrer es deia que un regidor de l'Ajuntament havia intentat «robar» unes barres de torró d'un hipermercat de Cabrera. Tot era fals.

La foto que ha provocat la querella contra el grup d'IC va aparèixer en una mostra organitzada per aquest grup municipal, sota el títol d'«Arenys: una visió crítica». La imatge correspon a un terreny propietat de Desideri Vives, en què apareix un banc idèntic a d'altres que hi ha a la població. La foto, l'autor de la qual és un veí que s'ha mantingut en l'anonimat, anava acompanyada d'una pregunta que, textualment, deia: «Mobiliari urbà a la propietat d'un governant?».

Segons Vives, l'any 1985 —quan estava a l'oposició— va agafar uns «motlles» del magatzem de l'Ajuntament per fer-se un banc de formigó similar als que llavors hi havia al poble perquè li agradaven. El regidor de Governació demanarà una indemnització de 10 milions de pessetes pel perjudici personal i d'imatge que, segons ell, li ha creat l'aparició d'aquesta fotografia. «La meitat dels diners els destinaré a la residència geriàtrica i l'altra a l'asil d'avis. D'aquesta gent —en referència als dirigents locals d'IC— no vull ni un duro», va dir Vives. El regidor socialista se sent ofès —diu que per fer la foto van entrar a la seva propietat— i lamenta que el grup d'IC hagi recorregut a «qüestions personals». L'equip de govern, format pels grups del PSC i el PP, van donar suport a Vives durant un ple i van qualificar de «típicament feixista» la política d'IC. En la mateixa sessió, Vives i la seva dona, la regidora d'Ensenyament, Nati Giménez, van signar una carta en què afirmaven que la fotografia és només un element d'una campanya de descrèdit contra ells que, segons van dir, «dura des de fa mesos».

El regidor d'IC, Vicenç Martí, considera que el fet que Desideri Vives agafés uns «motllos» de l'Ajuntament denota un «comportament poc ètic». «Nosaltres només preguntàvem i la resposta que ens interessava no era saber de quin governant es tractava sinó si realment era mobiliari urbà», va dir Vicenç Martí. Aquest regidor considera que l'afer del banc tia desviat l'atenció en relació amb la resta de fotografies de la mostra ja que hi havia 150 imatges, que denunciaven l'estat d'abandó d'espais i edificis públics i l'aparició de nombrosos abocadors incontrolats, entre d'altres. L'exposició, que es va fer durant les festes de Nadal, estava formada per fotos de persones vinculades a IC i de veïns que les havien fetes arribar a aquest grup. El regidor d'IC ha demanat la dimissió del regidor de Governació perquè, a més, Vives ha estat venent aigua d'un pou de la seva finca a l'empresa Agroman —que fa les obres de l'Autopista a l'alçada d'Arenys— a canvi de materials per a la construcció. Martí ha manifestat haver rebut amenaces de l'ex-regidor Pons —que volia declarar-lo «persona non grata»—, però no ho denunciarà.Caos comptable des del 1992

L'Ajuntament d'Arenys de Mar ha contractat, per 3.300.000 pessetes, l'empresa Absis perquè faci la liquidació dels comptes municipals dels exercicis corresponents a 1992 i 1993 i perquè posi en ordre les finances. El consistori arenyenc encara té pendents aquestes liquidacions i l'elaboració del pressupost d'aquest any. El pressupost general de 1993 va ser aprovat el mes de setembre, amb la qual cosa Arenys de Mar es converteix en la població de l'Alt Maresme més endarrerida amb la comptabilitat municipal. L'alcalde Ignasi Moreno espera que el mes de març l'empresa Absis, de Barcelona, hagi acabat la feina pendent. Ignasi Moreno no s'ha mostrat preocupat per aquest tema, que, segons ell, s'ha agreujat a causa de la marxa de l'Ajuntament de l'interventor. L'oposició ha estat crítica amb l'equip de govern perquè l'interventor va deixar l'Ajuntament el febrer de 1993, per la qual cosa ha passat gairebé un any d'aquest fet. A més, el regidor d'IC, Vicenç Martí, considera que l'equip de govern hauria d'assumir les «responsabilitats polítiques» perquè, durant el ple del 24 de gener, el regidor d'Hisenda, Josep Bancells, va atribuir bona part de la culpa als funcionaris de l'Ajuntament. Segons el regidor d'Hisenda, els funcionaris no es van «adaptar» al sistema informàtic —que va ser instal·lat per la mateixa empresa de Barcelona—, ja que no sabien fer sen/ir els ordinadors correctament. L'empresa també s'encarregarà de formar i ensenyar els treballadors de l'Ajuntament a fer anar el sistema informàtic, per la qual cosa no només regularitzarà la comptabilitat. El regidor d'Hisenda ha explicat a REPÒRTER que el nivell d'endeutament del consistori no arriba al 10%, sobre un màxim permès legalment del 25%.

La dimissió de Joan Pons

L'alcalde Ignasi Moreno va comunicar la dimissió formal del regidor d'Urbanisme, Joan Pons, en l'últim ple de 1993. Joan Pons, que no era present al ple, ja havia anunciat la voluntat de deixar l'Ajuntament perquè no podia compaginar les responsabilitats de la regidoría amb el seu treball. Pons marxa del consistori després de dos anys i mig com a regidor independent dins del grup municipal del PSC, desencisat per les dificultats que ha trobat per poder treballar des de l'Administració. En aquesta etapa, marcada per la polèmica de les obres de l'Autopista, pel cobriment de la riera o la regeneració de les platges. Pons ha hagut de superar, a més, les discrepàncies amb alguns membres de l'equip de govern. Les divergències de criteri han arribat fins a l'enfrontament en el cas del regidor d'Esports, Francesc Pi, del PP, després de la retallada de subvencions al Club de Futbol Arenys, del qual Pons és president. Pons va ser cap de llista del PSC a les dues primeres eleccions i va estar a l'oposició mentre l'alcaldia era de CiU. No va participar en el tercer mandat, però Moreno el va recuperar per al seu equip l'actual legislatura.

(Article de Saül Gordillo i peça de Joan Celdran a la revista Repòrter, número 19, febrer de 1994, pàgines 16 i 17.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

Calella

Divendres, 1 ago.
Més fotografies

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2021, Saül Gordillo     Crèdits