bloc sense fulls

Repòrter, març de 1994 | Malgrat aprova un pressupost auster en el ple en què Barney deixa CiU

Dimarts, 26 de gener de 2021 04:00 hEl pressupost de l'Ajuntament de Malgrat per a 1994, que ascendeix a 1.501 milions de pessetes, va ser aprovat el 10 de febrer, amb els vots favorables de l'equip de govern i del PP, durant una sessió plenària en què el portaveu de CiU, Josep Barney, va ingressar al Grup Mixt. Barney ha abandonat el grup municipal de CiU perquè Convergència Democràtica (CDC) busca un altre cap de llista per les properes eleccions municipals. El pressupost d'aquest exercici és inferior al de 1993 —de 1.578 milions— i s'ha aprovat amb un superàvit inicial de 7'8 milions de pessetes per fer front aun a part del romanent de tresoreria negatiu resultant dels pressupostos de 1992, la liquidació dels quals va ser aprovada en el mateix ple.

L'alcaldessa de Malgrat, Conxita Campoy, del PSC, va qualificar el pressupost d'«auster» perquè s'han congelat totes les partides ordinàries i perquè la contenció afecta la majoria de despeses a excepció de les  regidories de Benestar Social, Cultura i Esports, que disposen de més dotació que l'any passat. La previsió d'inversions és de 728 milions, mentre que l'any passat era de 840.

Durant la seva intervenció en el ple, l'alcaldessa va afirmar que el pressupost d'inversions «respon a una sèrie de necessitats que de cap manera poden ser considerades banals o elaborades alegrement sinó que són vitals per la població». Alguns dels projectes més destacables són el poliesportiu Germans Margall, amb 270 milions —l'Ajuntament espera un ajut de 90 milions de la  Generalitat—, la urbanització del barri de Can Palomeras —100 milions— i la urbanització de Verge de Montserrat, amb 100 milions més. La major part de les inversions es finançaran amb una operació de crèdit de 478 milions.

Les despeses de personal seran de 356 milions —8 més que l'any passat—, mentre que les despeses de béns i serveis pugen a 292 milions, 11 més que l'exercici anterior. El ple, en canvi, no va aprovar els pressupostos dels organismes autònoms —Patronat de Turisme i Patronat de Ràdio Malgrat—, però el pressupost general preveu les partides per dotar-los econòmicament. Un dels objectius de l'equip de govern —PSC, ERC i IC— és recaptar més impostos gràcies a l'actualització i correcció d'errors en els padrons. El regidor d'Hisenda, Jordi Medina, d'IC, va recordar que l'augment de les taxes i impostos ha estat «mínim».

El regidor de CiU, Jordi Pica, va votar contra els pressupostos simplement perquè no ha participat en la seva elaboració.  L'alcaldessa va replicar Pica dient que «lamentava» el seu argument. El regidor del Grup Mixt, Josep Barney, també s'hi va oposar perquè considera que el pressupost encara hauria de ser més restrictiu —va dir que les inversions són elevades— i va criticar que la millora del sistema informàtic no suposi una reducció del personal. En canvi, el grup del PP, a l'oposició, va votar-hi a favor, la qual cosa va sorprendre l'equip de govern. Els regidors del PP van fer preguntes concretes i el seu portaveu. Gonçal Prieto, va criticar l'augment de les despeses de personal i les financeres. Prieto va coincidir amb Barney a dir que el pressupost hauria de ser «més auster». Durant el debat, Campoy va dir que els funcionaris de Malgrat tenen sous baixos en relació amb altres ajuntaments.

Per altra part, l'Ajuntament va modificar el coeficient de l'Impost d'Activitats Econòmiques en un ple d'urgència a instàncies de la  Generalitat de Catalunya. Fins ara el coeficient era de l'1,2 a tota la població, però ara és de l'1,3 a excepció del camí de la Pomareda —1,4—, carrer Sant Roc —1,2—i carrer Sant Genís, l'1,1.El sopar amb Jordi Pujol, detonant d'una decisió anunciada

La decisió de Josep Barney d'abandonar el grup municipal de CiU per ingressar al Grup Mixt no ha sorprès ningú. Barney portava temps rumiant aquesta possibilitat i últimament ja ho havia insinuat, coincidint amb el procés iniciat per l'agrupació local de CDC de preparar les properes eleccions municipals. La gota que va fer vessar el got va ser el sopar de Jordi Pujol a Malgrat  celebrat el10 de desembre, que es va convertir en un acte per rellançar l'agrupació local. Jordi Pujol va sopar al costat de Miquel Verdaguer, president del comitè local de CDC, mentre que Barney i el seu company de grup Jordi Pica estaven marginats en una taula del costat. «Aquest va ser un acte clarament electoralista i se'm va tenir totalment al marge», ha manifestat Barney. Tot i això, el fins fa poc portaveu de CiU a l'Ajuntament ja se sentia «menyspreat» per CDC des de feia temps. «Jo ja estava decebut abans del sopar de Jordi Pujol perquè es van organitzar actes de partit prescindint de mi», ha afegit. Josep Barney acusa CDC d'actuar «amb poca ètica» pel fet que el partit busca un altre cap de llista.

Alguns dels noms que sonen com a possibles alcaldables són el propi Miquel Verdaguer i els ex-regidors Jaume Ponsa i Eusebi Vázquez. Aquest últim és independent i més proper a Unió que no pas a Convergència. El president de CDC al Maresme, Fidel Solé, ha confirmat aquests noms com a candidats a encapçalar la llista de CiU, però ha insinuat que n'hi ha més. Fidel Solé acusa Barney —a qui considera un «trànsfuga»— d'«autoexcloure's» perquè assegura que el partit no havia afirmat públicament encara que el cap de llista fos un altre. «Ell s'ho podia imaginar, però ningú ho havia dit», afirma Solé. L'alcaldia de Malgrat és un dels objectius de CDC i per aquest motiu des de fa temps l'agrupació local està augmentat el número de militants. Alguns d'ells van desvincular-se durant la confecció de la llista liderada per Barney.

El partit ha castigat l'actual regidor del Grup Mixt —que continuarà a l'oposició— a causa del «seu» mal resultat a les darreres eleccions. «Van ser uns resultats decebedors perquè vàrem passar de sis a dos regidors», ha explicat el dirigent comarcal. Quan Barney va passar al Grup Mixt —aquest canvi ha suposat una modificació de les comissions informatives— va admetre que els resultats de les urnes van ser «dolents», però va justificar-se amb la participació a les eleccions del PP, amb Gonçal Prieto al capdavant, i d'ERC, amb Lluís Llerinós.

(Article de Saül Gordillo a la revista Repòrter, número 20, març de 1994, pàgines 18 i 19.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

#AdéuACN

Dimecres, 4 mai.
Més fotografies

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2022, Saül Gordillo     Crèdits