bloc sense fulls

Repòrter, maig de 1994 | El deute de Pineda varia 500 milions, segons l'equip de govern o l'oposició

Dijous, 28 de gener de 2021 05:00 hL'endeutament de l'Ajuntament de Pineda va ser el principal motiu de discussió entre l'equip de govern, del PSC, i l'oposició, formada per CiU i el PP, en el ple municipal del 24 de març, en què es va aprovar el pressupost per a 1994, amb els vots contraris de l'oposició. L'equip de govern i l'oposició no es van posar d'acord sobre la xifra que deu l'Ajuntament. El regidor d'Hisenda, Emili Pérez, va dir que l'endeutament és de 730 milions, mentre que els grups de l'oposició asseguren que supera els 1.200 milions i que podria arribar als 1.300. El regidor de CiU Joan Morell, però, ha admès que el seu grup no sap quin dèficit existeix perquè l'equip de govern no els ha facilitat tota la informació necessària. Precisament aquest va ser un dels motius que els convergents van argumentar per votar contra el pressupost. «L'equip de govern no ens ha permès fer un seguiment del pressupost de l'any passat, tot i que es va comprometre a fer-ho», va dir Morell. L'alcalde, Josep Lluís Fillat, atribueix aquest incompliment a problemes tècnics amb el sistema informàtic, però assegura que els regidors tenien coneixement «de paraula».

El regidor del PP, Norbert Pelàez, també ha criticat la manca d'informació. «No sabem com es va acabar l'any, però segur que s'ha augmentat l'endeutament, malgrat que ho intentin disfressar», va manifestar Pelàez. El regidor del PP va afirmar durant la sessió plenària que cada familia de Pineda està endeutada amb 200.000 pessetes, a causa de la situació econòmica del consistori. El regidor d'Hisenda va coincidir amb l'oposició a dir que la situació financera ès «del tot preocupant», però va qualificar el pressupost d'«equilibrat i realista» perquè, segons vadir, preveu una reducció de la despesa d'un 30%, tot i que manté el nivell d'inversions. El pressupost d'inversions és de 167 milions —l'any passat era de 120—, mentre que la despesa de personal es redueix d'un 4% respecte al 1993, ja que passa de 500 a 492 milions. Els sous dels regidors, segons l'alcalde, han experimentat una reducció del 15%. El pressupost de l'Ajuntament d'aquest any és de 1.320 —el consolidat ascendeix a 1.332—, mentre que el de 1993 era de 1.270. L'equip de govern creu que està duent a terme una política de contenció, però l'oposició reclama més reducció.

Les inversions municipals per 1994 més destacades són la construcció del poíiesportiu de Can Xaubet —al costat del camp de futbol— i la urbanització de la façana marítima, però Fillat va destacaren el ple altres projectes que s'executaran aquest any a Pineda: la construcció de l'institut d'ensenyament secundari, el cobriment del rierany dels Frares, la canalització de la riera Valldemaniu i les millores a la carretera N-ll. L'alcalde va respondre les crítiques de l'oposició dient que la situació del consistori respon a la necessitat de superar els dèficits que Pineda tenia abans que els socialistes aconseguissin l'alcaldia. Fillat va manifestar després del ple que la situació de l'Ajuntament és «bastant bona» en relació amb els ajuntaments de tot l'Estat. L'alcalde, per tant, no coincideix amb el regidor d'Hisenda, que ha admès la dificultat financera que travessa l'Ajuntament.

En la mateixa sessió es va aprovar el refinançament del deute municipal, que permetrà un estalvi de 10 milions en el primer any i de més de 20 milions en el segon. Joan Morell, de CiU, creu que aquesta reducció de l'endeutament s'hauria de traduir en una major rapidesa alhora de pagar els proveïdors del consistori.El butlletí de CiU

A finals de març, el grup municipal de CiU va treure al carrer un butlletí en què carregava contra els socialistes pel nivell impositiu de l'Ajuntament. Segons el grup de CiU, els ciutadans de Pineda paguen més impostos que els de pobles veïns, però reben pitjors serveis a canvi. En el butlletí també apareixen les quantitats de diners que l'alcalde i els regidors del PSC han cobrat des que són a l'equip de govern. El redactat d'aquest fragment, però, dóna peu a equívocs, ja que no s'especifica que siguin les retribucions obtingudes durant tot el temps que porten al govern. Fillat, en declaracions a Televisió Pública Pineda, va respondre els convergents dient que estan creant un ambient de «crispació» a la població, amb el pehil de «dividir-la». Fillat va parlar d'una baralla —amb agressions— entre un militant de CDC i un del PSC, que es van discutir pel contingut del butlletí. L'alcalde acusa CiU de fer afirmacions «poc fonamentades», ja que l'IAE és més baix a Pineda que a d'altres pobles. «Només han reflectit els impostos que els interessava», va dir Fillat.

(Article de Saül Gordillo a la revista Repòrter, número 22, maig de 1994, pàgines 18 i 19.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

Xerrades

Divendres, 27 mai.
Més fotografies

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2021, Saül Gordillo     Crèdits