bloc sense fulls

Repòrter, juny de 1994 | Joaquim Rey acusa el PSC de voler bloquejar el Consell Comarcal

Divendres, 29 de gener de 2021 06:00 hEl president del Consell Comarcal del Maresme, Joaquim Rey, considera que els socialistes pretenen «bloquejar» l'administració que presideix. Joaquim Rey, de CiU, basa aquesta acusació en els últims fets, ja que el grup del PSC va votar contra el Programa d'actuació comarcal (PAC), en el ple celebrat el 13 de maig, i els batlles socialistes critiquen el consell d'alcaldes, que es va reunir per primera vegada el dia 3. Aquests fets contrasten amb les expectatives d'un possible canvi de rumb per part dels socialistes que s'havien creat amb motiu de la recent renovació de l'executiva comarcal del PSC. L'únic canvi fia estat l'assistència dels alcaldes del PSC a la reunió del Consell d'Alcaldes, convocat per Rey, tot i que l'anterior primer secretari, Josep Clofent, s'havia mostrat contrari a participar en aquest òrgan consultiu del Consell.

Els consellers socialistes també van assistir al ple en què es va aprovar el PAC, tot i que no assistien a les sessions del Consell des del gener de 1992, fent una única excepció amb el ple del juliol de l'any passat, en què Rey va substituir Ramon Camp, per mostrar la seva discrepància amb aquest últim. Els convergents han valorat positivament el retorn del PSC, però consideren que és un «acte de normalitat». El passat dia 13, per tant, el grup de CiU i els independents —en el govern— van aprovar el PAC amb l'únic suport del portaveu d'ERC, Joan Homar. Els consellers del PSC, el PP IIC van votar en contra. Els grups del PSC i del PP van anunciar en aquell ple que presentaran al·legacions i recorreran contra l'aprovació inicial del PAC perquè consideren que aquest programa vulnera l'autonomia municipal.

El PAC, que es va aprovar inicialment amb 19 vots a favor i 8 en contra, és el marc jurídic imprescindible per tal que el Consell pugui augmentar les seves competències, que actualment són minses. El PSC, el PP i IC creuen que el Consell serà un competidor en lloc d'un instrument de suport als municipis. El portaveu del PP, Joan López, acusa els convergents de voler aconseguir per via administrativa el que CiU no obté a les urnes, en algunes poblacions. «És fluix i absolutament genèric, la qual cosa posa en perill les competències municipals», va dir López.

La consellera d'IC, Marta Hernández, va dir que el PAC és un «inventari» de moltes competències que haurien de correspondre als ajuntaments I que no repon a les necessitats del Maresme. També lamenta que no prevegi la figura de les mancomunitats de municipis. «Volem un instrument que permeti coordinar els ajuntaments», va dir la consellera. En canvi, el portaveu d'ERC, Joan Homar, va donar el seu suport al PAC perquè considera que el Consell Comarcal ha de dotar-se de competències «vinguin d'on vinguin» i va afirmar que els ajuntaments «no han de tenir por de perdre-les». Les esmenes que ERC va presentar al PAC van ser acceptades.

Els socialistes, per la seva part, van criticar el PAC i van preguntar-se per què servirà el Consell d'Alcaldes. En el torn de rèplica, el portaveu de CiU, Jordi Suriñach, va acusar els membres de l'oposició de desconèixer el PAC i va assegurar que tots els alcaldes han estat consultats i donen el seu suport al PAC. El portaveu del grup del PSC, Josep Clofent, i el primer secretari dels socialistes del Maresme, Joan Rangel, també alcalde de Caldes d'Estrac, van qualificar d'«insultant» la intervenció de Suriñach, segons van dir en roda de premsa. Clofent creu que l'aprovació inicial del PAC és una «irresponsabilitat» perquè no es disposa d'un consens ampli i perquè, segons ell, el propi Joaquim Rey va reconèixer que un cop cedides les competències al Consell seria molt difícil de recuperar-les. Clofent va carregar contra Rey —també alcalde de Calella—dientque governa el seu ajuntament amb el suport de regidors trànsfugues. Joan Rangel va acusar Rey d'imposar el PAC i va advertir que difícilment hi haurà «vies d'acord» entre els socialistes i els convergents. Això vol dir que perilla el procés per restablir les relacions CiU-PSC a nivell comarcal. Rangel va acabar dient que els convergents «volen fer trampa intentant ficar el nas, per la via indirecta, on els ciutadans no els han votat».

Joaquim Rey creu que els socialistes no volen entrendre el PAC perquè si realment pensessin tot el que diuen seria «molt greu». Segons Rey, «el PAC possibilita el Consell per actuar, la qual cosa no vol dir que s'hagi d'actuar immediatament en tot el que preveu el programa». El president del Consell Comarcal ha afirmat a REPÒRTER: «Em preocupen els resultats i he intentat tenir una postura conciliadora, de la qual cosa em sento personalment satisfet. Aquesta és una administracióoberta». En referènciaa l'actitud dels socialistes va afegir: «Hauríem de ser capaços de prescindir de la politiqueta i d'optimitzar els recursos». Rey entén que «pot ser acceptable» algun aspecte de les impugnacions anunciades, però creu que seria «inadmissible» que un ajuntament reclamés la col·laboració del Consell i que aquest no la pugues prestar perquè el PAC encara estigués pendent d'aprovació.El Consell d'Alcaldes

Els alcaldes socialistes van assistir finalment a la reunió del Consell d'Alcaldes, però se'n van anar a casa amb «mal gust de boca» perquè la postura de Rey va ser poc concreta. «No tenim clar què és el que defensa el president del Consell», va dir Rangel després de la trobada, a la qual van assistir tots els batlles deia comarca excepte quatre. Un dels absents era el de Palafolls, Valentí  Agustí. A la sortida de la reunió Rangel va lamentar que la intenció de Rey fos aprovar el PAC la setmana següent, malgrat que a la reunió dels alcaldes no es tractés d'aquest tema en profunditat.

Si bé després de la sessió constitutiva del Consell d'Alcaldes els socialistes encara tenien esperances d'arribar a una entesa amb Rey, després del ple del RAC la postura de Rangel era evident: «Em sembla que al Consell Comarcal estem fent el ninot». I a continuació va afegir: «Les paraules que diuen són buides de contingut i difícilment trobarem vies d'acord». Mentre els socialistes troben pobre el paper del Consell d'Alcaldes, la majoria dels batlles de CiU el veuen amb bons ulls. El Consell d'Alcaldes era precisament una reivindicació del PSC quan en el Consell governava el convergent Ramon Camp, cap de l'oposició de Mataró.

Malgrat aquesta reclamació, ara els socialistes es mostren sensibles amb les competències municipals i a la trobada d'alcaldes van refermar l'actitud municipalista defensada pel PSC. A la sortida de la reunió de batlles, Rey va dir que el Consell, a partir de llavors, seria un «punt de trobada».

La xarxa d'aigua

El Consell Comarcal del Maresme ha concedit la gestió de la xarxa d'abastament d'aigua potable de l'Alt Maresme a les empreses Sorea SA i Saur SA. La concessió és per 30 anys i les empreses pagaran al Consell 300 milions de pessetes a fons perdut, pel valor de la xarxa, i 20 milions més, també a fons perdut, pel cànon de 1994. Les empreses s'han compromès a no apujar les tarifes de l'aiguafins al generde 1996. El Consell Comarcal, per tant, assumeix així la titularitat d'aquest servei i la propietat de la xarxa, que fins ara estava en mans dels ajuntaments, alguns dels quals formaven part d'una mancomunitat. Quan el Consell rebi els 300 milions pagarà aquest import als ajuntaments, per la utilització de les instal·lacions. L'ajuntamentque rebrà més diners és el de Calella, propietari majoritari que va construir la xarxa als anys 70.

L'antiguitat provoca que les instal·lacions siguin força deficients, per la qual cosa les dues empreses hauran d'efectuar millores, amb l'ajut del Consell Comarcal i la Junta d'Aigües. Joaquim Rey ha qualificat d'«absolutament impresentable» l'abstenció del PSC en aquest punt del ple del dia 13. Rey està decebut amb els socialistes perquè el fet que el Consell assumeixi aquesta gestió estalviarà molts diners als ajuntaments, alguns dels quals governa el PSC. Aquest punt va ser aprovat per tots els grups menys pel socialista, que ni hi va intervenir. «No van tenir vergonya ni de preguntar què anàvem a fer. Ho trobo molt irresponsable», va concloure Rey. L'Ajuntament de Calella té pendents de cobrament molts diners d'altres consistoris.

(Article de Saül Gordillo a la revista Repòrter, número 23, juny de 1994, pàgines 22 i 23.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

Nació.cat

Dimecres, 12 mar.
Més fotografies

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2021, Saül Gordillo     Crèdits