bloc sense fulls

Repòrter, juliol de 1994 | El ple de Malgrat acaba amb insults i agressions entre el públic

Dissabte, 30 de gener de 2021 06:00 hEl ple de l'Ajuntament de Malgrat del 16 de juny va acabar amb agressions i insults entre un militant del PP i un d'ERC, després que l'alcaldessa, Conxita Campoy, aixequés la sessió perquè el pare d'un regidor del PP —Antonio Tagua— la va insultar en el torn de precs i preguntes. El regidor Joan Carles Tagua va abandonar el ple davant de les manifestacions del seu pare, que no va voler marxar tot i la petició del seu fill. Malgrat la mediació d'alguns regidors, el militant del PP José Ato i el d'ERC Francesc Carril no van fer les paus i van sortir de l'edifici consistorial insultant-se. Segons sembla, la discussió entre Ato i Carril es va produir perquè el militant d'ERC va dir, des del públic, que el portaveu del PP, Gonçal Prieto, era un «fatxa». Això ho va dir mentre Prieto defensava dues mocions d'urgència presentades pel grup del PP, que finalment va desestimar l'equip de govern, que és format pel PSC, ERC i IC.

Les mocions criticaven el fet que els regidors disposin d'una assegurança que cobreix possibles accidents per valor de 22 milions de pessetes, mentre que la dels treballadors—segons el PP—, només cobreix 2 milions. L'assegurança costa a l'Ajuntament 2.000 pessetes per regidor a l'any i els edils del PP han renunciat a ella. La proposta va ser desestimada, però José Ato va intervenir per dir que si la portaveu d'IC, Marta Hernández, passa tantes hores a l'Ajuntament és per algun interès. Hernández va dir quin sou té de regidora i quina part destina al grup municipal. L'altra moció del PP que va originar debat es referia a la construcció d'una gasolinera a l'avinguda Costa Brava, que ha provocat la queixa d'un col·lectiu de veïns i dels responsables de l'Institut de Batxillerat Ramon Turró i del Centre Mèdic Natzaret, atès que la gasolinera s'hauria d'ubicar al costat de l'hospital. El PP sempre havia defensat la construcció de la gasolinera, però ara demana que no es tramiti la requalificació del terreny, a causa de l'oposició dels veïns. L'únic grup que s'havia oposat a la gasolinera és el d'IC i la seva portaveu va acusar Prieto de ser «populista». Aquest tema va ser objecte de comentaris en el torn de precs i preguntes, durant el qual va intervenir Antonio Tagua, que va acusar l'alcaldessa de passar-se «pel cul» totes les denúncies presentades a la Policia Local sobre uns gossos que lladren de nit a prop de casa seva.

Els portaveus de l'equip de govern coincideixen a dir que el PP va anar al ple «a provocar», però Prieto assegura tot el contrari. En tot cas, els portaveus dels diferents grups lamenten els fets, que han qualificat de «tristos i lamentables». L'alcaldessa no suprimirà el torn de precs i preguntes per al públic, tot i que la normativa només obliga a mantenir aquest torn per als regidors en plens ordinaris. «El simple fet que un veí cada 4 anys vulgui preguntar alguna cosa ja justifica l'existència d'aquest torn», va dir Campoy, que atribueix l'incident a l'educació del militant del PP i d'Antonio Tagua i a l'eufòria per la victòria electoral del PP, quatre dies abans del ple. El portaveu d'ERC, Lluís Llerinós, regidor de Governació, ha informat que un agent de la Policia Local vigilarà la sala de plens durant les properes sessions per evitar nous incidents.

Discrepàncies a l'equip de govern

Les relacions entre els grups que integren l'equipde govern no passen pels millors moments. Marta Hernández va qüestionar el paper d'ERC al govern després de l'últim ple, ja que els republicans van mantenir una actitud de silenci en la discussió amb Gonçal Prieto, tant sobre la gasolinera com sobre l'assegurança. «No es van mullar, com han anat fent des de fa temps amb els temes que provoquen debat», va dir la portaveu d'IC. El seu grup ha mantingut diverses discrepàncies amb el PSC i ERC en temes com la gasolinera, la planta de transvasament de residus industrials, etc. El PSC i ERC —que sumen la majoria absoluta— han format una mena d'aliança per garantir la gestió municipal en temes en què IC es desmarcava del govern. Lluís Llerinós va respondre Hernández criticant-li el «doble paper» i acusant-la de fer pre-campanya, atès que l'any que ve hi ha eleccions municipals. «Ja sóm prou grandets i no cal que ningú ens digui el que hem de fer», va afegir el portaveu d'ERC. Mentrestant, la socialista Conxita Campoy assegura que aquestes divergències no afecten la gestió de l'Ajuntament. El pacte de govern no preveia un trencament abans de les eleccions.

(Article de Saül Gordillo a la revista Repòrter, número 24, juliol de 1994, pàgines 22 i 23.)

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2022, Saül Gordillo     Crèdits