bloc sense fulls

Repòrter, agost de 1994 | El foc crema 60 hectàrees de bosc durant la primera quinzena de juliol

Diumenge, 31 de gener de 2021 04:30 hLa primera quinzena de juliol ha estat una autèntica bogeria per als bombers dels parcs de l'Alt Maresme. Un total de 26 incendis forestals van cremar 60 hectàrees de bosc entre els dies 1 i 17 de juliol. En el moment de tancar aquesta edició els bombers de Pineda —únic parc professional de l'Alt Maresme— estaven en situació de màxima alerta, per la qual cosa es van duplicar els efectius humans en cada torn. Les elevades temperatures, la baixa humitat, les imprudències i la intencionalitat d'alguns piròmans eren una bomba de rellotgeria per la serralada del Montnegre-Corredor, que l'estiu passat ja va patir la ferida de 40 hectàrees cremades. Els bombers desconeixen els motius de cada foc forestal, però sospiten que una bona part d'ells —els més grans, sobretot— han estat intencionats.

El motiu que porta els bombers a aquesta conclusió és que molts incendis tenien més d'un focus. La ràpida intervenció dels bombers i la participació d'helicòpters bombarders i hidroavions van evitar que més d'un incendi es propagués perillosament. És el cas del foc del dia 13 a Santa Susanna, que va cremar els arbres del jardí d'un habitatge, l'interior del qual va quedar ple de fum. En cap cas ha calgut l'evaquació dels habitatges, però el foc del dia 17 a Calella també va estar a punt de cremar unes cases properes.

Tordera és una de les poblacions de l'Alt Maresme més afectades pel foc i per això l'Ajuntament va muntar un dispositiu especial per detenir l'autor dels incendis, en què participaven la Policia Local, la Guàrdia Civil, Protecció Civil i membres de la societat de caçadors. A la resta de municipis es va incrementar la vigilància per la muntanya, però l'amenaça causada pel piròman l'estiu passat no va servir perquè les poblacions acordessin un pla comú d'emergència i actuacions efectives al bosc per disminuir el risc d'incendis. Per altra part, l'Ajuntament de Calella ha decidit destinar les 800.000 pessetes previstes pels focs artificials de la Festa Major de la Minerva a la millora de la muntanya de Calella i la reforestació de les comarques del Bages i el Berguedà.

(Article de Saül Gordillo a la revista Repòrter, número 25, agost de 1994, pàgina 25.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

Estocolm

Divendres, 9 oct.
Més fotografies

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2021, Saül Gordillo     Crèdits