bloc sense fulls

Repòrter, octubre de 1994 | Unió vol encapçalar les llistes de CiU a Malgrat i Arenys de Munt

Dimarts, 2 de febrer de 2021 05:00 hUnió Democràtica de Catalunya (UDC) pretén encapçalar 6 de les 30 llistes que la coalició CiU presentarà en les eleccions municipals de l'any que ve al Maresme. Entre aquestes sis llistes hi ha les de Malgrat de Mar i Arenys de Munt, la qual cosa ha provocat la sorpresa de Convergència Democràtica (CDC), que critica Unió per haver filtrat les seves pretensions a la premsa. UDC vol encapçalar les llistes de CiU a Arenys de Munt, Cabrera de Mar, Malgrat de Mar, Sant Pol de Mar i Vilassar de Mar i, a més, que l'alcalde de Canet de Mar, l'independent Josep Rovira, es presenti a la reelecció per la coalició, ja que molts regidors de l'equip de govern militen a Unió.

El president d'UDC al Maresme, Guillem Aresté, creu que set seria el nombre de llistes que el seu partit hauria de liderar a la comarca, donat que el pacte amb CDC els atribueix un 25% de representativitat al si de la coalició. Aresté és el candidat que Unió proposa per encapçalar la llista a Cabrera de Mar. CDC, en canvi, prefereix que el número u de la llista sigui l'ex-alcalde Antoni Carbonell. L'elaboració de les llistes de Malgrat i Arenys de Munt serà «delicada», segons ha reconegut el president de CDC al Maresme, Fidel Soler. A Arenys de Munt els militants de CDC i d'UDC es van presentar per separat als comicis de 1991. Unió vol que l'alcaldable de CiU en aquesta població sigui l'ex-alcalde Josep Lloveras, que és militant d'UDC i està a l'oposició. Lloveras es va presentar per la candidatura Unió d'lndependents, mentre que el cap de llista de CDC, Daniel Paituví, ho va fer per Convergència per Catalunya. Lloveras va perdre l'alcaldia tot i ser el cap de llista més votat. Paituví dóna suport a l'alcalde socialista Josep Maria Valls, que també té a l'equip de govern el regidor d'ERC, Josep Campàs.

Convergència no té decidits encara quins seran els seus caps de llista a Arenys de Munt i Malgrat. En aquesta última població CiU va passar de sis a dos regidors en els anteriors comicis i el seu portaveu a l'Ajuntament, Josep Barney, va passar al Grup Mixt per discrepàncies amb el comitè local de CDC, quan aquest va fer públic que buscava un nou cap de llista. Els rumors sobre possibles alcaldables de CiU són molts, però els comitès de CDC i d'UDC no han informat encara de qui volen presentar.

Fidel Soler ha manifestat que l'alcalde de Sant Pol, Francesc Pomés, es presentarà a la reelecció per CiU. Aquest és el desig d'UDC perquè Pomés és militant demòcratacristià, tot i que a les eleccions de 1991 es va presentar amb la llista independent Sant Pol Democràtic. Actualment, tots els regidors de CiU menys l'ex-alcalde Josep Roca, de CDC, governen donant suport als independents. A l'oposició, per tant, només hi ha Roca i el regidor d'IC, Jordi Roura.

CiU també vol que Josep Rovira opti a la reelecció com a alcalde de Canet de Mar sota les sigles de la coalició. Rovira estudia aquesta possibilitat, però encara no ha confirmat oficialment la seva intenció de tornar-se a presentar. CiU permetria a Rovira que mantingués el seu status d'independent, malgrat encapçalar la llista. L'alcalde de Vilassar de Mar, Josep Maria Núñez, que és militant d'Unió, tornarà a encapçalar la llista de CiU.

El president comarcal de CDC s'ha mostrat «estranyat i escèptic» en relació amb les pretensions d'Unió. «No voldria creure que algú es vol aprofitar de la feina feta fins ara pels nostres regidorsi militants peraccedir a uns llocs que, en aplicació del pacte de coalició i en vista de la realitat quotidiana dels pobles, no li corresponen», va dir Soler. Aquest ha criticat UDC per haver-ho filtrat a la premsa. «Entenc que no és una bona manera d'actuar. Si s'ha de dir alguna cosa, que es faci a la taula de negociacions, no al carrer», va manifestar. A més, en la primera informació —apareguda a Crònica de Mataró— s'afegia Calella com a setena població on Unió vol optar a l'alcaldia. L'alcalde de Calella, Joaquim Rey, també president del Consell Comarcal, ha manifestat la seva intenció de tornar-se a presentar.«Igual com nosaltres no qüestionem el cap de llista de Vilassar de Mar, UDC tampoc no hauria de fer-ho amb Calella», va dir Soler.

Convergència manté que el cap de llista de Calella és «innegociable», mentre que Guillem Aresté deixa una porta oberta al debat. «Depèn de la decisió del comitè local d'UDC», va dir Aresté. Tot i això, el president comarcal d'Unió admet que «el més lògic» és que Joaquim Rey lideri la llista de CiU. Els comitès locals de CDC i d'UDC de Calella van crear un comitè d'enllaç per preparar les eleccions de 1995.

(Article de Saül Gordillo a la revista Repòrter, número 27, octubre de 1994, pàgina 21.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

Calella

Dissabte, 25 set.
Més fotografies

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2022, Saül Gordillo     Crèdits