bloc sense fulls

Repòrter, octubre de 1994 | Els Mossos investiguen la regeneració de platges a Malgrat i Santa Susanna

Dimarts, 2 de febrer de 2021 05:00 hEl fiscal per a delictes ecològics, Josep Joaquim Pérez de Gregorio, ha encarregat als Mossos d'Esquadra que investiguin la regeneració de platges que el Ministeri d'Obres Públiques, Transports i Medi Ambient (MOPTMA) està fent a les platges de Malgrat de Mar i Santa Susanna. Pérez de Gregorio ha demanat a la policia autonòmica que treballi en aquest assumpte perquè la investigació que el mateix cos va efectuar sobre la regeneració de les platges de Calafell, el Vendrell i Roda de Berà determina que el MOPTMA va cometre delicte ecològic.

El fiscal acusa el MOPTMA d'haver vulnerat la normativa legal vigent en l'actuació al litoral de Garraf i el Baix Penedès, que va provocar un «efecte greu» en l'ecosistema marí, afectant l'ús sostingut de la pesca. «Per això he encarregat que s'investiguin totes les extraccions de sorra anomenades regeneracions, per veure si es vulnera la normativa», afirma Pérez de Gregorio. Això vol dir que els Mossos també investigaran la intervenció del MOPTMA a Arenys de Mar i Caldes d'Estrac, on es va realitzar una regeneració de 3,5 milions de metres cúbics de sorra, la qual cosa va suposar una inversió de 1.159 milions de pessetes.

La regeneració que s'està fent a Malgrat i Santa Susanna va començar a mitjans agost amb extraccions de sorra a la badia de Blanes, fet que va provocar la queixa dels pescadors d'aquesta ciutat perquè consideraven que destruïen les colònies marines. La directora de l'obra, Ana María Castañeda, assegura que la regeneració no afecta el medi ambient, atès que uns estudis biològics i de localització de sorra ho garanteixen. Segons Castañeda, tan sols un 1% de la sorra que s'està reposant conté petxines. «Som conscients que ho fem bé, i tenim la consciència tranquil·la d'haver-ho fet bé», va manifestar a Canet de Mar el sots-directorgeneral de Costes del MOPTMA, Carlos Peña. «Jo no sé si alguna vegada s'ha dragat una prada de posidònies —plantes fanerógames— per posar la sorra a la platja, però no conec cap cas. Des que jo sóc al ministeri no s'ha fet mai», va afegir Peña.

La protesta deis pescadors de Blanes va portar el grup municipal de CiU a demanar l'aturada de les obres. L'alcaldessa de Malgrat, Conxita Campoy, va respondre els convergents afirmantque no demanin que s'aturin les obres d'un projecte que no afecta la seva població. El cost d'aquest projecte —que finalitzarà a mitjan novembre— és de 374 milions i consistirà en reposar un milió de metres cúbics de sorra. La Demarcació de Costes considera que aquesta intervenció, sumada a la reducció de les extraccions d'àrids a la conca de la Tordera, solucionarà definitivament la manca de sorra al litoral de Malgrat.

Els ajuntaments de Blanes, Malgrat i Santa Susanna van donar el seu vist-i-plau al projecte abans que comencessin les obres i ningú no va presentar cap al·legació durant l'exposició pública.

«Fibracolor no utilitza la depuradora»

El fiscal ha acusat la Junta de Sanejament de la Generalitat de permetre a l'empresa Fibracolor que continuï contaminant la conca de la Tordera. «La Junta de Sanejament té plenes competències per controlar i inspeccionar, però deixa que Fibracolor contamini tranquil·lament», va dir. Pérez de Gregorio ha encarregat a la Guàrdia Civil i als Mossos que intensifiquin la vigilància sobre l'empresa perquè els abocaments són ara especialment perillosos a causa de la sequera de l'estiu, que facilitaria que els líquids residuals es filtressin als aqüífers del riu. El fiscal creu que Fibracolor aturarà els abocaments i deixarà de «burlar-se de la llei» quan els seus directius «seguin a la banqueta dels acusats i vagin a la presó». Això, segons ell, és possible perquè l'empresa té dues causes obertes per delictes ecològics.

Pérez de Gregorio diu que Fibracolor contamina des de l'any 1954 per estalviar-se diners, mentre que el gerent del'empresa, Josep Fàbregas, quantifica en 400 milions la inversió feta per construir una depuradora físico-química i una biològica. El gerent ha qualificat de «frivolitats espantoses» les manifestacions del fiscal.

Pérez de Gregorio ha demanat a l'Ajuntament de Malgrat que tanqui la canonada «il·legal» a través de la qual Fibracolor fa els abocaments.

(Article de Saül Gordillo a la revista Repòrter, número 27, octubre de 1994, pàgina 27.)

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2022, Saül Gordillo     Crèdits